Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DSMMMO Başkanı Vural: İhracatta Antep Diyarbakır’ı 51’e katladı, gelişmişlik farkını ortadan kaldıracak düzenleme şart

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, yeni tip koronavirüs pandemisinin bölge nezdinde Diyarbakır’a etkisinin çok büyük olduğunu söyledi. Nurullah Timur’un moderatörlüğünü yaptığı “Çarpel Medya” programında pandeminin Diyarbakır’a etkisini değerlendiren Mustafa Vural, vergi ve SGK prim ödemelerinin ertelenmesi, işsizlik ödeneği, Garanti Fonu kredileri, borçların ötelenmesi gibi adımların yetersiz kaldığını söyledi. Bu süreçte üretimin […]

DSMMMO Başkanı Vural: İhracatta Antep Diyarbakır’ı 51’e katladı, gelişmişlik farkını ortadan kaldıracak düzenleme şart
  • 24 Ağustos 2020 11:05

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, yeni tip koronavirüs pandemisinin bölge nezdinde Diyarbakır’a etkisinin çok büyük olduğunu söyledi.

Nurullah Timur’un moderatörlüğünü yaptığı “Çarpel Medya” programında pandeminin Diyarbakır’a etkisini değerlendiren Mustafa Vural, vergi ve SGK prim ödemelerinin ertelenmesi, işsizlik ödeneği, Garanti Fonu kredileri, borçların ötelenmesi gibi adımların yetersiz kaldığını söyledi. Bu süreçte üretimin düştüğünü, istihdamın arttığına dikkat çeken Vural, şunları söyledi:

DSMMMO Başkanı Mustafa Vural.

“TÜM SEKTÖRLERDE KAYIP ÇOK BÜYÜK”

“Karamsar bir tablo çizmek istemem. Ancak destek adı altında açıklanan bu adımlar bence pandemi sürecinden istifade politikasıydı. Türkiye’de beyaz eşyada kayıp yüzde 52, tekstilde üretim yüzde 50’ye düştü. İnşaat sektöründe de ciddi bir daralma konusu. Bu sektörün durması demek 200 alanı dolaylı olarak etkilemesi demektir. Bu sektörde de kayıp yüzde 55.5 civarında. Ekonomik tablo böyle giderse hastalık dışında bazı vakaların belirebileceğini düşünüyoruz.

“ANTEP VE DİYARBAKIR ARASINDAKİ KAT FARKI 51’E YÜKSELDİ”

Diyarbakır’ın sanayisi çok gelişmiş değil. Ekonomisin yüzde 40-45’i tarıma dayalı. Antep örneğini vereyim. Bugün Türkiye ihracatının yüzde 23’ünü Antep gerçekleştiriyor. İhracatta 6’ncı sırada yer alıyor. Diyarbakır ihracatının yüzde 50’si Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yapıyor. Bunun toplam tutarı 44 milyon dolar. Antep yüzde 6’sını Irak’a yapıyor. 704 milyon dolara tekabül ediyor. Diyarbakır ve Antep arasındaki ihracat farkı 2018’de 36 kat idi, 2020 Temmuz ayına kadar 51 kata çıkmış durumda. Üstelik Diyarbakır’ın Kürt bölgesine duygusal bir bağı olmasına rağmen. Kentimizde böyle bir tablo var. Pandemi dışında Diyarbakır sanayisini geliştirmenin yolunu konuşmamı gerekir. Bir yığın teşvik paketleri açıklanıyor. Esas olarak bu paketlerin amacı yasal düzenlemelerle bölgeler arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmaktır. Siz bu teşviki İzmir’e verirseniz yatırımcıyı bu kente yönlendirmiş oluruz. O teşviki Diyarbakır’a vermeniz gerekiyor. Yani Antep ve Diyarbakır arasında bir tercih yapmaya zorlarsanız insanları, duygusal bağları bir kenara bırakacak olursak sanayici Antep’i tercih edecektir. Bölgeler arası gelişmişlik farklar gözetilerek Antep’e uygulanan teşvik ile Diyarbakır’a uygulanan teşvik aynı olmamalı. Gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmak için Diyarbakır’a pozitif bir düzenleme yapılmalı. Tarım kentinde tarım ne yazık ki bitmiş durumda. Kenti, sanayiyi, tarımı ayakta tutmanın formülleri hayata geçirilmelidir.”