
AZİZ ODABAŞI (Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı) Diyarbakır tarihi misyonuyla, coğrafyamızda yaşanan olumsuzluklara rağmen ticaret merkezi olma konumunu günümüze kadar başarıyla taşımıştır. Son seçimlerden sonra ülkemiz, ekonomik kalkınmayı konuşacak, bunun için projeler üretecek. Ticari hacmi çok yüksek ülkeler, endüstri 4.0 ile üretime geçerek maliyeti düşürürken, bu ülkelerde ihracat yapan firmalara da büyük kolaylıklar […]
AZİZ ODABAŞI
(Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı)
Diyarbakır tarihi misyonuyla, coğrafyamızda yaşanan olumsuzluklara rağmen ticaret merkezi olma konumunu günümüze kadar başarıyla taşımıştır. Son seçimlerden sonra ülkemiz, ekonomik kalkınmayı konuşacak, bunun için projeler üretecek. Ticari hacmi çok yüksek ülkeler, endüstri 4.0 ile üretime geçerek maliyeti düşürürken, bu ülkelerde ihracat yapan firmalara da büyük kolaylıklar sağlanıyor. OSB seviyesindeki alanlarda üretim yapan firmalara pozitif ayırımcılık yapılıyor. Vergi indirimleri, SGK, nakliye hatta üretim ve maliyet konusunda hükümetler, OSB firmalarının önünü açmak için her türlü kolaylığı sağlıyor.
Diyarbakır gibi yeraltı ve yer üstü zenginliği çeşitli ve çok fazla olan, suyun hiç bir zaman eksilmediği, gıda ve tarımın ön plana çıktığı bereketli bir ovada sanayi, her zaman çok önemli olmuştur. Biz de sanayiciler olarak, üreten bir Diyarbakır’da yatırım zamanı. Sadece tarım ve sanayide değil tarih, kültür, sanat ve inanç turizminde de Diyarbakır ve ilçeleri çok önemli bir yerde. UNESCO kültür miras listesine giren Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, 12 bin yıllık Bismil Kortiktepe, Silvan Hasuni Mağaraları, Lice Birkleyn Mağarası, Eğil Peygamber türbeleri ve kral mezarları, Ergani Çayönü ile Hilar Mağaraları, tarih ve kültür turizmi konusunda özellikle ülkemizde yerli turistlerin akınına uğruyor. Bu anlamda Diyarbakır turizmde de çok önemli bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların bu yerleri görerek, Diyarbakır halkıyla tanışırsa, Diyarbakır OSB alanı da bu ziyaretler sayesinde uluslararası bir cazibe merkezi olacağına inanıyorum.
Diyarbakır OSB olarak özellikle yakın sınır komşularımız başta olmak üzere Ortadoğu ve bu bölgelerden etkilenen ülkelere yönelik ticari ilişki içerisindeyiz. Gıda ve tekstil ile mermer ürünleri başta olmak üzere sanayi üretiminde de istenilen seviyede olmasa bile hatırı sayılır bir ihracatımızın olduğunu söyleyebiliriz.
Diyarbakır coğrafyası, yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengindir. Gıda, maden, inşaat, tarım ve turizmden ayrı bir sanayi gelişimi düşünemiyorum. Özellikle tarımla birlikte bölgemizde gelişen tekstil ve bu alanda üretim yapan firmaların yarattığı markalarla, dünya piyasasına hatırı sayılır bir giriş yaptığımızı söyleyebiliriz. Gururla diyebiliriz ki, 3 kıtada 20’den fazla ülkeye ürün ihracatı yapan firmalarımız var. Özellikle mermer, tekstil, gıda ve turizm ile inşaat alanında önemli mesafeler kat ettiğimizi düşünüyorum. “Yeter mi?” diye soracak olursanız, tabi ki yetmez. Ama teknolojik olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmemiz için uygun şartların oluşması gerekir. Diyarbakır’ın cazibe merkezi olmasının zemini hazırlanması lazım. Bunun için üretici firmalarımızın da yerine getirmesi gereken işlemler olabilir. Bunun için Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın firmalarımız her türlü desteği mevcut. Bununla birlikte KOSGEB, İŞ KUR ve SGK gibi kurumların da sağladığı maddi ve manevi destekleri, kalkınma hamlesine büyük katkı sunacaktır.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgemiz, hava limanına 25 kilometre, Ortadoğu’ya açılan Habur Gümrük Kapısı’na yaklaşık 300 kilometre ve Mersin Limanı’na da 600 kilometre mesafededir. Diyarbakır Hava Limanı’ndan Erbil’e haftada 3, Almanya’ya ise haftada 6 uçak seferi yapılmaktadır. Ayrıca demir yolu bağlantısı ile Elazığ, Malatya, Kayseri, Adana, Ankara hattı üzerinden ülkemizin dört bir yanına ürünlerin nakledilmesi konusunda başlattığımız görüşmelerimiz tamamlanma aşamasında olduğunu da söyleyebiliriz.
Diyarbakır OSB alanında; ağaç işleri ve mobilya, araç üstü ekipmanları, tarım makineleri, cam ve cam ürünleri, elektrik, gıda, inşaat malzemeleri, kara taşıtları yedek parça ve ekipmanları, kozmetik, mermer, metal işleme, plastik ve kauçuk, tekstil ve çırçır ile yapı kimyasalları sektörlerde yaklaşık 280 fabrikamız üretim yapıyor. Bu fabrikalarımızda da yaklaşık 7 bin kişi istihdam ediliyor.
Diyarbakır OSB’de yatırım yaptığınızda;
1- Türkiye’den alacağınız makine ekipman için KDV ödemeyeceksiniz.
2- Türkiye’ye dışarıdan makine ekipman getirirseniz Gümrük vergisi ödemeyeceksiniz.
3- Yapacağınız yatırım tutarının yüzde 70’i oranında Kurumlar vergisini ödemeyeceksiniz.
4- Fabrikada çalışan işçilerin sigorta priminin işveren hissesini 12 yıl boyunca devlet ödeyecek.
5- Fabrikada çalışan işçilerin sigorta priminin işçi hissesini 10 yıl boyunca devlet ödeyecek.
6- Fabrikada çalışan işçilerin gelir vergisi stopajını 10 yıl boyunca devlet ödeyecek.
7- Yatırım tutarının yüzde 70’i kadar kredi kullanabilirsiniz. Kredi faizinin 7 puanını devlet size geri ödeyecek.
8- Yatırım yeri yüzde 60 indirimli tahsis edilecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Kültürel Miras Gezileri26 Nisan 202511:02 Diyarbakır’da tiyatro festivali başladı26 Nisan 202511:00 Diyarbakır’daki 40 bin işçiye lojman piyangosu25 Nisan 202510:50 Diyarbakır yağmurla serinledi25 Nisan 202510:43 Dicle’nin bereketli topraklarında geleneksel tarım25 Nisan 202510:42