Ekoabori

Siirt ekonomisine “yatırım ve dönüş” çağrısı: Giden iş insanlarımızı geri getireceğiz

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Hayrettin Dalğıç, 1 Ekim’de yapılacak seçim öncesi kent ekonomisine ilişkin önceliklerini ve hedeflerini Abori’ye anlattı. Siirt ekonomisinin mevcut potansiyelini yeterince ortaya koyamadığını belirten Dalğıç, özellikle atıl durumdaki Organize Sanayi Bölgesi’nin yeniden üretim merkezi haline getirilmesi, kent dışına yatırım yapan iş insanlarının Siirt’e geri dönmesinin sağlanması, küçük sanayi sitelerindeki sorunların çözülmesi ve yeni yatırımların kente çekilmesi gerektiğini söyledi.

VEYSİ POLAT

Siirt’in sahip olduğu tarımsal ve ticari değerlerin yeterince katma değere dönüşmediğini ifade eden Dalğıç, oda yönetiminin üyelerle daha yakın çalışan, yatırımcının sorunlarını kurumlar nezdinde takip eden ve kentin ekonomik gündemini bölgesel iş birlikleriyle güçlendiren bir yapıya dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

“Siirt ekonomisi hak ettiği yerde değil” diyen Dalğıç, kentin sahip olduğu potansiyel ile ortaya çıkan ekonomik göstergeler arasında önemli bir fark bulunduğunu belirterek, “Fıstığımız var, balımız var, tarımsal üretimimiz var. Buna rağmen bu değerleri yeterince işleyip katma değere dönüştüremiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GİDEN YATIRIMCILARIMIZI GERİ GETİRECEĞİZ”

Siirt ekonomisindeki temel sorunları üç başlıkta değerlendiren Dalğıç, bunların başında OSB’nin mevcut durumunun geldiğini söyledi. Kentte yatırım yapan bazı iş insanlarının yatırımlarını başka kentlere taşıdığına dikkat çeken Dalğıç, önceliklerinin bu yatırımcıların yeniden Siirt’e kazandırılması olduğunu belirtti.

Dalğıç, şöyle konuştu: “Siirt’e ekonomi açısından baktığımızda üç temel sorun öne çıkıyor. Öncelikle OSB’mizin mevcut durumunu görüyoruz. Şu anda atıl durumda olan Organize Sanayi Bölgesi’ni yeniden faal hale getirmek istiyoruz. İkinci olarak, iş insanlarımızın önemli bir bölümü Siirt dışında yatırım yapıyor. Biz onların yaşadığı sorunları çözerek yeniden Siirt’e yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz. Buradan giden yatırımcılarımızın geri dönmesini, burada kalan yatırımcılarımızın da yatırımlarını büyütmesini hedefliyoruz.”

Kentteki küçük sanayi sitelerinin de yatırım ve üretimin önündeki sorunlardan biri olduğunu belirten Dalğıç, işletmelerin daha modern ve uygun koşullarda faaliyet gösterebilmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

“Üçüncü önemli sorun ise küçük sanayi sitelerimizin durumu. Oradaki işletmelerimizin önemli bir bölümü yeterli koşullarda faaliyet gösteremiyor. Elimizden gelen bütün imkanları kullanarak küçük sanayi sitelerimizin sorunlarını çözmek ve esnafımızın daha iyi şartlarda üretim yapmasını sağlamak istiyoruz” diyen Dalğıç, ekonomik büyümenin yalnızca yeni yatırım çekmekle değil, mevcut işletmelerin önünü açmakla da mümkün olduğunu kaydetti.

“OSB’DE ÜRETİM ALANLARINDAN ÇOK FISTIK BAHÇELERİYLE KARŞILAŞIYORUZ”

Dalğıç’ın üzerinde durduğu başlıklardan biri de Siirt OSB oldu. OSB’nin mevcut kapasitesinin kentin ekonomik ihtiyaçlarıyla örtüşmediğini belirten Dalğıç, yatırımcıların bölgeye çekilmesi için gerekli şartların oluşturulması gerektiğini söyledi. Dalğıç, OSB’ye ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Siirt Organize Sanayi Bölgesi bizim için öncelikli konulardan biri. Bugün OSB’nin önemli bir bölümü atıl durumda. Gittiğiniz zaman üretim alanlarından çok fıstık bahçeleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu tablo Siirt’in sanayi potansiyeli açısından kabul edilebilir bir durum değil. Biz OSB’yi yeniden faal hale getirmek için çalışacağız. Buraya yatırımcıların gelmesini sağlayacak şartları oluşturacağız. Organize Sanayi Bölgesi’ni Siirt’in üretim, yatırım ve istihdam merkezi haline getirmek istiyoruz.”

Dalğıç, özellikle tekstil yatırımlarının Siirt’e kazandırılması halinde istihdamın önemli ölçüde artırılabileceğini belirtti. Yatırımcıların yer, elektrik, su ve altyapı gibi sorunlarla karşılaşmasının kentin yatırım çekme kapasitesini olumsuz etkilediğini ifade eden Dalğıç, oda yönetiminin bu sorunların çözümünde daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Dalğıç, “Yatırımcı kendisini sahipsiz hissettiğinde başka kentlere gidiyor. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak yatırımcının yanında olacağız. Yatırımcının karşılaştığı sorunları ilgili kurumların önüne taşıyacak, çözüm için takipçi olacağız” dedi.

“SİİRT’TE ÜRETİLECEK, SİİRT MARKASIYLA DÜNYAYA SATILACAK”

Dalğıç, kentin güçlü olduğu alanların başında gelen fıstık ve Pervari balının yalnızca ham ürün olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Özellikle fıstıkta üretimden işleme, paketleme ve ihracata kadar bütün zincirin Siirt’te oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Dalğıç, şöyle konuştu: “Siirt’te fıstık üretimini yalnızca tarımsal bir faaliyet olarak görmemek gerekiyor. Bunun işlenmesi, paketlenmesi, markalaştırılması ve dünya pazarlarına ulaştırılması gerekiyor. Bugün üreticilerimizin önemli bir bölümü ürününü başka kentlere gönderiyor. Orada işleniyor, paketleniyor ve pazarlanıyor. Biz Siirt’te bu zincirin bütün halkalarını oluşturmak istiyoruz.”

Fıstığın fiyatının kent dışında belirlenmesinin de önemli bir sorun olduğunu belirten Dalğıç, Siirt Ticaret Borsası’nı kurmayı hedeflediklerini söyledi. Pervari balında da benzer bir model oluşturmak istediklerini kaydeden Dalğıç, üreticilerin uygun koşullarda üretim yapmasını ve ürünlerin uluslararası pazarlara açılmasını sağlayacak çalışmalar gerçekleştireceklerini belirtti.

“TEKSTİLDE 15-20 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM OLUŞTURABİLİRİZ”

Siirt’in genç nüfusuna rağmen tekstil istihdamının çevre illere göre düşük kaldığını belirten Dalğıç, kentin bu alandaki potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Batman ve Bitlis’te tekstil sektöründe on binlerce kişinin çalıştığını hatırlatan Dalğıç, Siirt’te ise tekstil istihdamının yaklaşık bin kişi seviyesinde olduğunu vurgulayarak, “Siirt’te gençlerimiz var, insan kaynağımız var ancak yeterli istihdam alanımız yok” dedi.

İstanbul başta olmak üzere büyük firmalarla görüşerek yatırımların Siirt’e yönlendirilmesini hedeflediklerini belirten Dalğıç, göreve gelmeleri halinde ilk altı ay içerisinde bu konuda somut adımlar atacaklarını söyledi. Dalğıç, “Özellikle tekstilde Siirt’in büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. İstanbul başta olmak üzere büyük firmalarla görüşerek yatırımların Siirt’e gelmesini sağlayacağız. Göreve geldikten sonraki ilk altı ay içerisinde bu konuda somut adımlar atmayı hedefliyoruz. Uzun vadede tekstil istihdamını 15-20 bin kişiye çıkarabilecek bir yatırım ortamı oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

“ODA, ÜYELERİNİN SORUNUNU KENDİ SORUNU OLARAK GÖRMELİ”

Yaklaşık iki aydır saha çalışması yürüttüklerini ve 2 bin 500 üyeyle yüz yüze görüştüklerini belirten Dalğıç, seçim çalışmasının temelini üyelerin sorunlarını doğrudan dinlemek üzerine kurduklarını söyledi. Dalğıç, üyeler arasındaki ticari iletişimi güçlendirmek, iş insanlarını ortak platformlarda buluşturmak ve kent içindeki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.

“DTSO SİİRT İÇİN ÖRNEK, DİYARBAKIR İLE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Kurumlar arası ve bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesini vurgulayan Dalğıç, özellikle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölgesel ölçekte yürüttüğü çalışmaların Siirt açısından da örnek oluşturabileceğini ifade etti. Siirt’in ekonomik potansiyelinin ortaya çıkarılması için çevre illerdeki ticaret ve sanayi odalarıyla daha güçlü ilişkiler kurulması gerektiğini belirten Dalğıç, özellikle Diyarbakır TSO ile ortak çalışmalar geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın kent ekonomisine yönelik çalışmalarının yanı sıra bölgesel meselelerde ortaya koyduğu örgütlü yapının önemli olduğunu belirten Dalğıç, Siirt’in de benzer bir anlayışla kendi ekonomik gündemini bölgesel iş birlikleriyle güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Siirt’in yalnızca kendi sınırları içerisinde değil, bölgenin ekonomik ağı içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dalğıç, ticaret yolları, yatırım, üretim, ihracat, tarım ve sanayi başlıklarında ortak projeler geliştirilebileceğini ifade etti.

Dalğıç’ın önerdiği bölgesel iş birliği modelinin oda üyelerinin yanı sıra yatırımcıların, üreticilerin ve kent ekonomisinin farklı aktörlerinin ortak hareket etmesine katkı sunması hedefleniyor.

SİİRT İÇİN “ORTAK AKIL PLATFORMU” KURULACAK

Dalğıç’ın projeleri arasında Siirt Ortak Akıl Platformu da bulunuyor. Platformla birlikte valilik, belediyeler, üniversite, kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının düzenli olarak bir araya gelmesi hedefleniyor.

Kalıcı bir koordinasyon mekanizması olarak tasarlanan platformun, kurumlar arasındaki iletişimi güçlendirmesi, bürokratik süreçlerin hızlandırılmasına katkı sunması ve Siirt için ortak bir kalkınma vizyonu oluşturması planlanıyor.

Dalğıç, Siirt’in sahip olduğu ekonomik değerlerin başka kentlerde işlenerek katma değere dönüştürülmesi yerine, bu ürünlerin kentte işlenmesi ve markalaştırılması gerektiğini savunuyor. Bu anlayışın hayata geçirilmesi için kamu, özel sektör, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının aynı masa etrafında buluşmasının önemine dikkat çekiyor.

 

Dalğıç’a göre Siirt’in ekonomik sorunlarının çözümünde hem kurumlar arasında hem de bölge kentleri arasında sürekli bir iletişim ve iş birliği mekanizması kurulması gerekiyor. Bu kapsamda Ortak Akıl Platformu’nun, kentin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerinin ortak bir zeminde ele alınacağı bir yapı olması amaçlanıyor.

“KURTALAN GELİŞSİN, SİİRT DE BÜYÜSÜN”

Siirt’in ekonomik gelişiminin il sınırları içinde bütün ilçeleri kapsaması gerektiğini belirten Dalğıç, özellikle Kurtalan’ın gelişimini Siirt ekonomisinden ayrı görmediklerini söyledi. Dalğıç, “Kurtalan’ın gelişmesini de Siirt’in gelişmesinin bir parçası olarak görüyoruz. Bir ilçemiz geliştiğinde bundan Siirt de kazanır. Biz hiçbir ilçenin veya yatırımcının önünü kesmek gibi bir anlayışta olmayacağız. Kim yatırım yapmak, üretmek ve istihdam oluşturmak istiyorsa onun önünü açacağız. Bizim anlayışımız rekabeti engellemek değil, Siirt’in bütün ilçeleriyle birlikte büyümesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN OLMAYA DEĞİL, HİZMET ETMEYE TALİBİM”

Dalğıç, adaylığının temel motivasyonunu ise oda yönetimini üyeye daha yakın hale getirmek olarak açıkladı. Siirt’te yaşayan ve yatırım yapan bir iş insanı olarak kentin ekonomik sorunlarını sahada gördüğünü belirten Dalğıç, “Ben Siirt’te yaşayan, burada yatırım yapan ve bu kentin sorunlarını sahada gören bir iş insanıyım. Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerine daha yakın olması gerektiğine inanıyorum. Odayı sadece seçim dönemlerinde hatırlanan bir kurum olmaktan çıkarıp 365 gün üyelerinin yanında olan bir yapıya dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Üyelerle doğrudan iletişim kuracağını vurgulayan Dalğıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada görev yapacak başkanın ve yönetimin Siirt’te olması, üyeleriyle yüz yüze görüşmesi ve sorunları doğrudan takip etmesi gerektiğine inanıyorum. 1 Ekim’de bütün üyelerimizden destek bekliyorum. Ben de onların içinden biriyim. Siirt’te yaşıyorum ve 24 saat telefonlarım açık. Bırakın telefonu, yüz yüze görüşmek isteyen üyemizin istediği zaman yanına giderim. Onlar benim yanıma gelmese ben onların yanına giderim. Ben başkanlık yapmaya değil, hizmet etmeye talibim. İş insanlarımızın yanında olmaya, onların sorunlarını çözmeye ve Siirt’in ekonomisini birlikte büyütmeye talibim. Birlikte üreteceğiz, birlikte büyüyeceğiz, birlikte başaracağız.”

 

 

Ekoabori