Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’da koronavirüs neden “pik” yaptı?

VEYSİ POLAT Türkiye’de koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi, Güneydoğu’da özellikle Diyarbakır’ı vurdu. Nüfusa göre vaka sayısında Türkiye rekoru kıran Diyarbakır, ilk beş kent arasında. Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi, Türkiye’de durağan dönemden yeniden tırmanış eğilimine geçti. Vaka sayısı 200 bine, ölenlerin sayısı da beş bini geçmiş durumda. Salgına karşı […]

Diyarbakır’da koronavirüs neden “pik” yaptı?
  • 22 Temmuz 2020 11:26
  • 27 Nisan 2022 10:35

VEYSİ POLAT

Türkiye’de koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi, Güneydoğu’da özellikle Diyarbakır’ı vurdu. Nüfusa göre vaka sayısında Türkiye rekoru kıran Diyarbakır, ilk beş kent arasında.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi, Türkiye’de durağan dönemden yeniden tırmanış eğilimine geçti. Vaka sayısı 200 bine, ölenlerin sayısı da beş bini geçmiş durumda.

Salgına karşı sokağa çıkma yasakları, maske takma zorunluluğu, sosyal mesafe kuralı, toplu mekanları kapama gibi tedbirleri hayata geçiren hükümet, 1 Haziran 2020 tarihinde normalleşme sürecine “kademeli geçiş” yaptı. Bu geçiş ile birlikte özellikle Diyarbakır’da vaka sayılarında patlama yaşandı.

Bu konuda aylardır önemli uyarılarda bulanan isimlerden biri AK Parti eski İl Başkanı Av. Muhammed Dara Akar. Gerek sosyal hesabından gerekse gazetecilere yaptığı açıklamalarda, açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını, vaka sayısının çok fazla olduğunu belirtmiş; nedenlerini de taziye, mevlit, hasta ziyaretleri, evde kına ve nişan gibi toplumsal kalabalıklarda sosyal mesafe ve maske kullanılmamasına bağlamıştı.

Kentteki tablo nüfusa göre diğer kentlere nazaran çok kötü. Örneğin İzmir’in nüfusu 4.5 milyon olmasına karşın günlük vaka sayısı 30. 1.7 milyon nüfuslu Diyarbakır’da ise son 15 gündür günlük vaka sayısı bin 500’ü geçmiş durumda. Kentte enfekte olmuş kişi sayısı ise 5 bine yaklaştı. Durumun vahametine dikkat çeken uzmanlar, kentte 300 sağlık çalışanın da Covid-19’a yakalandığını belirtiyor.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, son zamanlarda Diyarbakır’ın vaka artışı yaşayan ilk 5 ilin içerisine girdiğini hatırlatarak, artışlardaki nedenlerin maske takılmaması ya da yanlış takılması, düğünlerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ve taziye geleneğinin devam ettirilmesi olduğunu açıkladı. Endişesini dile getiren Tekin, “Bizi aslında endişelendiren durum biz eğer ki bu hızla, bu vaka sayımızla kışa girersek o zaman daha büyük bir sıkıntı yaşayacağız” dedi.