Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Midyat’taki manastırlar UNESCO’da

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Mardin’in Midyat İlçe Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne bir kültür varlığı daha eklenen Türkiye’nin, 2020’de 83 olan listedeki kültür varlığı sayısı 85’e yükseldi. Hristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren yoğun imar faaliyetinin yaşandığı manastır mimarisinin erken örneklerini […]

Midyat’taki manastırlar UNESCO’da
Midyat’taki manastırlar UNESCO’da
Abori Editör
  • 1 Mayıs 2021 12:47

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Mardin’in Midyat İlçe Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne bir kültür varlığı daha eklenen Türkiye’nin, 2020’de 83 olan listedeki kültür varlığı sayısı 85’e yükseldi.

Hristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren yoğun imar faaliyetinin yaşandığı manastır mimarisinin erken örneklerini sunan Midyat Tur Abdin bölgesi, tarih boyunca Süryani Ortodoks cemaati ile ilişkilendirilebilen yeni ve kendine özgü bir mimari dilin ortaya çıkışına tanıklık ediyor.

Bir kireçtaşı plato olan Tur Abdin, çeşitli dönemlere ait yaklaşık 80 köy ve 70 manastırın yer aldığı eşsiz bir kültürel peyzaja sahip. Seri adaylık için seçilen manastır ve kiliseler ise Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi.

Bazı ortak özelliklere sahip olan ve 6 ile 8’inci yüzyıllara tarihlendirilen bu yapılar, bölgenin karakterinin bir bütün olarak anlaşılmasını sağlıyor. Çevresindeki teraslı üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturuyor. Türkiye’deki farklı inançlara ait zengin kültürel mirasa da önemli bir örnek teşkil ediyor.