Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014’teki Kobanê gösterilerine ilişkin soruşturması kapsamında daha önce yargılanıp tahliye edilen ancak başka soruşturmalar nedeniyle tutulu bulunan HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasına karar verdi. Demirtaş tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden, Yüksekdağ ise Kocaeli Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cumhuriyet savcısına ayrı ayrı […]
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014’teki Kobanê gösterilerine ilişkin soruşturması kapsamında daha önce yargılanıp tahliye edilen ancak başka soruşturmalar nedeniyle tutulu bulunan HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasına karar verdi.
Demirtaş tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden, Yüksekdağ ise Kocaeli Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cumhuriyet savcısına ayrı ayrı ifade verdi. Savcı ifade işlemi sonrasında Demirtaş ve Yüksekdağ’ı tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. Savcının tutuklamaya sevk yazısında “6-8 Ekim olayları nedeniyle başsavcılık tarafından soruşturma yürütüldüğü, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki iller olmak üzere 32 ilde barikatlar kurularak yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle binalara, araçlara, ikametlere zarar verildiği ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği” ifade edildi.
TUTUKLAMAYA, “KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ” GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Yazıda dosya kapsamına göre “şüphelilerin atılı suçları işlediklerine dair haklarında kuvvetli suç şüphesinin mevcut olduğu” kaydedilerek, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanmalarına karar verilmesi istendi.
Sevk kararının ardından Demirtaş ve Yüksekdağ ile avukatları peş peşe Ankara 1. Sulh Ceza Hakimine ifade verdi.
Hakim, ifade işlemi sonucunda Demirtaş ve Yüksekdağ’ın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirmek”, “öldürmeye teşebbüse azmettirmek”, “yağmaya azmettirmek” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirmek” suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.
Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı ana davadaki tahliye kararına rağmen, Ankara Savcılığı Demirtaş hakkında, bugün ayrı bir soruşturma başlatarak, tutuklama kararı istemişti.
DEMİRTAŞ: ADALET YOK, KANUN YOK, HAKİMYOK…
Resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, “Yargıda adalet ve reform mu? Alın size reform” dedi ve hem kendisinin hem de aynı dönemde eş başkanlık yaptıkları Figen Yüksekdağ hakkında halihazırda 3 yıldır tutuklu yargılandıkları suçlama kapsamında ‘yasaya aykırı olarak’ işlem yapıldığını belirterek “Yani yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok. Sadece bize değil, hiçbirinize yok” ifadesine kullanarak, karara tepki gösterdi.
Diyarbakır’ın dünyaya açılan firması ABD’de görücüye çıkıyor28 Ekim 202411:03 Gazetecilerin abisi, Diyarbakır’ın birleştirici gücüydü…20 Ekim 202401:47 Diyarbakır’da arsa spekülatörleri devrede15 Ekim 202421:10 Filistin heyetinden Diyarbakır OSB’ye ziyaret15 Ekim 202411:29 Diyarbakır’da çocuklar ve kadınlar savunma eğitimine başladı14 Ekim 202422:59