Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Sur olayları BM raporunda: Kıyamet sandık…

HABER/ABORİ Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Diyarbakır Sur, Mardin Nusaybin ve Şırnak Cizre’deki olaylarla ilgili hazırlanan raporda, çarpıcı ifadelere yer verildi. Rapora göre, Temmuz 2015 ve Aralık 2016 tarihleri arasında sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı kentlerde yaşanan olaylarda bin 200’ü sivil 2 bin kişi hayatını kaybettiği yer aldı. Raporda, Şırnak’ın […]

Sur olayları BM raporunda: Kıyamet sandık…
  • 26 Haziran 2019 14:26

HABER/ABORİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Diyarbakır Sur, Mardin Nusaybin ve Şırnak Cizre’deki olaylarla ilgili hazırlanan raporda, çarpıcı ifadelere yer verildi.

Rapora göre, Temmuz 2015 ve Aralık 2016 tarihleri arasında sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı kentlerde yaşanan olaylarda bin 200’ü sivil 2 bin kişi hayatını kaybettiği yer aldı.

Raporda, Şırnak’ın Cizre ilçesinin de dahil olduğu diğer bölgelerde yapılan yıkıma da yer verilerek, ”kıyamet benzeri bir tablo” nitelemesi yapıldı.

2016 yılının başında aralarında kadın ve çocukların da olduğu 189 kişinin haftalar boyunca su, yemek, elektrik ve medikal bakım olmadan bodrumlarda kaldığı ve bu kişilerin sonrasında açılan ateş sonucunda öldürüldüğü de raporda yer alıyor.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Binaların hemen bu olaylar sonrasında yıkılması, delillerin yok edilerek, cenazelerin teşhis ve tanımlamasının büyük oranda engellenmesine neden olmuştur. Bunun yanı sıra, yetkililer rapor edilen aşırı güç kullanımı, ağır silahlara müracaat ve bunun neden olduğu ölümlerin çevrelediği koşullara yönelik bir soruşturma başlatmak yerine öldürülen insanları terör örgütlerine katılmakla suçlamış ve mağdurların ailelerine yönelik baskıcı tedbirler almıştır.”