Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Silvan’da neler oluyor? Bir genç daha intihar etti

VEYSİ POLAT Geçmiş yıllarda Diyarbakır’ın ticaret merkezi olarak anılan Silvan İlçesi, son iki ayda yaşanan 8 ölümlü intihar vakası ile gündemde. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da TBMM gündemine taşıdığı intihar vakaları, koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomisi dip yapan Silvanlıları kara kara düşündürüyor. Faili meçhul cinayetlerin ilk başladığı yerlerden biri olan Silvan, 1990’lı yıllarda çok büyük göçler […]

Silvan’da neler oluyor? Bir genç daha intihar etti
  • 2 Aralık 2020 19:44

VEYSİ POLAT

Geçmiş yıllarda Diyarbakır’ın ticaret merkezi olarak anılan Silvan İlçesi, son iki ayda yaşanan 8 ölümlü intihar vakası ile gündemde. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da TBMM gündemine taşıdığı intihar vakaları, koronavirüs pandemisi nedeniyle ekonomisi dip yapan Silvanlıları kara kara düşündürüyor.

Faili meçhul cinayetlerin ilk başladığı yerlerden biri olan Silvan, 1990’lı yıllarda çok büyük göçler verdi. Kırsalda köyler “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılırken, şehir merkezinde ise her gün yaşanan cinayetler, ilçeyi adeta “insansız kente” dönüştürdü. 2005’te çıkarılan Zarar Tazmin Yasası kapsamında hayata geçirilen Köye Dönüş Projesi, göç eden binlerce Silvanlı için büyük umut oldu. Memleketine dönenler evlerini inşa etti, işlerini yeniden kurdu. Ancak her şiddet sarmalında Silvan yine eskiye dönüş yaptı. 2015’teki olaylarda “hendek”ler ilk olarak Silvan’a kazıldı. İlçe nüfusundan yarısından fazlasının yaşadığı Tekel, Mescit ve Konak mahalleleri, olaylar nedeniyle büyük tahribatlar yaşadı.

Bu olaylardan sonra ilçe yeniden göç verdi. 1990’da 109 bin olan nüfüsu 86 bin 736’ya kadar düştü. O dönem hükümetin kira yardımı ve esnafa “nefes kredisi” ile toparlanmaya çalışan Silvanlılar, koronavirüs pandemisi nedeniyle aylardır zor günler yaşıyor.

Silvan’da işsizlik had safhada. Nüfusun büyük bölümünü oluşturan gençler, kahvehane köşelerinde gün geçiriyor. Son iki ayda Zehra Eken (18), Bilal Yalçın (17), İmam Kılıç (18), M.İ.A (18), Dindar Gür (26), Yusuf Uyanık (28) ve Ferhat Yavuz (18) adlı gençler intihar etti.

En son intihar bugün yaşandı. Boyunlu Köyü’nde ikamet eden 20 yaşındaki Şaban Simpil, evde silahla intihar ederek yaşamına son verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, intiharlara ilişkin geçen ay İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Basında belirtilen 3 intihar vakasına yer verilirken, yaşanan diğer 4 vaka ile birlikte toplam 7 intiharın nedenlerinin araştırılması ve benzer olayların yaşanmaması adına somut önlemlerin alınması gerekliliği hasıl olmuştur. 2020 yılı Eylül ayından itibaren Diyarbakır Silvan İlçesinde art arda yaşanan 7 intihar olayı ve sebepleri ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?” demişti.