Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Polis kurşunuyla ölen gencin ağabeyi: Yargısız infaz var, davacıyız

VEYSİ POLAT Diyarbakır’da polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın abisi Efe Hantaş, kardeşinin yargısız infaza kurban gittiğini söyledi. Hantaş, “Madem dur ihtarına uymadı, ayağına bir kurşun sıkılsaydı. Neden 4 kurşunla öldürüldü” dedi. Bu arada olay sırasında Recep Hantaş’ın yanında bulunan Ramazan isimli gencin gözaltındaki sorgusu sürerken, başlatılan soruşturma kapsamında bir polisin […]

Polis kurşunuyla ölen gencin ağabeyi: Yargısız infaz var, davacıyız
  • 16 Nisan 2019 00:47

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın abisi Efe Hantaş, kardeşinin yargısız infaza kurban gittiğini söyledi. Hantaş, “Madem dur ihtarına uymadı, ayağına bir kurşun sıkılsaydı. Neden 4 kurşunla öldürüldü” dedi. Bu arada olay sırasında Recep Hantaş’ın yanında bulunan Ramazan isimli gencin gözaltındaki sorgusu sürerken, başlatılan soruşturma kapsamında bir polisin tutuklandığı, bir polisin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

Yenişehir İlçesi’ndeki Sümerpark’ta dün sabaha karşı 04.00 sıralarında meydana gelen olayda, bir arkadaşıyla birlikte oturan 20 yaşındaki Recep Hantaş, polis tarafından vurularak öldürüldü. Diyarbakır Valiliği’nce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yüzleri maskeli iki kişinin Sümerpark’a girdiği yönünde 155’e gelen ihbar üzerine ekiplerin olay yerine gittiği ifade edilerek, “Park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine ‘dur’ ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir. R.H. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından çok sayıda kaydı olduğu anlaşılmıştır. R.Y. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda Pkk/Kck Terör Örgütüne Üye olmaktan, şahıs iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, kasten yaralama, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma, kayıp şahıs ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlarında kaydının olduğu anlaşılmıştır” denildi.

İki polis hakkında soruşturma

Olay yerinde yapılan incelemede; maktulün yakınında 1 adet Kuru Sıkı Tabanca bulunduğu, başlatılan soruşturma çerçevesinde iki polis memurunun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği belirtildi. Bu arada başlatılan soruşturma kapsamında bir polisin tutuklandığı, bir polisin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı iddia edildi.

Öldürülen gencin abisi: Olay yargısız infaz, davacıyız

Ahmedê Xanê Taziye Evi’nde taziyeleri kabul eden abi Efe Hantaş, kardeşinin polis tarafından yargısız infaz edildiğini söyledi. Efe Hantaş, şunları söyledi:

“Olayı biz dün sabah öğrendik. Emniyetten bir yetkili Bursa’da inşaatta çalışan kardeşimi arayıp ‘kardeşiniz hastanede acilen hastaneye gelin2 demiş. Kardeşim de beni aradı. Bunun üzerine Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik. Orada yoğun güvenlik önlemi vardı, acil bölümü polis ablukası altındaydı. ‘Beni aramışsınız, geldim, kardeşim nerede’ dedim. Bir şey söylemediler. ‘Ne olmuş’ dedim herhangi bir açıklama yapmadılar. 1 saat boyunca kimse bir şey söylenmedi. Sonra polislerle birlikte savcılığa gittik. Otopsiye katılan savcı yerinde değildi. Muhatap bulamayınca doktorun yanına gittim. ‘Başınız sağolsun’ dedi. Kardeşimin öldüğünü doktordan öğrenmiş oldum. Daha sonra bir polis memuru ile görüştük. Kendisi bize olayın sabaha karşı 04.00 sıralarında Sümerpark’ta yaşandığını, Recep ile birlikte bir kişinin daha olduğunu, söz konusu kişinin terör örgütünden aranmasının olduğunu, ihbar üzerine ekiplerin olay yerine gittiğini, operasyon yaparken o kişiyi gözaltına aldıklarını, kardeşimi de ‘yanlışlık’la vurulduğunu söyledi. Morgda teşhis işlemine ben katıldım. Bir mermi kafasına, bir mermi yüzüne, bir mermi göğsüne, bir mermi de ayağına isabet etmiş. Yanlışlıkla olmuş olsa bir mermi olur ancak kardeşimin vücuduna öldürücü olarak 4 mermi isabet edilmiş. Yakın mesafeden sıkılmış olması zaten infaz olduğunu kanıtlıyor. Madem dur ihtarına uymadı, ayağına bir kurşun sıkılsaydı. Neden 4 kurşunla öldürüldü? Kardeşim bir yıl önce polislerin kendisine sürekli ajanlık teklif ettiğini ve baskı uyguladığını söylemişti. Bu davanın peşini bırakmayacağız.”