
VEYSİ POLAT/ABORİ
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, 15 Mayıs gününün “Kürt Dil Bayramı Günü” ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
Kürtçe’nin, insanlık tarihinin en eski dilleri arasında yer aldığını vurgulayan İmam Taşçıer, dilekçesine kanun teklifinin amaçlarını şöyle açıkladı:
“Dil, bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şeyi ifade eder. Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır. Toplumsal yaşamın devamlılığının ana öğesidir. Dil, bir ulusun, bir halkın tanımlanmasında ve bireylerin kendilerini ifade etmelerinde temel bir unsurudur. Kürtçe’nin, insanlık tarihinin en eski dilleri arasında yer aldığı bilinen bir gerçektir.
Kürt halkına uygulanan baskı ve yasak politikalarıyla, dili, tarihsel birikimleri ve kültürel mirasları yok sayılmıştır. Günümüze kadar devam eden bu politikaları halihazırda mevcut siyasi iktidar üstlenmektedir. Ne var ki 1991 yılında dil yasağı kaldırılmasına rağmen Kürtçe başta olmak üzere Türkçe dışındaki dillerin kamuda kullanımının önü açılmayarak, Kürt diline ilişkin birçok kurum, enstitü, kreş, okul, gazete ve TV kanalı 2016’da ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla kapatılmıştır. Dünyanın farklı yerlerine dağılmış insanlarıyla; zengin kültür, dil ve lehçeleriyle ve 50 milyona yaklaşan nüfusuyla kürt halkının 21. Yüzyılda kendi ülkelerinde, kendi dilini, özgürce kullanamaması, kamusal alanda yasaklanması hiç şüphesiz zulümdür. En büyük insan hakkı ihlalidir. Oysa dil, toplumları geliştiren ve birleştiren, istikrarı sağlayan, Çoğulcu ve demokratik bir toplumun, en önemli unsuru olmaktadır. Bu nedenle, Kürtlerin hukuk, adalet, sağlık, eğitim ve daha birçok alanda etnik kimliğiyle “Kürt” olarak, yer alması gerekmektedir.
Bilindiği gibi, Kürt dilbilimci Celadet Alî Bedirxan’ın Suriye’nin başkenti Şam’da Hawar dergisini çıkardığı 15 Mayıs günü Kürtler tarafından 2006 yılından bu yana “Kürt Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Çünkü 15 Mayıs 1932 yılında yayın hayatına başlayan Hawar dergisi Kürtlerin Latin alfabesini kullanmaya başlaması, Kürt dilinin standardizasyonu ve Kürt edebiyatına büyük katkılar sunan edebiyatçıları yetiştirmesiyle Kürt dili için bir milat olmuştur.
Hawar’ın Kürt dili ve edebiyatına katkısından dolayı Kürtler, her 15 Mayıs’ta basın açıklamaları yapmakta ve Kürt dili panelleri düzenlemektedirler. Bir haftaya yayılan dil etkinliklerinin tamamında Kürtçe anadilinde eğitime dikkat çekilmekte ve buna yönelik talepler dile getirilmektedir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, çok kültürlü, çok dilli, eşit, istikrarlı, barış içinde yaşayabilen demokratik bir toplum için Kürt halkının etnik ve kültürel kimliğine yönelik baskı ve yasakların son bulması adına 15 mayıs kürt dil bayramı günü olarak kabul edilmesi oldukça önem arz etmektedir.”