Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’da dört tarihi mekan turizme kazandırıldı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Hani İlçesi’nde Pir Aziz Türbesi ve Hatuniye Medresesi, Lice’de Eshab-ı Keyf ve Ergani’de Makam Dağı’nda restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, turizm sezonuna hazır hale getirdi. PİR AZİZ TÜRBESİ Büyükşehir Belediyesi, Hani ilçesinde inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan kimi rivayetlere göre Şeyh Abdulkadir Geylani’nin torunu kimi […]

Diyarbakır’da dört tarihi mekan turizme kazandırıldı
  • 22 Haziran 2021 21:22

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Hani İlçesi’nde Pir Aziz Türbesi ve Hatuniye Medresesi, Lice’de Eshab-ı Keyf ve Ergani’de Makam Dağı’nda restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, turizm sezonuna hazır hale getirdi.

PİR AZİZ TÜRBESİ

Büyükşehir Belediyesi, Hani ilçesinde inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan kimi rivayetlere göre Şeyh Abdulkadir Geylani’nin torunu kimi rivayetlere göre ise burada şehit olan bir komutan olduğu söylenen ve uzun yıllardır bakımsız olan Pir Aziz Türbesi’ni vatandaşların daha rahat ziyaret edebilmelerini sağlamak için yeniden düzenledi.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Pir Aziz Türbesi’nin zeminine 4 bin 875 metrekare kilitli parke ve 500 mtül bordür serdi. Ekipler, çalışmalar kapsamında türbeyi ziyarette gelen vatandaşlara dinlenme alanı oluşturmak için alana ahşap oturma grupları ve çardak, çocukların hoşça vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla oyun grupları yerleştirdi. Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Pir Aziz tepesini daha önce alanda amatör şekilde yamaç paraşütü yapan macera severler için de yeniden düzenledi.

HATUNİYE MEDRESESİ

Büyükşehir Belediyesi, yine Hani’de bulunan Hatuniye Medresesi’ni 1500 öğrencinin faydalanacağı Bilgi Evi’ne dönüştürüyor. Büyükşehir Belediyesi, bazı kaynaklara göre Ertuğrul Gazi torunlarından Zeynep Hatun, kimi kaynaklarında Artuklu’lardan Necmettin Alpi’nin kızı Zübeyde Hatun tarafından inşa edildiği varsayılan, Selçuklu mimarisi tarzında olan ve ”Türkiye Kültür Mirasları” listesinde kayıtlı bulunan Hatuniye Medresesi’ni gençlerin faydalanacağı bilgi evine dönüştürmek için çalışma başlattı.

Uzun zamandır kullanılmayan ve tahribatların oluştuğu medresede yer yer çökme tehlikesi olan dam örtüsünde tamirat yapacak olan ekipler, yapının taşlarını temizleyecek, tahrip olmuş ahşap kirişlerin yenileyecek, kapı ve pencere doğramalarının değiştirecek, drenaj çalışmalarının yapılacak, kapalı ve açık alanlarında elektrik tesisatlarını elden geçirecek. Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, taş işlemeciliği ve hat sanatının usta örneklerine rastlanan Hatuniye Medresesi’nde yapılacak restorasyon çalışmasının ardından 12 derslik akılı sınıflar oluşturacak. Hatuniye Medresesi Bilgi Evi’nde, kütüphane, konferans salonu, akıl ve zeka, bilişim, müzik ve resim sınıfları yer alacak.

Öğrencilere ücretsiz Fen Bilgisi, Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve İngilizce eğitimleri verilecek eğitim yuvasında öğrenciler, temel dersler dışında kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerden de yararlanma imkânı bulacak.

ASHAB-I KEHF

Belediye, Lice İlçesi’nin Duru Mahallesi’nde bulunan Ashab-ı Kehf mağarasındaki düzenleme çalışmalarına devam ediyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, alanın inanç turizme kazandırılması, vatandaşların alanı ziyaretlerinde mağaraya rahatlıkla çıkabilmesi ve bölgede ibadetlerini rahatlıkla yapabilmesi için proje hazırladı. Proje kapsamında, 290 metrekare alanda yapılan mescit ve abdesthanenin temel, kolon ve döşemeleri tamamlayıp çatı yapımına başlandı. Ekipler, mağaraya giden yolda bölgenin doğasıyla uyumlu alanda bulunan taşları değerlendirerek taş merdiven döşedi. Ashab-ı Kehf Mağarası’na çıkan ve vatandaşlar, için tehlike oluşturan yolun etrafına korkuluk dikti. Büyükşehir Belediyesi, inanç turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan mağaranın içinde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, gelen ziyaretçilere dinlenme alanları oluşturmak için Ashab-ı Kehf’in çevresine bölgenin dokusunu bozmayacak ahşap kent mobilyaları yerleştirecek. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Daire Başkanlığı, tarihi alana açılan yollarda asfaltlama çalışmaları yürütecek.

Putperestliğe karşı çıktıkları için kralın zulmünden kaçan ve yanlarında bir köpekle birlikte mağarada 309 yıl uyuyan Ashab-ı Kehf’in ölümden sonra dirilişi sembolize eden kıssası, Kur’an-ı Kerim’deki Kehf Suresi’nin dışında Hristiyan, Yahudi hatta Hint kaynaklarında da yer alıyor.

Dünyada Ashab-ı Kehf’e ait olduğu rivayet edilen 34 mağaradan biri de Lice ilçesine bağlı Duru mahallesinde bulunuyor.

MAKAM DAĞI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani ilçesinde yer alan ve inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Makam Dağı’nın yollarını yeniliyor.

Büyükşehir Belediyesi, kenttin turizm potansiyelini artırmak tarihi, vatandaşların kutsal mekânlara daha rahat şekilde erişimini sağlamak için yeni projeleri hayata geçiriyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, çalışmalar kapsamında vatandaşın Makam Dağı’na ulaşımını daha rahat sağlanması için yollara 10 bin metrekare parke döşeyip 2 km sıcak asfalt serecek. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ise Zülkifl Peygamber’in makamının bulunduğu ve vatandaşların manzarası nedeniyle yoğun şekilde ziyaret ettiği Makam Dağı’nda çalışma başlattı. Ekipler, bozuk ve yer yer kırık olması nedeniyle tehlike arz eden ahşap travers yol ve ahşap korkuluklar onardı, 20 metre kayrak yol yaptı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca vatandaşların Makam Dağı’nda hoşça vakit geçirebilmelerini sağlamak için peyzaj düzenlemesi yapacak.