Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

OSGİAD Başkanı Rıdvan: Teşvikler artsın, insanlar doğduğu yerde doysun

OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Bedri Rıdvan, “Yetersiz teşvikler ve finansa erişim sorunu hem genç nüfusu hem de sermaye gücünü Batı’ya göç ettiriyor” dedi. 2005 yılında kurulan Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği (OSGİAD), bugüne kadar hayata geçirdiği projeleriyle ve kent halkına uzattığı yardım eliyle takdire şayan işler gerçekleştirdi. OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. […]

OSGİAD Başkanı Rıdvan: Teşvikler artsın, insanlar doğduğu yerde doysun
  • 28 Şubat 2024 23:01

OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Bedri Rıdvan, “Yetersiz teşvikler ve finansa erişim sorunu hem genç nüfusu hem de sermaye gücünü Batı’ya göç ettiriyor” dedi.

2005 yılında kurulan Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği (OSGİAD), bugüne kadar hayata geçirdiği projeleriyle ve kent halkına uzattığı yardım eliyle takdire şayan işler gerçekleştirdi. OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Bedri Rıdvan, kentteki firmaların yaşadığı sorunları, işsizliğin nedenlerini, finansa erişim sorununu, Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yapılmak istenen ihracatların önündeki engellere dair açıklamalarda bulundu.

KENT EKONOMİSİNE KATKI SUNUYORLAR

Kent ekonomisine katkıda bulunmak için gerek istihdam alanlarını oluşturmak, gerekse hem yurt dışından, hem de Batı’dan firmaları buraya çekmek için ellerinden gelen bütün çabaları sarf ettiklerini belirten Rıdvan, “Üyelerimiz binlerce kişiyi istihdam ediyor. Bu anlamda çeşitli sektörlerden üyelerimiz var. Sadece Diyarbakır’la sınırlı değil, İzmir, İstanbul ve Antalya gibi batı illerinde de üyelerimiz var” dedi.

“DİYARBAKIR’DA FİNANSA ERİŞİM SORUNU VAR”

Üyelerinin yaşadığı en büyük sorunun finansa erişim olduğuna dikkat çeken Rıdvan şunları söyledi: “Batı ve Doğu arasında bir ayrımcılık var. Batıdaki bir firma çok rahatlıkla bankalara kendi mal varlıklarını teminat gösterip kredi çekebiliyorken, buradaki emsal değer düşük tutuluyor. Düşük tutulduğu için de kentteki firmalar krediye ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu bankaların yarattığı çifte ayrımcılığa dair Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve diğer STK’lar Ankara nezdinde bir takım girişimlerde bulundu. Henüz yumuşama yok, ama esneklik bekliyoruz. Olmadığı taktirde, sadece işsizlerimiz, mevsimlik işçilerimiz, batıya gitmek için göç yollarında düşmeyecekler, aynı zamanda firmalar da krediye ulaşmak için merkezlerini Batı’ya taşımak zorunda kalacaklar. Yani aynı zamanda sermaye göçü de olacak. Bu duruma hükümetin biran önce el atıp sorunu çözmesi gerekiyor.”

“GENÇ NÜFUS VE SERMAYE GÜÇÜ BATIYA GÖÇ EDİYOR”

Diyarbakır’da bir milyonun üzerinde genç nüfus olduğuna dikkat çeken Rıdvan, “Burası altıncı teşvik bölgesi ama yetersiz. Türkiye’ye ortalamasına baktığımız zaman genç nüfus birçok sektör için önemli bir avantaj. Diyarbakır bir milyonun üzerinde genç bir nüfusa sahip. Böylesi önemli bir iş gücü avantajı varken, devletin geçmişten günümüze kadarki ihmalkarlığı ve son zamanlarda verdiği yetersiz teşvikleri, genç nüfusun Batı’ya göç etmesine neden oluyor. Bunun önene geçmek için, devletin bir takım teşvik paketleri vermesi gerekiyor. Bu teşviklerle yatırımcıyı daha çok buraya çekip, burada fabrikalar açmasını sağlayabilir. Bu da insanların doğduğu yerde değil, doyduğu yerde var olmasını sağlar” diye konuştu.

“ERBİL’E UÇUŞ SEFERLERİ YETMEZ”

Bölgenin en büyük ihracat pastasının Irak Kürdistan Federal Bölgesi olduğuna dikkat çeken Rıdvan, şöyle devam etti: “Dolayısıyla Türkiye ve Federal Kürdistan hükümeti arasında yaşanan ilişkilerin daha çok geliştirilmesi lazım. Bu anlamda sınır kapılarında yaşanan sorunlar giderilmeli. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır’da açıkladığı ve geçmiş dönemlerde var olan ama iki, üç defa sekteye uğrayan Erbil seferlerinin yeniden başlaması önemliydi. Çünkü insanlar buradan iş görüşmelerine gittiklerinde saatlerce sınır kapılarında bekletiliyorlar ve adeta işkence çekiyorlar. Diyarbakır-Erbil arasındaki uçuş sorununun çözülmesi önemli ama yetmez, sayıları daha çok artırmak gerekir. Aynı zamanda ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilip üst seviyelere taşınması lazım.”

“AMACIMIZ ORTADOĞU’YA HAKİM OLMAK”

Dernek olarak asıl amaçlarının Ortadoğu’ya hamleler yapmak olduğunu da dillendiren Rıdvan, “Ortadoğu’ya hakim olmak istiyoruz. Firmaları buraya çekip, fabrika açmalarını sağlamak istiyoruz. Bununla birlikte istihdama büyük katkılar sağlamak istiyoruz. Bir fabrika kentimizde açıldığı zaman 300 kişi çalıştığı zaman bu 2-3 bin kişiye tekabül edecek. Ve bununla birlikte kentteki bütün restoran, lokanta, akaryakıt, oteller ve tüm diğer iş kollarının canlanması demek olacak” dedi.

OSGİAD DEPREM SÜRECİNDE AKTİF ROL ÜSTLENDİ

6 Şubat Maraş merkezli yaşanan depremler sonrası OSGİAD olarak gerek Diyarbakır’da olsun, erekse depremi yaşayan diğer kentler olsun yardım ellini uzattıklarını belirten Rıdvan, “Deprem sürecinde OSGİAD olarak ilk üç gün boyunca Diyarbakır’da ihtiyaç sahiplerine yadım ettik. Gıda, içecek, battaniye ve giyecek yardımlarını sağladık. Cami ve okullarda kalan 1500-2000 vatandaşlarımıza her gün sıcak yemek verdik. Ardından Maraş, Adıyaman, Antakya ve Hatay’daki depremzede vatandaşlarımıza TIR’larla yardım gönderdik” diye konuştu.