Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Akif Çakmak: Tekstilde emin adımlarla ilerliyoruz

VEYSİ POLAT Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkan Yardımcısı Akif Çakmak, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatı biten 30 işletmenin faaliyet gösterdiğini, inşaatı devam eden 37 işletmenin de 6 ay içerisinde üretime başlayacağını söyledi. Sektörün gelişmesi için son yıllarda yaptıkları lobi çalışması ve iki ayrı “Tekstil Zirvesi”nin pozitif etki yarattığına dikkat çeken […]

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Akif Çakmak: Tekstilde emin adımlarla ilerliyoruz
  • 25 Eylül 2022 01:41
  • 25 Eylül 2022 01:48

VEYSİ POLAT

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkan Yardımcısı Akif Çakmak, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatı biten 30 işletmenin faaliyet gösterdiğini, inşaatı devam eden 37 işletmenin de 6 ay içerisinde üretime başlayacağını söyledi. Sektörün gelişmesi için son yıllarda yaptıkları lobi çalışması ve iki ayrı “Tekstil Zirvesi”nin pozitif etki yarattığına dikkat çeken Çakmak, “Kentimize ve bölgemize yönelik batılı yatırımcının negatif algısı kırıldı. Tekstilkent’in 2. Etabı için şu an 100 firma sıraya girmiş durumda. Diyarbakır tekstilde emim adımlarla ilerliyor” dedi.

TEKSTİL SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRAN HAMLELER

GÜNTİAD, son yıllarda bölgenin parlayan sektörü olma yolunda hızla ilerleyen ve ihracatı 4 kat artan tekstil sektörünün gelişmesi için çalışmalarını son hızıyla devam ettiriyor.

Mehmet Dalkıran başkanlığında GÜNTİAD yönetimi, sektörün içinde bulunduğu sorunların tespiti ve çözümü için yoğun çaba gösteriyor. Bu çalışmalar kapsamında son bir yılda İşkur Diyarbakır yetkilileri ile firmalarla toplantı yapıldı, kentte aralarında Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Güneydoğu İhracatçılar Birliği Yönetimi, Gaziantep Tekstilciler Birliği, Adıyaman Genç Sanayiciler Derneği, Mardin Giyim Sanayicileri Derneği, Locoste, LC Waikiki, H&M gibi önemli markaların temsilcileri ile yüzlerce yatırımcıyı  Diyarbakır’da buluşturmayı başardı.

GÜNTİAD, kentteki istihdam ve sektördeki nitelik sorununu iyileştirmek için de bazı adımlar attı. GÜNTİAD ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında öğrencilerin meslek sahibi olabilmeleri için “Eğitim, İşbirliği ve İstihdam Protokolü” imzalanırken, Yenişehir Belediyesi ile Sanat ve Mesleki Eğitim (YESMEK) projesi kapsamında kurslar organize etti.

GÜNTİAD, sektörün ve kentteki yatırımcıların en önemli sorunlarından biri olan finansa erişim konusunda da önemli hayretler gösterdi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile toplantılar gerçekleştirdi.

Derneğin bir diğer önemli çalışması ise kent tarihinde bir ilk olarak kayda geçen GÜNTİAD ve Rusya arasında iyi niyet anlaşmasının imzalanmasıydı. Geçen yıl Rusya’nın Tekstil bölgesi olarak bilinen İvanovo Bölgesi Yatırım Çekme Ajansı ile GÜNTİAD arasında “İyi Niyet Anlaşması” imzalandı.

BATILI YATIRIMCI EK OSB’DE YATIRIM YAPMAK İÇİN SIRADA

Göreve geldikleri günden bu yana tekstil sektörünün gelişmesi için çaba gösterdiklerini anlatan GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Akif Çakmak, Diyarbakır’da gerçekleşen iki tekstil zirvesinin bölgeye yönelik negatif algıların kırılmasına vesile olduğunu söyledi.

Çakmak, şunları söyledi:

“Daha önce Diyarbakır’a yönelik daha önce negatif algı ve bir ön yargı vardı. Ancak gerçekleştirdiğimiz iki zirveden sonra bugün ek OSB’miz için İzmir, Bursa, Denizli, İstanbul gibi batıdan pek çok firma yatırım için talepte bulunmuş durumda.  Gelenler ‘Kentinizi önceden öyle bilmiyorduk. Burayı güvenlikli bulmuyor, burada iş yapamaz diyorduk. Ama anlatıldığı gibi olmadığını anladık’ diyorlar. Ayrıca  Diyarbakır’da işgücü potansiyelinin batı illerine göre yüksek oluşu, teşvik, SGK ve vergi muafiyeti gibi avantajlar kentimizi daha da cazip hale getirmiştir.”

30 FİRMA ÜRETİME BAŞLADI, 4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Diyarbakır’da Tekstil İhtisas OSB’nin kurulması ve entegre vaziyette üretime başlanılması ile birlikte sektörün büyük bir ivme kazandığını dile getiren GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Akif Çakmak, “Tekstil İhtisas OSB’mizde şu an 30 firmamız faal durumda. Çalışan sayımız 4 bin. İnşaatı devam eden 37 firmamızın da 6 ay içerisinde faaliyete geçmesi ve tam kapasite ile üretim aşamasına geçilmesiyle istihdam edilecek kişi sayısı 15 bine yükselecek” dedi.

100 YATIRIMCI EK OSB İÇİN SIRADA

Ek OSB ile ilgili alanın belirlendiğini ifade eden Çakmak, 100 firmanın yatırım için sırada beklediğini kaydetti.

GÜNTİAD olarak lobi faaliyetlerine devam edeceklerini vurgulayan Çakmak, “Burada üretim yapan firmalarımızın çoğunun amacı kendi markalarını yaratmak ve bu alanda büyümek. Biz de markalaşmaya büyük önem veriyoruz. Bu konuda firmalarımıza gerekli her türlü kolaylığı sağlama gayreti içerisindeyiz. Son bir yılda gerçekleştirdiğimiz iki zirvede tekstil sektörünün önemli markalarını ağırladık. Şimdi fason verecek firmaları da Diyarbakır’a davet edip, zirve gerçekleştireceğiz. Sektörde çevre illere nazaran en fazla gelişen kent, nitelik, üretim ve ihracat anlamında Diyarbakır’dır” diye konuştu.

AKÇA MAKİNE VE KILIÇ MODA HEDEF BÜYÜTTÜ

GÜNTİAD Başkan Yardımcılığı sıfatının yanı sıra Doğu ve Güneydoğu’da tüm dikiş makineleri markalarının ve aksesuarlarının satışını AKÇA Makine ve ünlü markaların üst grup ürünlerini 320 kişiyi istihdam ettiği Kılıç Moda Tekstil Fabrikası’nın sahibi olan Akif Çakmak, işyerlerinde hedeflerini büyüttü.

“Para benim için ikinci planda. Dürüstlük ve çalışma azmini gördüğüm zaman gerçek yatırımcıya yardımcı olmaya çalışıyorum. Çok sayıda yatırımcının makine kurulumunu yaptım, kentimize yatırım yapmalarında ısrarcı oldum” diyen Çakmak, AKÇA Makine’nin yatırım için kente gelen yatırımcıların ilk uğrak yerlerden biri olmaya devam ettiğini söyledi.

Kılıç Moda’nın faaliyet gösterdiği Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada istihdam sayısının 320’ye yükseldiğini anlatan Çakmak, “İlk geldiğimizde 100 kişi ve 100 makine ile başlamıştık. Şimdi istihdam sayımız 320’ye ulaştı, makine sayımız da 200’ü aştı. Hedefimizi büyüttük. Daha büyük bir yere taşınıp, üretim ve istihdam kapasitemizi artırma hedefimiz var” diye konuştu.