Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DSMMMO seçimleri öncesi Başkan Mustafa Vural’dan önemli açıklamalar

Röportaj VEYSİ POLAT Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (DSMMMO) 7 yıl yöneticilik, üç yıl da başkanlık yapan mevcut başkan Mustafa Vural, Mayıs’ta yapılacak Genel Kurul’da yeniden aday oldu. Abori’ye konuşan Mustafa Vural, hayata geçirdikleri projeleri ve göreve yeniden gelmesi durumunda neler yapacaklarını anlattı. Vural’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:   *Başkanlık sürecinizde neler yaptınız? Hangi […]

DSMMMO seçimleri öncesi Başkan Mustafa Vural’dan önemli açıklamalar
  • 15 Mart 2019 22:44

Röportaj VEYSİ POLAT

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (DSMMMO) 7 yıl yöneticilik, üç yıl da başkanlık yapan mevcut başkan Mustafa Vural, Mayıs’ta yapılacak Genel Kurul’da yeniden aday oldu. Abori’ye konuşan Mustafa Vural, hayata geçirdikleri projeleri ve göreve yeniden gelmesi durumunda neler yapacaklarını anlattı. Vural’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

 

*Başkanlık sürecinizde neler yaptınız? Hangi projeleri hayata geçirdiniz?

Kentimiz önemli bir kent ve bu kentte meslek örgütlerinin rolü çok önemlidir, kent ile ilgili olarak alınan sosyal, siyasal ve ekonomik kararların her zaman bir ucundan tutmaya çalıştık. Mesleğimizi birebir ilgilendiren konularda aktör rolü üslendik. Özelikle son zamanlarda yaşanmakta olan ekonomik dalgalanmalar ve kriz ortamında mali müşavirlik müessesesinin işletmeler üzerindeki etkilerini ve her işletmenin tamamlayıcı unsuru olduğu ifade etmeye çalıştık.

Ekonomik kriz, dönemlerinde bir firmanın başarısızlığa uğraması firmanın geçici nedenlerle cari sorumluluklarını yerine getirmemesinden iflas etmesine kadar uzanan durumları içeren bir süreci kapsamaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde zaman zaman ekonomik krizler yaşanmaktadır. Etkileri ne oranda olursa olsun bütün krizler ülke ekonomilerini ve sosyal yapıyı önemli oranda etkilemektedir. Bu süreçleri en az tahribat ile atlatabilmenin, doğru bir organizasyon dahilinde teknolojik gelişmeleri de kullanarak muhasebe alt yapıları ile mümkün olduğunu ve sürecin ancak Mali Müşavirler ile yönetilebileceğini aktarmaya çalıştık.

Mesleki standartların oluşumu ve kalıcı hale getirilmesi, meslek mensuplarının haklarının koruması, haksız rekabeti önlemek, Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ve Haksız Rekabet Yönetmeliğinin öngördüğü hükümleri uygulamak birincil amacımız oldu.

Bu bağlamda; Odamıza yansıyan ihbar ve şikayet dilekçeleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ve Haksız Rekabet Yönetmeliğinin öngördüğü hükümler doğrultusunda Oda Sekreterliği’nce incelenerek eksiklikleri giderilmiş ve soruşturmaya hazır hale getirilerek bir kısmı Soruşturma Komisyonu’na bir kısmı ise Haksız Rekabetle Mücadele Kuruluna işlem yapılmak üzere gönderilmiştir. Gelen ihbar ve şikayet dilekçelerine istinaden, kaçak olarak mesleki faaliyette bulunanlar, ruhsatını kullandıran / kiraya verenler, Çalışma Usul Esasları ve Haksız Rekabet Yönetmeliğine aykırı davrananlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması yönünde asla imtina edilmemiştir.

 

*Ruhsat iptali oldu mu hiç?

 

Bir meslek mensubumuzun ruhsatı iptal edildi ve onaylandı. İki meslek mensubu yine iptal edildi ancak yargı süreci devam ediyor. İki meslek mensubu için geçici men, dört meslek mensubumuza da kınama cezası verildi.

DSMMMO Başkanı Mustafa Vural, Yönetim Kurulu olarak 3 yılda yaptıkları çalışmaları Abori’ye anlattı.

*Başka neler yaptınız?

Meslekİ ve sektörsel gelişmeleri, değişen mevzuatı ve uluslar arası gelişmeleri artık yakından takip etmek bu mesleğin olmazsa olmazları arasına girmiştir. Bağımsız Denetçilik, Danışmanlık, Bilirkişilik gibi bir çok alan; bizlerin de mesleğin değişim ve dönüşüm sürecine adaptasyonumuzu zorunlu kılmaktadır. Bu bilinçten hareketle sürekli eğitimin meslek yaşantımızdaki öneminin farkındalığı ile ayda en az bir iki eğitim programı düzenledik. Güncel mevzuatı meslek yaşantımızdaki gelişmeleri Odamıza ait sosyal paylaşım alanları ve yenilenen ara yüzü ile web sitemiz üzerinden anında haberdar etmeye çalıştık. “BÜLTEN” dergimizi çıkardık.

*Göreve yeniden seçilirseniz hangi projeleri hayata geçireceksiniz?

Mesleğimizin en can alıcı sorunu haksız rekabet konusudur. Görevde olduğumuz son üç yılda bu konuda ciddi mesafeler kat ettik. Sadece Diyarbakır’da değil ülke genelinde kangrene dönmüş ruhsat kullandırma durumu var. Buna karşı mücadelede çok kararlıyız. Meslek örgütümüzün saygınlığını koruyamaması ve iyi bir noktaya gelememesi, bu ruhsatsız olarak mesleği icra edenlerin yarattığı tahribat yüzündendir. Dolayısıyla bu tahribatı en minimum seviyeye getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca oda olarak büyüdük. 570 üyeye ulaştık. Üyelerimizin daha iyi fiziki mekanlarda eğitim görmeleri için yeni bir yer arayışımız var. Bu konuda ilgili ve yetkililerle temas halindeyiz. Bu sorunu çözmek istiyoruz.

 

*Meslek mensuplarınızın yaşadığı sorunlar nelerdir?

Emeğinin karşılığını tam olarak alamamak; bütün kamu kurum ve kuruluşlara ciddi bilgi veren bir meslek örgütü olmasına rağmen ciddi bir saygınlığı görmemesi; vergi politikalarından kaynaklı resmi ve gayri resmi muhasebe şeklinde bir ayrıma gidilmesinden kaynaklı; resmi muhasebenin yüksek vergi oranları yüzünden yeteri kadar önem görmemesi ve meslektaşlar arasındaki haksız rekabet konusunu sıralayabiliriz.

*Üyelerinize ve rakip adaylara bir mesajınız var mı?

Öncelikle aday olacak bütün guruplara başarı diliyorum. Adaylara şunu söylemek isterim. Bu seçim demokratik olduğu kadar centilmenlik çerçevesinde olmasını isterim. Propaganda sürecinde asla karşı bir cümle kullanmadım, kullanmam da. Ancak bazı arkadaşlarımızın üye ziyaretlerinde “hegemonyayı, saltanatı yıkalım” gibi ifadeler kullanmasını doğru bulmuyorum. Bu odada bir saltanatın olabilme koşulu yok. Bu makam meslekte gelebilecek kıymetli bir yerdir ve maneviyatı benim nezdimde çok büyüktür. Ancak düşünüldüğü gibi burada bir saltanat yok. Makam aracı yok, maaşı yok, huzur hakkı var o da 100 TL’dir ancak ben 10 yıllık yöneticilik görevimde bir kuruşunu bile almış değilim. Benim adaylardan beklentim demokratik zeminde ve centilmence bir yarış olmasını diliyorum. Karalama kampanyası ile propaganda yapmak bizi bir yere götürmez. Şayet burada bir saltanat varsa üyelerimiz bizi tercihleriyle göndereceklerdir. Bu tür kavramlardan imtina edilmesini istiyorum. Üyelerimize de şunu söylemek isterim. Biz bir olmak, birlikte hareket etmek, mesleğimizi, meslek örgütümüzü hak ettiği yere taşımak gibi bir mecburiyet içindeyiz. Tercihleri ne olursa olsun, meslek örgütünün ileri gidebilmesi, seçim sonrası arkadaşlarımızın katkılarıyla mümkündür. Her bir üye bir tuğla koyarsa biz bu binayı hep birlikte inşa edebiliriz.