Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

VOSİAD BAŞKANI: “2021 DE SANCILI GEÇECEK” / ALMANAK 2020

VEYSİ POLAT Van Organize Sanayi ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, pandemi nedeniyle 2020 yılının çok sancılı geçtiğini ifade ederek, bunun etkisinin 2021’in ilk yarısında da yaşanabileceği uyarsında bulundu.  Aynı zamanda Van Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı olan Vanlı iş adamı Şemsettin Bozkurt, ekonomi açısından 2020’yi değerlendirip, 2021 beklentilerini Abori’ye anlattı. VOSİAD Başkanı […]

VOSİAD BAŞKANI: “2021 DE SANCILI GEÇECEK” / ALMANAK 2020
  • 21 Aralık 2020 21:02
  • 21 Aralık 2020 21:07

VEYSİ POLAT

Van Organize Sanayi ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, pandemi nedeniyle 2020 yılının çok sancılı geçtiğini ifade ederek, bunun etkisinin 2021’in ilk yarısında da yaşanabileceği uyarsında bulundu.  Aynı zamanda Van Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı olan Vanlı iş adamı Şemsettin Bozkurt, ekonomi açısından 2020’yi değerlendirip, 2021 beklentilerini Abori’ye anlattı.

VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

“İYİLEŞME BEKLENTİMİZ VARDI, 2019’A ARAR OLDUK”

*2020 yılı nasıl geçti?

2020 yılı çok sancılı geçti. 2019’un ardından 2020 yılına her anlamda “iyileşme” beklentilerinin çok fazla olduğu ve en azından ciddi adımların atılması gerekliliğinin gün gibi ortada olduğu bir dönem olarak girdik.

Fakat eskilerin de dediği gibi “gelen gideni aratır” oldu. 2020 yılı tüm dünyada ekonomik daralmanın çok ciddi olarak yaşandığı bir yıl oldu.

Koronavirüs salgını tüm alışkanlıkların ve düzenin değişmesine neden oldu. Dünya insanlığın ülkesidir yaklaşımını pratik olarak tecrübe ettik.

Salgının kısa sürede tüm dünyayı nasıl etkisi altına aldığını gördük. Virüsün yayılımının küresel çapta etkisi hızlı ve çarpıcı oldu.

Ekonomik alanda ise maalesef ülkelere göre farklılıklar gösterdi. Kaynaklar bakımından kimi ülkeler bu tür krizler için hazırlıklı iken kimi ülkeler ise daha ciddi problemler yaşadı.

“SANAL ALIŞVERİŞ DEV BİR ALAN HALİNE GELDİ”

Ülkemizde de ilk reaksiyonlar olumlu olmasının yanında yeterli olmamıştır. Öte yandan diğer öne çıkan konu teknolojidir. Teknolojinin ne kadar elzem ve katma değer bir iş olduğunu bir kez daha gördük.

Sanal alışveriş dev bir alan haline geldi. Bunun yanında sağlık sektörü de hareketli bir yıl geçirdi. Dünya ve ülkemiz bu problemleri yaşarken ayrıca ilimizde çok zor bir yıl geçirdi.

“ÇIĞ, DEPREM, VİRÜS… VAN İÇİN FELAKETLER YILI OLDU”

Bahçesaray ilçemizde yaşanan çığ felaketi, Başkale ilçemizde ciddi bir deprem yaşandı. Son dönemlerde maalesef çoğalmaya başlayan insan ticaretinden kaynaklanan ölümlerde ilimiz açısından ciddi sıkıntılı ve üzücü oldu.

Pandeminin etkisiyle zaten kırılgan bir ekonomik yapıya sahip olan ilimiz daha fazla zorlandı. Genç nüfus çok yoğun ve maalesef işsizlik sayısı ilimiz için çok yüksek.

“2021’İN İLK YARISI DA ÇETİN GEÇECEK”

*2021’den beklentilerini nelerdir?

2020 yılını son günlerde öne çıkan aşı tartışmaları ile bitirmek üzereyiz. En büyük temennim elbette ki bu salgının son bulmasıdır. Fakat şahsi olarak ben 2021 yılının ilk yarısı hayli çetin geçecek gibi görüyorum.

Uzmanları dinleyip anladığımız kadarıyla aşının henüz salgını bitirme noktasında olmadığını zamana ihtiyacı olduğunu anlıyoruz.

Kışa girdiğimiz bu dönemde vaka sayılarının hızla artış gösterdiğini görüyoruz. İlerleyen zamanlarda daha kapsamlı yasaklar başlayabilir. Bu konuda sanayici, esnaf ve tacir çok ciddi sıkıntılar çekebilir. Ha keza işgören içinde durum böyle.

“DEVLET, ‘SOSYAL DEVLET’ SINAVI VERECEK”

Devletin bu konuda ciddi bir sosyal devlet sınavı vereceği aşikardır. Pandemin yanında siyasi iklim olarak da ülkemiz de gergin bir dönemden geçiyor.

Demokrasi ve hukuk açısından sıkıntıların henüz giderilmemesi ayrıca ekonomiyi olumsuz etkiliyor.  Tüm bu konularda da ciddi reformların olmasını umuyorum.

“VOSİAD OLARAK KENTİMİZE YATIRIMLARI TEŞVİK ETTİK”

*2020 yılı açısından VOSİAD’ın yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Van Organize Sanayici İş İnsanları Derneği olarak ilimizde sanayinin geliştirilmesi kamu kurum kuruluş ilişkilerini ve verimliliğini arttırmak bunun yanında Sanayi-Üniversite ilişkilerini geliştirmek gibi ödevlerimiz var.

Bunun için 2019 yılında birçok çalışma yaptık. Çok kıymetli isimleri Van’da ağırladık. Girişimcilik hikayelerini hemşehrilerimize anlattılar. Bölge STK’lar ve OSB’ler ile dostluk ilişkileri geliştirip tecrübelerimizi karşılıklı paylaştık. İlimize yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ile çeşitli kez toplantılar yapıp yatırımı teşvik edecek talepleri muhataplarına ilettik.

Tabi 2020 yılı içinde birbirinden özel misafirlerimiz olacaktı. Çeşitli panel ve konferans planlamalarımız vardı. Van Organize Sanayi Bölgesi için önemli projelerimiz vardı. Salgın sebebiyle ertelemek durumunda kaldık.

“SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİYLE HAREKET ETTİK”

Umarım kısa sürede atlatacağız bu sıkıntıları ve ardından projelerimizi faaliyete geçireceğiz. Bunun yanında tabi sosyal sorumluluk bilinci ile çeşitli çalışmalar yürüttük.

Başkale depremi için kampanya başlattık. Yönetimimizle imkanlarımız ölçüsünde katkılar sunduk. Pandeminin başında maske ve diğer ekipmanların tedariki biraz sıkıntılıydı. Hastahanelerimize bu dönemde ekipman desteğinde bulunduk.

Bu dönemde ortaya çıkan hem işveren hem işgörenin dert ve sıkıntılarını basın yayın yoluyla ve çeşitli ziyaretlerle kurumlara ilettik.

Bu dert ve sıkıntılar için çözüm önerileri geliştirdik bunları da sık sık paylaştık. Yani kısaca özetlersek salgının yarattığı problemler ile mücadele ile geçen bir yıl oldu VOSİAD için.