Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Van TSO, kendisine seçim fetvası çıkardı!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), dün yaptığı açıklama ile bağlı bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun hükümlerini hiçe sayarak, seçimlerin 2 yıl sonra yapılacağını açıkladı. 19.01.2005 tarihli Resmî Gazete’nin 25705 sayısında yer alan “TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ […]

Van TSO, kendisine seçim fetvası çıkardı!
  • 9 Eylül 2021 13:58

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), dün yaptığı açıklama ile bağlı bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun hükümlerini hiçe sayarak, seçimlerin 2 yıl sonra yapılacağını açıkladı.

19.01.2005 tarihli Resmî Gazete’nin 25705 sayısında yer alan “TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLE ODALAR VE BORSALAR ORGAN SEÇİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK”e göre seçimlerin 4 yılda bir yapılması gerekiyor. Buna göre son seçim 19 Nisan 2018 tarihinde yapıldı; yasaya göre de  TSO seçimlerinin de Nisan 2022’de gerçekleşmesi gerekiyor.

Van’da iş camiasını şaşırtan Van TSO’nun seçim ile ilgili açıklaması şöyle:

“Son günlerde Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini gündeme taşıyarak meşguliyet oluşturulduğu kamuoyumuz tarafından bilinmektedir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; tüm Türkiye’de olduğu gibi Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri de, Yargı gözetiminde, Kanun ve İlgili Yönetmelikler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Oda seçimlerine 1,5 yıldan daha fazla bir süre var iken, ilimizin gündemini seçim çalışmaları ve söylentileri ile tıkamanın hiç kimseye faydası yoktur. Kaldı ki şehrimiz pandemi sürecinin ekonomik sıkıntılarını her alanda yaşarken, kentin çözüm bekleyen birçok sorunu varken, gerçeği yansıtmayan bu tür söylentileri yaymanın, üyelerimizi seçim söylentileri ile meşgul etmekten ve kutuplaşmalara neden olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak seçilmiş tüm organlarımız ile birlikte, sadece üyelerimizin değil, şehrin bütün problemlerine çözüm sunmaya çalışarak, her insanına değer katmaya, onlara daha yaşanılır ve sorunlardan arındırılmış bir şehir sunmak için elimizden geleni yapmaya çalışmaktayız.

Kıymetli üyelerimiz ve Kamuoyumuz bilmelidir ki; Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri 5174 Sayılı Kanunun Organ Seçimleri Yönetmeliği çerçevesinde seçim takvimi esas alınarak gerçekleşecektir.  Buna bağlı olarak da odamızın önümüzdeki 2 yıla yakın süreç içerisinde herhangi bir seçim gündemi bulunmamaktadır.”

TOBB’UN YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

TOBB’un 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı yönetmeliğinde ise şu ifadeler yer alıyor:

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, oda, borsa ve Birlik organ se­çimlerinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

 

Madde 2- Bu Yönetmelik, ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsaları ve bunların şubeleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin organ seçimlerini kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 83 üncü maddesinin beşinci fıkrası ile 84 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 – Bu Yönetmelikte geçen;

Kanun: 5174 sayılı Türkiye Odalar Borsalar ve Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununu,

Bakanlık: (Değişik ibare:RG-20/1/2021-31370) Ticaret Bakanlığını,

Birlik: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini,

Oda: Ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası ve deniz ticaret odasını,

Borsa: Ticaret borsasını,

Meclis: Oda ve borsa meclisini,

Yönetim Kurulu: Oda ve borsa yönetim kurulunu

Genel Seçim: Oda ve borsa meslek komitelerinin de yenilendiği dört yılda bir yapılan seçimi ifade eder.”