Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

VİDEO | Türkiye’de iki yılda 660 kadın cinayeti işlendi

ŞERİFE DENİZ BULUT/ABORİ Türkiye’de son yıllarda artan kadın cinayetleri, Emine Bulut’un kanlar içerisinde “Ölmek istemiyorum” feryatlarının görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasıyla yeniden gündemde. Peki kanundaki onca caydırıcı düzenlemeye rağmen bu cinayetler neden önlenemiyor. Hukukçular, yasaların gerektiği gibi uygulanması halinde bu cinayetlerin, kadına yönelik taciz ve tecavüzlerin önüne geçmeye yeterli olduğu görüşünde. Kadın cinayeti davalarında en çok […]

VİDEO | Türkiye’de iki yılda 660 kadın cinayeti işlendi
  • 23 Ağustos 2019 17:16
  • 23 Ağustos 2019 17:19

ŞERİFE DENİZ BULUT/ABORİ

Türkiye’de son yıllarda artan kadın cinayetleri, Emine Bulut’un kanlar içerisinde “Ölmek istemiyorum” feryatlarının görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasıyla yeniden gündemde. Peki kanundaki onca caydırıcı düzenlemeye rağmen bu cinayetler neden önlenemiyor. Hukukçular, yasaların gerektiği gibi uygulanması halinde bu cinayetlerin, kadına yönelik taciz ve tecavüzlerin önüne geçmeye yeterli olduğu görüşünde.

Kadın cinayeti davalarında en çok başvurulan ceza indirim gerekçeleri “haksız tahrik” ve “mahkemede iyi hal” durumu olarak dikkat çekiyor. Bunun yanında sanığın akıl sağlığı yerinde olmadığı iddiası ve rapor bekleme süresinin uzun olması da, davalarda savcının talep ettiği sonuçların çıkmamasına neden oluyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, karar verici ve soruşturucu makamların ilk delilleri toplama aşamasından itibaren şikayetler karşısında süreci titizlikle ele almaları gerektiğini söylüyor. Ataselim, bu süreçlerde ve mahkeme esnasında “hakimlerin kendi görüşleri, hayatı ele alışlarına ya da inançlarına göre değil; evrensel insan hakları ve değerlere göre karar vermeleri gerektiğini” belirtiyor.

İKİ YILDA 660 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Eminet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2018 yılında 440, 2019 Ağustos ayına kadar da 220 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Son olarak Emine Bulut’un 10 yaşındaki kızının gözleri önünde eşi tarafından bıçaklanması ve sonrasında hayatını kaybetmesi, vicdan sahibi herkesimin gündemine oturdu. Ankara’da muhalefet partileri de hükümet de bu konuda gerekli tüm çalışmalarda kadınlara yönelik pozitif kararların mesajlarını verdi.

AK PARTİ’DEN EMİNE BULUT AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Emine Bulut cinayetine ilişkin “Özellikle kadına ve çocuğa dönük şiddete karşı yeri göğü inletmemiz lazım” dedi. Çelik, şöyle devam etti: “Siyaset kurumunun, hükümet müdahil olabileceği konuda derhal Aile Bakanlığımız harekete geçmiştir. Bakanlığımız konuya her aşamada müdahil olacaktır. Katliamı gerçekleştiren şahsın en yüksek cezayı alması hepimizin temennisidir.

Cumhurbaşkanımız da değindiler, hepimizi en çok bu kişinin, rahmetli Emine Bulut’un hayatını bu şekilde kaybetmesi kadar bunu bu şekilde hayatını kaybederken ona yardım etmek yerine birilerinin görüntü alma telaşına düşmesi, seyirci olması, bunu ele almamız gerekiyor. Orada insan hayatını kaybederken birileri yardım etmek yerine görüntü almak gibi bir duruma nasıl düşebiliyorlar, topyekün değerlendirilmesi gereken bir konu. Üzerimize düşen ne varsa bu konuları hassasiyetle yerine getirdik. Bu büyük toplumsal bir yaradır. Çok şiddetli bir şekilde sarsılıyoruz. Medeni hayata sahip olan bir milletin asla kabul etmeyeceği eylemdir.”