Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Türkiye, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı: 142 gazeteci cezaevinde

Haber Abori Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yayımladığı rapora göre, Türkiye’de 142 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde. Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke Türkiye olarak belirtiliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından her yıl yapılan “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 157. sırada yer alıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü […]

Türkiye, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı: 142 gazeteci cezaevinde
Türkiye, basın özgürlüğünde sınıfta kaldı: 142 gazeteci cezaevinde
Abori Editör
  • 3 Mayıs 2019 14:10

Haber Abori

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yayımladığı rapora göre, Türkiye’de 142 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde. Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke Türkiye olarak belirtiliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından her yıl yapılan “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 157. sırada yer alıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Gazeteciler özgür bırakılmalıdır” dedi.

2018’de 95 gazeteci öldürüldü

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na (IFJ) göre, geçen yıl en az 95 gazeteci görevini yaparken öldürüldü. Bu sayı 2017’ye oranla arttı. En fazla gazetecinin hayatını kaybettiği yıl ise Irak ve Suriye’de savaşın yoğunlaştığı 2006 yılıydı, 155 gazeteci hayatını kaybetmişti. Bu sayıya, bir medya kuruluşu için herhangi bir görev yapan herkes dahil. 16 gazetecinin öldürüldüğü Afganistan, 2018’de gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden biri oldu.

26 yıldır kutlanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü 3 Mayıs’ta kutlanıyor. Dünyada basının sansürlendiği ülkelere mesaj göndermek, etik gazeteciliği belirtmek amacıyla kutlanan günde tutuklu gazeteciler ve öldürülen gazeteciler de anılıyor.