Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Sertifikalı tohumculuğun adresi: ASİA TOHUMCULUK A.Ş.

VEYSİ POLAT Diyarbakır’da 2008’den bu yana faaliyet gösteren Asia Tohumculuk A.Ş., Organize Sanayi Bölgesi’ndeji iki modern tesisi ile Türkiye ve Ortadoğu pazarına sertifikalı tohum üretiyor. Ar-Ge çalışmalarına önem veren ve bu amaçla bünyesinde Teknokent’te Tekno Bil Arge A.Ş.’yi kuran firma, geliştirdiği ürünlerle Diyarbakır’ı Ortadoğu’nun tohum merkez üssü haline getrimeyi amaçlıyor. Asia Tohumculuk A.Ş.’nin kapılarını Abori […]

Sertifikalı tohumculuğun adresi: ASİA TOHUMCULUK A.Ş.
  • 6 Kasım 2020 18:03

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da 2008’den bu yana faaliyet gösteren Asia Tohumculuk A.Ş., Organize Sanayi Bölgesi’ndeji iki modern tesisi ile Türkiye ve Ortadoğu pazarına sertifikalı tohum üretiyor. Ar-Ge çalışmalarına önem veren ve bu amaçla bünyesinde Teknokent’te Tekno Bil Arge A.Ş.’yi kuran firma, geliştirdiği ürünlerle Diyarbakır’ı Ortadoğu’nun tohum merkez üssü haline getrimeyi amaçlıyor.
Asia Tohumculuk A.Ş.’nin kapılarını Abori Dergisi’ne açan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Ali Sağır, sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ailece temel geçim kaynaklarının çok eskilerden beri çiftçilik olduğunu ifade eden Mehmet Ali Sağır, 2008’de TİGEM’in Şanlıurfa-Ceylanpınar’daki merkezine ürün satarken gözlemleri sonucu Asia Tohumculuk A.Ş.’yi kurmaya karar verdiklerini söyledi.

“İKİ TESİSİMİZ VAR, YILLIK 5 TON ÜRÜN SATIYORUZ”

Şirket adını Güneydoğu’nun Asya kıtasında yer almasından dolayı “Asia” kurduklarını belirten Sağır, o süreci şöyle anlattı:
“Ceylanpınar’daki gözlem ve deneyim sonrası Tarım Müdürülüğü’ne başvuru yaptık. Tohum üretici belgemizi aldık. Bölgede ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Bu sektörde bir boşluk vardı. Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa tahsisine başvurduk. Burada 2011’de faaliyete başladık. Üretim alanımız 6 bin 500 metrekarelik; bunun 2 bin 500 m2’si kapalı alandır. İlk tesisimiz küçük gelince ikinci tesisimizi devreye koyduk.
Türkiye’nin en iyi tesisinde üretim yapıyoruz diyebilirim. Sorteks isimli bir cihazımız var. Bu cihaz, ışınla kırmızı buğday ile beyaz buğdayı ayırt ediyor ton farkını tespit ederek.


Türkiye’nin en iyi tohumunu fabrikamızda işliyoruz. Sektör geliştikçe TSÜAB’a üye olduk. Birliğe üye olduktan sonra UR-GE projesi kapsamında yurtdışı gezilerinde dünyada bu işin nasıl yapıldığını yerinde gözlemleme şansımız oldu. 23 ülkeye ziyaretlerimiz oldu. Bunlar bize çok ciddi deneyim kazandırdı.
Nohut, mercimek ve buğdayı bir makinede, arpayı da diğer tesiste işliyoruz. Özel sektör ve kamu işbirliği çerçevesinde Teknokent’te bir laboratuvar yatırmı yaptık. Özel araştırıcı kuruluş yetki belgesi aldık. Kısa sürede demolarımızı yaptık. Empire ekmeklik buğday çeşidimizi geliştirdik. Türkiye’ye yayıldı bu ürünümüz.

“GIDANIN TEMEL GİRDİSİ TOHUMCULUKTUR”

Güneydoğu, dünyanın en eski üretim merkezi. Arazi potansiyelimiz de var. Özellikle ikinci ürün anlamında Mezopotamya toprakları dünyada tektir. Gelecekte gıdanın ne kadar değerli olacağının bilincindeyiz. Özellikle bu pandemi süreci bize bunu bir kez daha hatırlattı. Mezopotamya toprakları bu anlamda çok değerlidir. Gıdanın temel girdisi de tohumculuktur. Bir ülkenin tohumculuğu gelişmemişse gıda güvenliği risktedir demektir. Tohumculuk gıdadın sigortasıdır. Bu bizim eylem sözümüzdür.
Gerekli Ar-Ge desteği alırsak bu sektörde dünyada bir numara yükselebiliriz.
Türkiye’ye doğudan batıya tohum sevkiyatı başladı. Modern çağa uygun tohumculuk yapıyoruz bölgede. Kısa sürede Ortadoğu’nun tohum üssü haline gelebilecek bir potansiyelimiz var. Yıllık 5 bin ton üretimimiz var. 30 kişi istihdam ediyoruz.
Asia Tohumculuk olarak hedefimiz; Ortadoğu ülkelerine tohum vermek ve ülkemizin tohumluk ihtiyacını iklim koşullarına dayanıklı çeşit geliştirmek ve Türkiye pazarının tamamına tohum satmaktır.”

EMPİRE EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİDİNİ PAZARA KOYDU
Mehmet Ali Sağır’ın başkanlığını yaptığı Tekno Bil Tar Arge A.Ş., Dicle Üniversitesi’ne ait arazide başak yapısı farklı, kuraklığa dayanıklı, sap ve saman verimliliği iyi, dane sayısı yüksek yeni buğday türü elde etti. Empire Ekmeklik Buğday adını verdikleri ürün için ilk deneme çalışmalarına 2014’te başladıklarını anlatan Sağır, “Özellikle Mardin ve Diyarbakır’da iyi sonuçlar elde ettik. Tohum Tescil Test Sertifikasyon Merkezi’ne başvuruda bulunduk. Tarım Bakanlığı’ndan üretim izinlerini aldıktan sonra sertifikalı tohumu piyasaya sürdük” dedi.

“ÇİFTÇİNİN TERCİH ETTİĞİ BİR ÜRÜN HALİNE GELDİ”
Adıyaman, Urfa, Mardin, Batman, Konya, Şırnak, Osmaniye, Konya, Hatay, Adana ve Federal Kürt Bölgesi’nin Erbil kentinte ürünü deneyenlerin çiftçilerin bu yıl da Empire Ekmeklik Buğday’ını tercih ettiğini dile getiren Sağır, şöyle devam etti:
“Çiftçinin talep etmesinin sebebi şu; kuraklığa dayanıklı olması, sap verimliliği ve dane sayısının yüksek olması. Piyasada aranan bir buğday çeşidi. Daha önce dönüm başına 300-400 kilo ürün alanlar şu an 600-650 kilo alıyor. Saf un verimlilği yüzde 83. Yüzde 50’ye yakın bir verim artışı sağladı genel anlamda. Burada elde ettiğimiz ürün Türkiye genelinde ekiliyor şu an. Diyarbakır’ı sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu’nun tohum üssü haline getirmeye kararlıyız.”