Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

“Pandemiden güçlenerek ve öğrenerek çıkıyoruz”

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu, tüm sektörleri olumsuz etkileyen pandemi sürecini en az tahribatla atlatmaya çalıştıklarını söyledi. “Süreçten öğrenerek çıkıyoruz” diyen Oğurlu, pandemi ve benzer krizlerin iş camiasını krizleri yönetme konusunda daha deneyimli hale getirdiğini ifade etti. Fadıl Oğurlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmaları, projeler ve pandemi sürecinin etkilerini tiraj.com.tr’ye değerlendirdi. […]

“Pandemiden güçlenerek ve öğrenerek çıkıyoruz”
  • 19 Mayıs 2021 13:21
  • 28 Nisan 2022 13:14

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu, tüm sektörleri olumsuz etkileyen pandemi sürecini en az tahribatla atlatmaya çalıştıklarını söyledi. “Süreçten öğrenerek çıkıyoruz” diyen Oğurlu, pandemi ve benzer krizlerin iş camiasını krizleri yönetme konusunda daha deneyimli hale getirdiğini ifade etti.

Fadıl Oğurlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmaları, projeler ve pandemi sürecinin etkilerini tiraj.com.tr’ye değerlendirdi.

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu’ya yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

“PANDEMİDEN GÜÇLENEREK VE ÖĞRENEREK ÇIKIYORUZ”

*Pandemi sürecini kısaca değerlendirebilir misiniz?

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, küresel düzeyde ekonomik aktiviteleri olumsuz etkilemiştir. Pandemi belli bir kesimin değil, tüm toplumsal kesimlerin ortak sorunudur. Pandeminin ekonomik, sosyal, toplumsal boyutlarının olması, arz ve talep şoklarının bir kompozisyonunu barındırması, Covid-19’u diğer dışsal şoklardan farklı bir şekilde konumlandırmıştır.

Biz sanayicilerde bu süreci en az tahribatla atlatmaya çalıştık. Bu süreçten öğrenerek çıkıyoruz. Bu ve buna benzer krizlere daha dayanıklı hale geldiğimizi düşünüyorum. Tedarik zincirinde meydana gelen kırılmalar, arz ve talep dengesizliğinin oluşması, fiyat istikrarının bozulması gibi birçok sorunu bir arada yaşadık. Bunları yönetmek ayrı bir beceridir. Bunu yönetebildiğimize ve pandemiden öğrenerek, güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu.

“EMEKÇİLERE VE SANAYİCİLERİMİZE ŞÜKRAN BORCUMUZ VAR”

*Bayramda birazda duygusal içeriği olan bir mesaj yayımladınız? Bunu biraz açabilir misiniz?

Pandeminin başından beri dünyanın her yerinde hepimiz için büyük çaba sarf eden bir meslek grubu var: Sağlıkçılar. Sağlık emekçilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Emeklerine büyük saygı duyuyoruz. Çok büyük risk altında, salgınla amansız bir mücadele verdiler ve vermeye devam ediyorlar. Toplumun her kesiminden büyük takdir ve saygı topladılar. Bende tekrar tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Varlıkları bize güç veriyor.

Sanayici gözü ile baktığımızda da fabrikalarda çalışan emekçilerimizin de büyük fedakârlık gösterdiğini düşünüyoruz. En zor zamanda üretimin aksamadan devam etmesi, tedarik zincirinin kırılmaması, ekonomik yaşamın devam etmesi için canla başla çalıştılar. Bunun gibi toplumun birçok kesimi de büyük özveri gösterdi. Buna dayanarak emekçi kardeşlerimize ve sanayicilerimize karşı da bir şükran borcumuzun olduğunu düşünerek bayram mesajımızı şekillendirdik. Sizlerin aracılığı ile tekrar tüm emekçi kardeşlerimize ve sanayicilerimize teşekkür ediyorum.

“BİR YILDA TAAHHÜT EDİLEN YATIRIM BEDELİ 1 MİLYAR TL”

*Pandemi yaşamın bir gerçeği haline geldi. Ama yaşam da devam ediyor öte taraftan. Siz OSB olarak yönetimi ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Ne tür projeleriniz var? Kısaca bahsedebilir misiniz?

Çok haklısınız. Yaşam bütün koşullar altında devam ediyor. Devinime hüküm geçiremeyiz, zamanı durduramayız.

Diyarbakır OSB Yönetimi olarak vizyonumuzu “Yatırımda, üretimde ve istihdamda bölgemizin ve Ortadoğu’nun en büyük Organize Sanayi Bölgesi olmak” şeklinde belirledik. Bu vizyon doğrultusunda da çalışmalarımızı yürütüyoruz ve projelerimizi hayata geçirmek için çaba gösteriyoruz. Projelerimizi gerçekleştirirken de temel yaklaşımımız, önemli işlere önceliktir.

Suni gündemleri ve karşılığı olmayan görünürlükleri aştıktan sonra, projelere odaklandık. Bu projeleri şöyle gruplandırabiliriz: Yatırımlar, altyapı çalışmaları, peyzaj ve çevre düzenlemeleri, araç-ekipman ve donanım ile enerji.

Bu başlıklardan bazılarını şöyle ifade etmek istiyorum: Son bir yılda yaptığımız tahsislerde taahhüt edilen yatım bedeli yaklaşık 1 milyar TL düzeyindedir. Bu yatırımların hayata geçmesi üretimde ve istihdamda çok önemli bir gelişim olacak, Diyarbakır’a büyük bir güç katacaktır. Yatırımların mevzuat hükümlerine göre ve zamanında yapılması önemli bir gündem maddemiz olarak önümüzde duruyor.

Bu arada tahsisini yapmış olduğumuz OSB’nin 4. Etabının altyapı işleri için ihale yapılmış ve çalışmalara başlanmış ve hızlandırılmıştır.  Bunun gibi, 3. Etap ile 2. Etap arasındaki bağlantı yolunun eksik kalan kısmı tamamlanması, 3.etap çevresinde 3000 metre uzunluğunda kargir taş çevre duvarı yapılması, 1. etap yağmur hattının önemli kısmının onarılması, 1.  etapta bulunan 7000 metrekarelik bataklık alan ıslah edilmesi, 1. ve 2. etaplarda 3000 metrekare kilitli parke taşı onarımı yapılması, 3. Etap ile 2. Etap arasındaki bağlantı yolunun eksik kalan kısmı tamamlanması yaptığımız çalışmalardan bazıları olarak ifade edebiliriz.

“ENERJİ HATLARIMIZ YER ALTINA ALINACAK”

*Enerji konusunda bir çalışmanız var mı? Veya bu konuda neler yapıyorsunuz?

Enerji en önemli konumuz ve en önemli girdilerimizden biridir. Enerji yoksa üretim yok demektir. Bu arada yeri gelmişken paylaşmak istiyorum. Ondan sonra yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı paylaşayım. OSB’mizde elektrik tüketimi 2020 Mart ayından sonra Nisan ve Mayıs aylarında pandemi ile birlikte düşüşe geçmiş, ancak Haziran ayından sonra tüketim değerleri yükselmeye başlamıştır. 2020 Eylül, Ekim ve Kasım aylarında pandemi öncesi değerlere ulaşılmış 2020 Aralık ayında elektrik tüketimi tüm zamanların en yüksek tüketimi olarak kayıtlara geçmiştir.  2021 ‘de elektrik tüketimi normal seyrinde devam etmektedir.

Sanayicilerimizin kalitesi ve kesintisiz enerji alabilmeleri için tüm enerji hatlarımızı yer altına almak için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ve bunu çok kısa süre içerisinde hayata geçireceğimizi düşünüyoruz. Bu konuyu OSB’miz için hayati ve ertelenemez bir proje olarak görüyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde konu ile ilgili olarak sanayicilerimizi ve kamuoyunu detaylı olarak bilgilendireceğiz.

Bunun yanı sıra enerjinin kalitesinin düşmeden sanayicilerimize ulaşması, elektrik dalgalanmalarının azaltılması için daha önce 13 Km uzaklıkta olan indirici merkez OSB içerisine taşınmıştır.  Bu taşıma ile elektrik arızalarında hatırı sayılır düşüşlerin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bunun gibi, 1 ve 2. etapların ana dağıtım binalarının yerleri taşınmış ve modüler tipe dönüştürülmüştür. 1 ve 2. etaba ait enerji nakit hattındaki yedek hat da devreye alınmıştır.

Bilindiği üzere sanayici üretim yaparken elektrik kesintileri çok yönlü kayıplara sebebiyet veriyor. Kesintiler önemli bir ek yük getiriyor. Üretim kaybı, kayıp zamanlar, siparişlerin yetiştirilememesi gibi pek çok konuyu etkiliyor. Bu ve buna bağlı birçok nedenden dolayı sanayici için kaliteli ve kesintisiz enerji çok önemlidir.

Enerji kalitesini iyileştirme konusunda önemli çalışmalar yaptığımızı elimizdeki bazı istatistiklerle sizlerle paylaşabilirim. 2018’de arıza sayısı 293 iken, bu sayı 2019’da 179’a, 2020’de 109’a düşürülmüştür. Benzer şekilde 2018’de darbe sayısı 25 iken, bu sayı 2029’da 27, 2020’de ise 2 olarak gerçekleşmiştir.

Bunların yeterli olmadığını biliyoruz. Yukarıda da ifade ettiğim gibi, bu konu ile alakalı kapsamlı iyileştirme projelerimizi kısa sürede hayata geçireceğiz.

“HEDEFİMİZ İLK 20 OSB İÇERİSİNDE YER ALMAKTIR”

*Türkiye’de kaç OSB var? Diyarbakır OSB bunların içinde nerede duruyor?

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK)’ün verilerine göre Türkiye’deki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 326, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 25 olmak üzere toplam 351 Organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Diyarbakır OSB, bu organize sanayi bölgeleri içerisinde alan büyüklüğü olarak 974 hektar ile 18. sıradadır. İstihdam sıralamasında ise 10.024 kişi ile 46. sıradadır. Hedefimiz istihdamda önümüzdeki yıllarda ilk 20’de yer almaktır.

“OSB’NİN KRONİKLEŞMİŞ BAZI SORUNLARINA NEŞTER ATTIK”

*Pandemiye rağmen yoğun bir gündeminiz olduğunu görüyoruz. Bunların dışında neler söylemek istersiniz?

İlave etmek istediğim bazı önemli konular daha olacak müsaadenizle. OSB’nin kronikleşmiş bazı sorunlarına neşter attık. Bunlardan biri İtfaiye aracıdır. 25 Yıllık OSB’mizin maalesef bugüne kadar bir itfaiyesi yoktu. Bunu söylerken bile üzüntü duyuyorum. Ancak OSB’mize bir itfaiye aracı kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğumu paylaşmak istiyorum. İkincisi OSB’mizin temel bir sorunu olan güvenlik hizmetini ile kamera sistemini hayata geçirdik. Bu çalışmalar ilk olması açısından önem taşımaktadır.

“OSB’MİZE YAKIŞIR YENİ PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

OSB’mizin ihtiyacı olan çok amaçlı konferans salonu çalışmalarımızda sona yaklaştık. Projelerimizi hazırladık. Arkadaşlarımız son ilavelerini yapıyorlar. İdare binamızın bitişiğinde 500 kişilik modern ve çok amaçlı bir konferans salonunu kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.

OSB’mizde gördüğümüz diğer bir eksikliği de gidermek için adım attık. Sosyal donatı eksikliğini gideriyoruz. Sanayicilerimize, misafirlerimize ve ailelerimize hizmet vermek üzere bir restoran ve sosyal alanlar (açık spor alanları – tenis, voleybol, basketbol) projelendirdik. Bunu da konferans salonumuzla birlikte hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Sanayicilerimiz için birincil derecede sorun teşkil eden konuları gündemimize almak ve çözmek bu yıl önemli önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu konuda sanayicilerimiz ile gerek OSB WhatsApp hattı üzerinden gerekse sorunların takip ve çözümü için görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız ile daha etkin iletişim halinde olacağız.  Sanayicilerimizin karşı karşıya olduğu sorunları en hızlı şekilde çözme kararlılığı içindeyiz.