Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

PANDEMİ VE BERABERİNDE GETİRDİĞİ SORUNLAR / ENGİN YEŞİL YAZDI

ENGİN YEŞİL (Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı – TOBB Yönetim Kurulu Üyesi) Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), ülkemizi de derinden etkiledi. İnsan sağlığını ciddi derecede tehlikeye koyan bu pandemi, sosyal yaşamı izole etmekle birlikte ülke ekonomisine ciddi tahribatlar vermiştir. Her kentin “tüten bacası” olarak tanımlanan […]

PANDEMİ VE BERABERİNDE GETİRDİĞİ SORUNLAR / ENGİN YEŞİL YAZDI
  • 3 Mayıs 2020 21:51

ENGİN YEŞİL

(Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı – TOBB Yönetim Kurulu Üyesi)

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), ülkemizi de derinden etkiledi.

İnsan sağlığını ciddi derecede tehlikeye koyan bu pandemi, sosyal yaşamı izole etmekle birlikte ülke ekonomisine ciddi tahribatlar vermiştir.

Her kentin “tüten bacası” olarak tanımlanan Organize Sanayi Bölgeleri’nde fabrikaların büyük bir bölümü üretime ara vermiştir. Salgının önlenmesi adına birçok sektör, hükümetin tedbir amaçlı önemleri çerçevesinde kepenk kapatma zorunda kalmıştır.

TOBB’DAN CAN SUYU

Kalkınmanın ana eksenini oluşturan üretimin azalması, beraberinde bir takım sıkıntıları da getirmiştir.

İş dünyasının en temel sıkıntıları arasında yer alan kredi, vergi, SGK borçları gibi kalemler, Hükümetin “Koronavirüs Ekonomik Tedbirleri Paketi” çerçevesinde ötelenmiş, KOBİ’lere “can suyu” adı altında ödemelerle nefes aldırılmıştır.

Bu önemli adımlardan birini de KOBİ finansman projesi olan “TOBB Nefes Kredisi”ni, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsasımız ve Denizbank Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirdik. Böylesi zor dönemde üyelerimizin 6 Milyar TL’nin üzerinde kredi kullanmasını hedefliyoruz.

Bunun yanı sıra koronavirüs tedbirleri kapsamında üyelerimizden gelen talepleri ivedi bir şekilde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımıza ilettik. Bu konuda TOBB Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Üyelerimizden gelen talepleri sürekli çözüme kavuşturdu.

Borsamızın alanı olan gıda sektörünün, diğer sektörlere nazaran daha az etkilendiğini söyleyebilirim. Sosyal izolasyon konusunda özellikle çiftçilerimize getirilen çalışma izni, gelecekte yaşanabilecek krizin de önüne geçmiştir.

UN İHRACAT DÜZENLEMESİ DEĞİŞMELİ

Diğer kentlere nazara Diyarbakır bu konuda şanslıdır. Verimli ve bereketli topraklarda yetişen ürünlerimiz ve mevcut stoklarımız, bu kente ve bölgeye yetecek düzeydedir. Yalnız un fabrikalarımız ile ilgili olarak bir sorunumuz mevcuttur. Daha önce un fabrikalarımızın büyük kısmı ihracata yönelik üretim yapmaktaydı. Ancak 2018 yılından buyana yapılan ihracat düzenlemesiyle %70’i kapanmış durumdadır. Un ihraç etmek isteyenler ihraç etmek için ithal ettikleri buğdayı işlemesi gerekiyor. Bu düzenlemenin tekrardan eski haline getirilmesi gerekiyor. Bu da kapalı olan işletmelerimizin canlanmasını istihdamın ve ihracatın artmasını sağlayacaktır.

SİLVAN PROJESİ BİRAN EVVEL TAMAMLANMALI

Bir nevi tahıl ambarı olarak nitelendirilebilecek kentimiz ve bölgemizde Silvan projesinin bir an evvel tamamlanması gerekiyor. Proje tamamlandığında bölgenin adeta kaderi değişecek ve tarımsal alanda hiç bir ihtiyacımız kalmayacak ve uzun yıllar ihtiyaçlarımızı karşılayacak ürün stokuna sahip olacağız.

Bu süreçte çiftçilerimiz tarlalarda halkımız için çalışırken, bizlerde ilimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.