Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Munzur Su A.Ş. Başkanı Özer: Hikayemiz, ortaklığımız ve güçbirliğimizle Türkiye’ye örnek bir modeliz

 RÖPORTAJ/VEYSİ POLAT Adını Dersim’in Ovacık İlçesi’ndeki Munzur Vadisi’nden alan Munzur Su, alkali olması ve 8.45’lik Ph değeri nedeniyle Türkiye’nin en sağlıklı suyu olarak gösteriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın Ocak 2018’de 294 kaynak suyu arasında yapmış olduğu analizlerde “bir numara” çıkan Munzur Su, 2005’te faaliyete başladığı Ovacık’taki tesisten sadece Türkiye’nin tüm vilayetlerine değil, Avrupa’nın bazı ülkelerine de ihracat […]

Munzur Su A.Ş. Başkanı Özer: Hikayemiz, ortaklığımız ve güçbirliğimizle Türkiye’ye örnek bir modeliz
  • 30 Ocak 2020 22:13
  • 30 Ocak 2020 22:19

 RÖPORTAJ/VEYSİ POLAT

Adını Dersim’in Ovacık İlçesi’ndeki Munzur Vadisi’nden alan Munzur Su, alkali olması ve 8.45’lik Ph değeri nedeniyle Türkiye’nin en sağlıklı suyu olarak gösteriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın Ocak 2018’de 294 kaynak suyu arasında yapmış olduğu analizlerde “bir numara” çıkan Munzur Su, 2005’te faaliyete başladığı Ovacık’taki tesisten sadece Türkiye’nin tüm vilayetlerine değil, Avrupa’nın bazı ülkelerine de ihracat yapıyor. Abori, Munzur Su A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Özer ile şirketin kuruluş sürecini, faaliyetlerini ve geleceğe dair hedeflerini konuştu. Sayın Özer’e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

“DERSİM’LE ÖZDEŞ BİR MARKA YARATMAK İSTEDİK”

*Munzur Su’nun kuruluş sürecini anlatır mısınız? Ne zaman, nasıl ve kaç ortakla kuruldu?

Munzur Su, 2005’ten beri ürün olarak var. Ama fikir olarak 1990’lı yıllardan beri oluştu ve gelişti. Bilindiği gibi o dönemde bölgede, yoğun göçlere de sebep olan pek çok olumsuz olay yaşanıyordu. Bu olumsuz tablo karşısında, pek çok yerde olduğu gibi İstanbul’da yaşayan Dersimliler de bir araya geldiğinde “ne yapabiliriz” şeklinde sohbetler yapılıyordu. Bu sohbetlerde genellikle “kimliğimizin de bir parçası olan doğduğumuz bu topraklara karşı sorumluluklarımız var” görüş ve düşüncesi ağırlık kazanıyordu. O dönemde yeni gelişmeye başlayan ambalajlı su sektörü, dikkatlerin Munzur Su üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu ve bu alanda yatırım yapılması fikrini güçlendirdi. Böylece önemli bir istihdamın sağlanacağı ve Dersim’e özdeş bir marka yaratılacağı hedef ve hayaliyle 14 kişi tarafından 1999 yılında şirketimiz kuruldu. Daha sonra projelendirme aşaması gelişti. 5 yıllık bir süreçte hazırlığımız tamamlandı. Bir ürünle üretime başladık.

*Nerede?

Ovacık’ta üretim yerimiz.

 

“BİZİ İKİ ŞEY BÜYÜTTÜ; KALİTE VE HALKIN MANEVİYATI”

*Munzur Su’yu büyüten faktör neydi?

Bu başarının temelinde iki hususun öne çıktığı muhakkaktır. Birincisi çok sağlıklı bir su olması. PH değeri 8.45 olan alkali bir su ve bildiğim kadarıyla bu özellikte başka su yok. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en kaliteli doğal kaynak suyu olduğundan eminiz. Bilindiği gibi insanlar için en temel besin maddesi su olup ikamesi yoktur. Munzur Su bu nedenle tüketiciler tarafından tercih edilmekte ve her geçen gün önemli artış gösteren bir taleple karşı karşıyayız.

İkincisi, hikayemiz. Munzur’un efsanelere konu olmuş bir hikayesi vardır. Kaynağın olduğu yöre ve su kutsal kabul edilmektedir. Yanı sıra Dersim’den kaynaklı bir marka değeri olduğunu da söyleyebiliriz.

*Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Yaz ve kış sezonunda az bir değişkenlik göstermekle birlikte Ovacık’taki tesisimizde 60-70 istihdamımız var. Dolaylı istihdamı da ele alırsak binlerle ifade edebiliriz.

*Munzur Su’nun değeri nedir?

Çok cüzi bir bütçeyle başlayan Munzur Su bir sermaye şirketi değildir. Halen toplumun her kesiminden 250’ye yakın ortağı bulunan şirketimiz, esasen tüm Dersim’in ve tüketicilerinin ortak değeridir ve bu anlamda büyük bir sahiplenme vardır. Gücünü de büyük ölçüde buradan almaktadır. Munzur Su’nun değeri sadece cirosuyla ölçülemez. Bulunduğu bölgede ciddi anlamda katma değer yaratan, çarpan etkisi çok yüksek bir şirkettir.

*Ortakların tamamı Dersimli mi?

Bir kaç kişi hariç evet diğer ortaklarımız Dersim doğumludur. Ancak şunun altını tekrar çizerek belirtmeliyim ki; Munzur Su’nun esas sahipleri tüketicilerdir. Ortaklığı aşan bir sahiplenme söz konusu. Munzur Su almak için arabasıyla 10 km. ötedeki satış bayiine gidenler var. Bu yönüyle şirketimizin yüz binlerce sahibi var.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR MODELİZ”

*Munzur Su’nun gelecekteki hedeflerinde neler ver?

En önemli hedefimiz, kalite ve hijyenden ödün vermeden, ulusal ve uluslararası standartlarda üretim yaparak Munzur Su’yunu tüketicilerimize ulaştırmaktır. Piyasalar ve tüketici eğilimlerindeki değişimleri gözlemleyerek, beklentilere uygun yeni ambalaj ve ürünler geliştirmek ile tüketiciye ulaştırmada kesinti olmamasını sağlamaktır. Bu bağlamda ve ilk etapta tüketicilerimizi cam ambalajlı Munzur Su ile buluşturmayı hedefliyoruz. İkinci olarak Dersim’de girişimciliğin ve istihdam yaratmanın mümkün olduğunu göstermek ve özellikle bu yönüyle de model olmak istiyoruz.

Munzur Su olarak şuna inanıyoruz; coğrafyamızın kaderini değiştirmek için üretime odaklanmalıyız ve sadece yerel değil ulusal ve uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren işletmeler oluşturmalı ve geliştirmeliyiz. Tüm faaliyetlerimizin ve çalışmalarımızın nitelikli ve ahlaklı olması da çok önemli bir husustur. Munzur Su modeli geliştirilir ve yaygınlaştırılırsa bölgenin yazgısının değiştirilebileceğine inanıyoruz.

Kuruluş sürecinde ve sonrasında Munzur Su ile ilgili pek çok olumsuz algı ve önyargı vardı. Ancak bunların geride kaldığını düşünüyoruz. Günümüzde özellikle ticari faaliyetlerde maalesef gayri ahlaki davranışlar görülmektedir. Biz Munzur Su olarak başkalarını kötüleyerek kendimize alan açmayı ahlaki bulmuyoruz. Temennimiz toplumsal ve ticari ilişkilerde nitelik ve ahlakın egemen olmasıdır. Böyle bir dünyanın daha güzel ve yaşanılır olacağına inanıyoruz.

*Tüm bayilerinizi yakın zamanda Diyarbakır’da topladınız. Diyarbakır’ı tercih etmenizin özel bir sebebi var mı? Bir de toplantıda ne kararlar aldınız?

Munzur Su’nun başarılı olmasında Diyarbakır bayimizin çalışmalarının ve Diyarbakır halkının sahiplenmesinin büyük payı vardır. Diyarbakır halkının teveccühü ve sevgisi bizi onurlandırmaktadır. Bizi sahiplenen Diyarbakır halkına bizzat teşekkür borcumuzu ödemek ve diğer bayilerimizin de buradaki çalışmaları yerinde görüp bundan ilham alması için toplantıyı burada yapmaya karar verdik.

Diyarbakır’daki Bayiler Zirvesi, “Dünya markası olmak” yönündeki hedefimize ulaşmak için bayilerimizle ortak strateji geliştirilmesi ve bu yöndeki çalışmalar açısından faydalı bir toplantı olmuştur.

MUNZUR SU A.Ş.’NİN “EN GÖZDE” BAYİSİ DİYARBAKIR

Munzur Su A.Ş.’nin üretime başladığı tarihten itibaren hem Diyarbakır Ana Bayiliğini yapan hem de şirketin 248 iştirakçisinden biri olan İhsan Durak, oğulları ve ekibi, örnek çalışmalarıyla tüm bayilerin ikinci kez Diyarbakır’da toplanmasına vesile oldu.

Abori’ye konuşan İhsan Durak, şirketin kuruluş aşamasında Munzur isminden dolayı var olan ön yargıları kırdıklarını ifade ederek, “Öteden beri ‘Munzur’ ismine karşı mevcut olan olumsuz ön yargılar, bayilik çalışmalarımızda çeşitli çevrelerce maalesef istismar edilmiş ve bu şekilde aleyhte algı oluşturmaya çalışılmıştır. Hiçbir gerçekliği olmayan bu ön yargıların gerek bizlerin çalışmaları ve gerekse de halkımızın sağduyusuyla gerilerde kaldığını düşünüyorum. Dün bize ön yargı ile yaklaşanlar bugün Munzur Su içiyorlar. Bu duruma gelinmesinin toplumumuzun topyekün bir kazanımı olduğu kanaatindeyim” dedi.

Diyarbakır’daki pazarın yüzde 70’ine hakim olduklarını belirten İhsan Durak, bunun sırrını şöyle açıkladı: “Başarının temelinde ilk sırada Munzur Su’yunun kalitesi vardır. Pek çok araştırma sonuçlarına göre 8.45 PH değeriyle alkali bir su olan Munzur Su, Türkiye’nin en sağlıklı doğal kaynak suyudur. İlimizde kaliteye önem veren pek çok işletme ve tüketicinin Munzur Su’yunu tercih etmesinin sebebi budur. İkincisi ise oluşturduğumuz organizasyon yapısı, satış ve pazarlama ağımız ile çalışma anlayışımız ve prensiplerimizdir. Çalışmalarımızın odağında müşteri memnuniyeti gelmektedir ve bu ödün vermeyeceğimiz bir konudur. Bir diğer önemli etken de kutsiyet atfedilen bir hikayesinin olmasıdır. Son yıllarda tüketici bilincindeki gelişmeleri dikkate aldığımızda, Diyarbakır’da olduğu gibi bütün bölgemizde Munzur Su’yuna olan ilgi ve teveccühün artarak devam edeceğinden eminim. Munzur Su Diyarbakır Bayisi olarak Diyarbakır halkına teşekkür ediyoruz.”

Munzur A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Özer, Türkiye’nin en başarılı bayisi olarak seçilen Munzur Su Diyarbakır Ana Bayisi yetkilisi Serhat Durak’a plaket verirken.