Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO’nun Babacan’a sunduğu raporda neler var?

Veysi Polat/Diyarbakır Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, dün Diyarbakır İl Örgütü’nün 1’nci Kongresi öncesi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, davetli 21 SİAD başkanı ile görüştü. Toplantının açılış konuşmasını DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane yaptı ve kentin önemli sorunlarının bulunduğuna dikkat çekti. Daha sonra sözü alan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, […]

DTSO’nun Babacan’a sunduğu raporda neler var?
  • 11 Ekim 2020 15:50

Veysi Polat/Diyarbakır

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, dün Diyarbakır İl Örgütü’nün 1’nci Kongresi öncesi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, davetli 21 SİAD başkanı ile görüştü.

Toplantının açılış konuşmasını DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane yaptı ve kentin önemli sorunlarının bulunduğuna dikkat çekti. Daha sonra sözü alan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, konuşmasında başlamadan önce DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a bir dosya sundu.

KÜRT SORUNU VE EKONOMİ

Dosyanın içeriğine geçmeden önce Kaya’nın dikkat çektiği konuların başında Kürt sorunu ve geldiği çıkmaz noktaydı. Çözüm süreci hatırlatması yapan Kaya, “Kürt sorununu ve bölgenin ekonomik gelişmişliğini birbirinden ayıramıyoruz. 2014’teki barış sürecinde Türkiye, Gayri Safi Milli Hasıla’da ilk defa 900 milyar dolar seviyelerindeydi. Aynı tarihte Diyarbakır’ın yıllık ihracatı ilk kez 300 milyon dolara ulaşmıştı” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE 300 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTIK

Kaya, şöyle devam etti:

“Diyarbakır’a adım atar atmaz ilk olarak ticaret ve sanayi odasını ziyaret etmeniz, ülkenin en önemli sorununun ekonomi olduğunun da bir mesajıdır bu.

Kürt sorunu, bölgenin sosyo-gelişmişlik anlamında bölge son 15 yılda iyiye değil daha da kötüye gitti.

Kürt sorununun çözümünün ekonomi eksenli çözümün tek çözüm olduğunu söyleyen hükümetler olmasına rağmen dönüp bakıyoruz aslında Kürt sorununda adım atılmadığı gibi ekonomik anlamında da atılmadı.

Diyarbakır’da son 15 yılda sosyo gelişmişlik sıralamasında 40’lardan 68’e gerileyen, eğitimde 35’ten 73’e gerileyen bir dönem yaşıyor.

Gerek Kürt sorunu ve gerek bölgenin ekonomik gelişmişliğimi birbirinden ayıramıyoruz.

2014’teki barış sürecinde Türkiye gayri safi milli hasılada ilk defa 900 milyar doları yakaladı. Aynı tarihte Diyarbakır 300 milyon dolarlık ihracatını yakaladı.

Barış sürecinin bile ekonomiyi bile ne kadar etkilediğinin somut göstergesi bunlar.

Ekonomi alanındaki başarınız sorunların çözümü açısından bir avantaj. Gerek duruşunuz, verdiğiniz mesajlar, gerekse partileşme sürecinde seçtiğiniz kadrolara karşı Kürtlerden yana bir dezavantajınız yok. Kürtlerin size oy vermemesi ile ilgili bir bariyer yok.

“BU YIL 80-90 FİRMA MERKEZİNİ BATIYA TAŞIDI”

Yaşadığımız en önemli sorunlarından biri de finansa erişimdi. Bankalar, ‘Diyarbakır’da kalırsanız büyüyemezseniz. Merkezinizi batıya taşırsanız finans desteği sunarız’ diyorlar. Eskiden yıllık 10-12 firma merkezini taşırken bugün bu rakam yıllık olarak 80-90’a ulaşmış durumda.”

İŞTE RAPORDAKİ ÇARPICI BAŞLIK

TEMEL EKONOMİK SORUNLAR

TARIMSAL ÜRETİM

(GAP Projesi Silvan Barajı ve tarımsal sulama proje yatırımları yıllardır henüz

tamamlanmış değil. Diyarbakır’da hedeflenen sulama hedeflerine ulaşılamadı. Bu

nedenle ürün çeşitliliği, katma değerli üretim ve tarımda dayalı sanayinin

gelişmesi mümkün olmuyor.

İŞLETMELERİN FİNANSAL SORUNLARI

(İlde yatırım yapan firmalar yerel girişimciler. Küçük sermayeler ile iş kuruyorlar ve finansa erişimde önemli sorunlar yaşıyorlar. Sicil affı, banka kredi faizleri ve kredi uygulamaları vb. pek çok sorun yaşanıyor.

YATIRIM ORTAMI

(Kente dair yaratılan medya algısı dışardan yatırımları engelliyor. Yerel girişimleri bir araya getirerek güç birlikleri geliştirmeye çalışıyoruz. Tarıma dayalı sanayi, lojistik, eğitim gibi stratejik alanlarda kamunun da desteklediği yatırımlara ihtiyaç var.)