Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO YİK Üyesi İhsan Oğurlu’dan çağrı: Hükümet esnaftan en az 3 ay kira almasın

VEYSİ POLAT/ABORİ Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İhsan Oğurlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle zor durumda olan esnafın en büyük gider kaleminin kira olduğunu belirterek, hükümete çağrı yaptı. Esnaftan en az 3 ay kira alınmamasını isteyen Oğurlu, “Gün dayanışma günüdür, gün el ele verip birlikte mücadele etme günüdür” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan […]

DTSO YİK Üyesi İhsan Oğurlu’dan çağrı: Hükümet esnaftan en az 3 ay kira almasın
  • 6 Mayıs 2020 16:46

VEYSİ POLAT/ABORİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İhsan Oğurlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle zor durumda olan esnafın en büyük gider kaleminin kira olduğunu belirterek, hükümete çağrı yaptı. Esnaftan en az 3 ay kira alınmamasını isteyen Oğurlu, “Gün dayanışma günüdür, gün el ele verip birlikte mücadele etme günüdür” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ve aynı zamanda JİBER Yönetim Kurulu Başkanı olan iş adamı İhsan Oğurlu, benzeri uygulamaya Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde hayata geçirildiğini ve esnaftan kira alınmama kararı alındığını hatırlattı. “Diyarbakır’da da örnek bir uygulamaya imza atılabilir” diyen Oğurlu’nun açıklaması şöyle:

DTSO YİK Üyesi ve JİBER YK Başkanı İhsan Oğurlu.

“Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, hızla dünyaya yayılarak binlerce kişinin ölmesine neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid 19 olarak adlandırılan korona virüsü ülkemizi de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Ülkemizde Covid 19 salgını ile çok yönlü bir mücadele veriliyor. Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız alınabilecek en etkili tedbirleri almaya ve uygulamaya gayret ediyorlar. Bu kapsamda salgının yayılmasını engellemek için tüm okullar başta olmak üzere, kafeler, restoranlar, kıraathaneler gibi insanların yoğun bir araya geldiği eğitim kurumları ve işyerleri geçici olarak kapatılmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hükümet Covid 19’un ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak için ekonomik tedbirler almıştır. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız tarafından 100 milyar TL’lik ekonomik istikrar paketi açıklanmıştır.

Ayrıca Hazine taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller, erişim bedelleri, Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen yerler ve taşınmazlar, Belediye ve özel idareler taşınmazları için ödenmesi gereken bedeller 3 ay ertelenmiştir.

Hükümetimiz, istihdamın korunması için de bazı tedbirler almıştır. Bu tedbirler hem çalışanları hem de işvereni korumaya yöneliktir. Kısa çalışma ödeneği bunun önemli örneğidir. Esnafımız ve çalışanları bununla bir süre nefes alabilecektir.

Ancak özellikle küçük esnafımızın bütün bunların dışında en önemli gider kalemleri konusunda desteğe ihtiyacı vardır. İşyeri kirası bunların başında gelmektedir. Bu çerçevede, Vakıflar Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere, işyerlerini kiraya veren tüm mülk sahiplerini esnafımıza destek vermesi bu süreçte önemli bir dayanışma örneği olarak tarihe geçecektir. Bu konuda da hükümetimizden bir öneri veya bir düzenleme bekliyoruz.   3 aydan az olmamak üzere esnafımızın kira konusunda desteklenmesi önemli bir katkı olacaktır.  Yaklaşık 2 aydan beri sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü Kuzey Irak’ta, bu konuda uygulamaya geçilmiş, esnaftan kira alınmamıştır. Diyarbakır’da da örnek bir uygulamaya imza atılabilir.

Dayanışma ile bu salgın sürecini en az zararla atlatacağımıza inanıyorum. Ve Anadolu insanının en önemli özelliği olan dayanışma ve yardımlaşma duygularının en çok da bu günlerde ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Esnafımızın korunması ve bu zorlu süreci atlatarak yeniden faaliyetlerine devam edebilmesi, istihdamı koruması ve hizmetlerini yeniden yürütebilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğünden ve işyerini kiraya vermiş olan değerli hemşerilerimizin işyeri kiraları konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyorum.

Gün Dayanışma Günüdür, Gün El Ele Verip Birlikte Mücadele Etme Günüdür.”