Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO Kadın Meclisi’nden üretici kadınlara büyük destek

Veysi POLAT Türkiye’de kendi bünyesinde kurulmuş ilk Kadın Meclisi bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), ürettikleri ürünler için sermaye, ekipman ve pazar bulma sıkıntısı yaşayan Lice Kadın Kooperatifi ile dayanışma kararı aldı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinin destek verdiği sürecin yürütücülüğünü DTSO Kadın Meclisi Başkanı Sevim Vural ve Yöentim Kurulu Üyeleri […]

DTSO Kadın Meclisi’nden üretici kadınlara büyük destek
  • 9 Temmuz 2020 14:40
  • 27 Nisan 2022 10:41

Veysi POLAT

Türkiye’de kendi bünyesinde kurulmuş ilk Kadın Meclisi bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), ürettikleri ürünler için sermaye, ekipman ve pazar bulma sıkıntısı yaşayan Lice Kadın Kooperatifi ile dayanışma kararı aldı.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinin destek verdiği sürecin yürütücülüğünü DTSO Kadın Meclisi Başkanı Sevim Vural ve Yöentim Kurulu Üyeleri yürüttü. Lice’de 8 ay önce kurulan kooperatif ile Ferrero tarım ekibi ve mevsimlik kadın tarım işçileri için organize ettikleri bir eğitim sürecinde tanıştıklarını ifade eden Vural, bu konuda almış oldukları kararı ve Lice Kadın Kooperatifi ile dayanışma sürecini şöyle anlattı:

“ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ PAZARA ULAŞTIRACAĞIZ”

“Bu toplantı sonrası kooperatifin çalışmalarını yakından takip etmekteydik. Yaklaşık  22 kadından oluşan kooperatifin asıl faaliyeti gıda üzerine iken (çoğunlukla peynir) pandemi sürecinde talep üzerine maske ve tulum üretimine  yönelmiş ve ikinci atölyelerini kurmuşlardı.

Elbette ortaklaşarak kurulan kadın kooperatifi gibi yapıların başlangıcında daima toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin tezahürlerinden biri olan sermaye yetersizliği sorunuyla karşılaşılır. Makine-ekipman, ham madde tedariki, pazar yeri, marka ve kalite belgelerinin bürokratik işlemleri konusunda dayanışma ihtiyacı hasıl olunca güç birliği yapma kararı aldık. Kadın Meclisi olarak ilk etapta ihtiyaçlarına yönelik kısa vadeli çözüm üretme yolunu seçtik. Dikiş makinesi, overlok, reçme makinesi, buzdolabı, ürün rafı vs gibi kalite belgeleri ve ürünlerinin logo, marka çalışması ve patent gibi destekler vereceğiz. Ayrıca üretim sürecinde örgü peynir yapımı, Lice’de yetişen doğal otlarımızın faydaları üzerine tanıtım, sosyal medya kullanımı, pazarlama ve reklam konularında destekleyici eğitimler düzenleyeceğiz. Kurutulmuş sebze ve otları, üretilen tereyağı, peynir ve yan ürünleri için pazara ulaşım konusunda arkadaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Orta ve uzun vadede modernizasyon ve büyüme hedefli projelerde ortaklaşma kararımız var.”

DTSO Kadın Meclisi Başkanı Sevim Vural.

“ORGANİK ÜRÜNLER KADIN ELİYLE ÜRETİLİYOR”

Önceki gün ziyaret ettikleri Kadın Kooperatifi üye ve yöneticilerinden kent ekonomisine katkı sunma, yöreye özgü ürünleri sahiplenme ve bir marka yaratarak pazara sunma kararlılığını gördüklerini belirten DTSO Kadın Meclisi Başkanı Sevim Vural, “Kooperatifi ziyaret etme imkanına kavuştuğumuz gün 20 civarı kadının bir araya gelerek; gerek kendilerine, gerek kent ekonomisine katkı sunma, Lice’ye özgü ürünlerin tanıtımı ve bunlara sahiplenme arzularını gördük. Bu noktada oluşan duygu birliğimiz ile Diyarbakır ve Lice’ye özgü organik gıdaların kadın eliyle üretildiği bir yapı olan Lice Kadın Kooperatifi’ne, çabaları ve girişimci adayı kadınlara örnek olması için kentteki tüm kamu ve özel kuruluşların destek vermesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

BEŞ KİŞİ İLE ÜRETİME BAŞLADILAR

Yıllardır ekonomik sıkıntılarla boğuşan Lice’de beş kadın, 8 ay önce kooperatif kurarak, bir binanın altını atölyeye çevirdi. İşe gıda üretimiyle başlaya kadınlar, sayılarının 35’e yükselmesiyle koronavirüsle mücadelede kullanılan hasta önlükleri dikmeye başladı.

Tarımsal alanda domates salçası, kurutulmuş domates, dolmalık biber, patlıcan hayvansal alanda süt, yağ, peynir, yoğurt üreten kadınlar, DTSO Kadın Meclisi’nin desteğiyle Lice’den bir marka yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor.