Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü: Üreten kadının her daim yanındayız…

VEYSİ POLAT Türkiye’de bir ilk olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kadın Meclisi, geçen ay Sevim Vural’dan boşalan Dönem Sözcülüğü’ne iş kadını Seda Berakatoğlu’nu seçti. Berakatoğlu, Kadın Meclisi’nin yeni döneme dair projelerini, Meclis’in çalışmalarını ve Diyarbakır ekonomisini Abori’ye değerlendirdi. Sayın Seda Berakatoğlu’na yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle: *DTSO Kadın Meclisi, sizin sözcülüğünüz dönemde hangi konu […]

DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü: Üreten kadının her daim yanındayız…
  • 23 Eylül 2020 21:41

VEYSİ POLAT

Türkiye’de bir ilk olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kadın Meclisi, geçen ay Sevim Vural’dan boşalan Dönem Sözcülüğü’ne iş kadını Seda Berakatoğlu’nu seçti. Berakatoğlu, Kadın Meclisi’nin yeni döneme dair projelerini, Meclis’in çalışmalarını ve Diyarbakır ekonomisini Abori’ye değerlendirdi. Sayın Seda Berakatoğlu’na yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

*DTSO Kadın Meclisi, sizin sözcülüğünüz dönemde hangi konu ve projelere ağırlık verecek?

Bu dönem diğer dönemden bağımsız olmayacak. Zaten önceki dönem yönetim kurulunda olduğum ve tüm çalışmalarda bulunduğum için devam eden projelerimizi tamamlayacağız. Bu dönemde yeni projeler olup sonraki dönemlerde de bu projelerimiz devam edecektir.

Biliyorsunuz dünya zor bir pandemi sürecinden geçiyor. Ekonomik, sosyal,  eğitim hayatını ve en önemlisi fiziksel ve ruhsal sağlığımızı olumsuz etkiledi. Bu yüzden bu dönem işimiz daha da zor. Önce sağlık diyerek tüm gerekli önlemlerimizi alıp hayat devam etmeli düşüncesi ile kaldığımız yerden devam edip, eğitimler düzenleyeceğiz. İstihdam garantili eğitim çalışmalarımız olacak. Diyarbakır’daki kadınların iş hayatına daha fazla katılmasını hedefleyen projeler üreteceğiz.

Bunun yanında Diyarbakır’ın tanıtımına, daha yaşanılabilir temiz bir çevre için temiz çevre bilincine  katkıda bulunmak istiyoruz. Pandemiye ve bu pandemi sürecinde yapılması gerekenlere dikkat çekmek istiyoruz. Bu anlamda yereldeki kamu ve özel kurumlarla işbirliğimize devam edecek.

DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Seda Berakatoğlu.

“ÜRETEN KADINLARIN YANINDA OLMAK İSTİYORUZ”

*Son olarak kadın istihdamının gelişmesine yönelik Lice Kadın Kooperatifi’ne desteğiniz olmuştu. Lice’de kadınların el emeği ürünlerinin pazara sunulması konusunda neler yapacaksınız, somut bir durum var mı?

Lice Kooperatifi ile ilgili bir önceki dönem ziyaretlerde bulunduk. Kooperatif, tekstil ve peynir üretimi alanlarında çalışıyor. Lice kooperatifine tesisat desteği sunduk, peynir üretimi için proje desteği verdik. Tekstil için de ürünlerin pazara sunulması konusunda desteğe ihtiyaçları var. Kooperatifin özellikle peynir ve yerel ürünleri kendi markası ile satması için destek alması lazım. Bizler DTSO Kadın Meclisi olarak her zaman üreten kadının yanında olmak istiyoruz. Bu anlamda iletişimimiz ve desteğimiz devam edecek.

“PANDEMİDEN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENDİ”

*Pandemi süreci malum, ayrım yapmaksızın tüm sektörleri etkiledi. İş kadınları bu süreçten nasıl etkilendi; krizden çıkış yolu olarak hangi tedbirleri aldı?

Çin’den başlayıp çok kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüs nedeni ile insanlık tarihinin son yüzyılda karşılaştığı  en büyük krizlerden birisini yaşıyoruz. Bu nedenle tüm sektörler hızlı bir şekilde etkilendi. Bazı sektörler bu pandemi sürecinden  daha erken etkilendi. Bazı sektörler ise daha derinden etkilendi. Her ekonomik krizde, her afette olduğu gibi bu süreçte en fazla etkilen kesim yine kadınlar oldu.

Gündelik temizlikte çalışan kadınlarımız, bakıcılık işlerinde  ve tarımda çalışan kadınlarımız otomatikman devletin salgına yönelik kayıtlı işçileri hedef alan politikalarından dışlanmış oldular. Birçok çalışan kadın  evden çalışmaya başladı, dışarıdan ev işleri ve çocuk bakımı hizmet alımını durdurdu.

Hijjen standartları yükseltildi. Okulların kapatılıp, çocukların okul sürecini annelerin devam ettirmesi gibi birçok iş yükü kadına kaldı. Bütün bunlar çalışan kadının iş yükünü orantısız bir şekilde artmasına neden oldu.

Bunların yanında çalışan kadınlar arasında en fazla etkilenenler ise kadın sağlık çalışanları oldu. Kadın sağlık çalışanlarının çalışma ortam ve koşullarına yönelik yaşadıkları sorunlar arasında uzun çalışma saatleri, fazla mesai, yetersiz sağlık çalışanı, yetersiz dinlenme süreleri, dinlenme alanlarının standartlara uygun olmaması ya da yetersiz olması, çalışma saatlerinde yeterli ve dengeli beslenememe, aşırı iş yükü, salgınla ilgili bilgi eksikliği, yetersiz  koruyucu ekipman, hastalığa maruz kalma risklerinin daha yüksek olması gibi nedenlerden dolayı çoğunluğu, bu süreçten olumsuz etkilenmiştir.

Evli ve iki çocuk annesi olan Seda Berakatoğlu, aynı zamanda TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı.

“DİYARBAKIR EKONOMİ AÇISINDAN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”

*DTSO Kadın Meclisi gözüyle; Diyarbakır ekonomisini ve kentteki sanayileşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Kent hak ettiği yerde midir bu alanda?

Tabi ki Diyarbakır bu anlamda hak ettiği yerde değildir. Yıllarca sahip olduğu potansiyelleri dışarı çıkaramadığı, kendi dışında gelişmiş olaylarla ,durumlarla karşılaşmıştır bu kent. Bu kentin kadınları, bu kentteki sanayici ,üretici, esnaf…

Artık acilen alışılmıştan farklı bir çerçeveye ihtiyacımız var. Bu anlamda yapılabilecek hamlelerden birisi yerel kalkınmadır. Ve bunun Diyarbakır’daki tüm kurumlarca,tüm dinamiklerce desteklenmesi gerekir.

“KENTİN BİR SANAYİ POLİTİKASININ OLMASI GEREKİR”

Bunun için kentin bir sanayi politikasının olması gerekir. Truzim potansiyeli olan bu şehrin ciddi bir tanıtım ağı ve turizm politikasının olması gerektiği gibi…

Yatırımın teşvik edilmesi, sanayiyi besleyecek nitelikli iş gücünü oluşturulması, kurumlarda iş yapmayı geciktirici etkilerin ortadan kaldırılması ve kentteki kurumlardaki yöneticilerin süreci yönetebilecek yetkinlikte olması gibi birçok dinamiğin  politika ve modelleri oluştururken önkoşul ise yerel ihtiyacı doğru tespit edebilmektir.

Tabi bu değerlendirilmeler  yapılırken en önemli nokta, kadınların  da kent hayatına eşit katılımının önündeki engellerin ve yerel eşitsizliklerin doğru tanımlamasının yapılması, bu doğrultuda kamusal eylem planları ve hizmet sunum yöntemlerinin doğru, eşit, adil oluşturulmasıdır.

İş kadını Seda Berakatoğlu, DTSO Kadın Meclisi tarafından, 24 Ağustos 2020 tarihinde Sevim Vural’ın yerine dönem sözcüsü olarak seçilmişti.

*Seda Berakatoğlu kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1983 Diyarbakır Silvan doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Diyarbakır’da tamamladım. Celal Bayar Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABD Washington DC’de yöneticilik ve organizasyon eğitimi aldım. 2009’da Diyarbakır’da Beden Mermer’de çalışmaya başladım.  Halen Beden Mermer’de üst düzey yöneticilik yapmaktayım. Evli ve iki çocuk annesiyim.  DTSO Kadın Meclisi Sözcülüğünün yanı sıra TOBB Diyarbakır GGK Başkan Yardımcısıyım.