Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’dan dünyaya örnek bir güçbirliği şirketi: D Mermer Sanayi A.Ş

VEYSİ POLAT Diyarbakır’da mermer sektöründe faaliyet gösteren dört firma, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimi ve iştiraki ile örnek bir ortaklaşmaya imza attı. Lice ilçesinde 8 yıl atıl durumda olan D Mermer Sanayi A.Ş’ye ait fabrikayı 35 milyon TL yatırımla yeniden faaliyete koyan güçbirliği şirketi, 125 kişiye de istihdam kapısı açtı. 1996 yılında Toprak Holding, […]

Diyarbakır’dan dünyaya örnek bir güçbirliği şirketi: D Mermer Sanayi A.Ş
  • 29 Eylül 2020 19:28

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da mermer sektöründe faaliyet gösteren dört firma, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimi ve iştiraki ile örnek bir ortaklaşmaya imza attı. Lice ilçesinde 8 yıl atıl durumda olan D Mermer Sanayi A.Ş’ye ait fabrikayı 35 milyon TL yatırımla yeniden faaliyete koyan güçbirliği şirketi, 125 kişiye de istihdam kapısı açtı.

1996 yılında Toprak Holding, Demirören Grubu, Nurol Holding ve Güriş Holding’in ortak girişimiyle Toprak Mermer Sanayi A.Ş kuruldu. 1997’de Lice Mermer Fabrikası 7 bin m2 kapalı, 20 bin m2 açık alan üzerinde, yıllık 200 bin m2 kapasiteyle üretime başladı.

Şirketin tüm hisseleri 2010 yılında Demirören Grubu tarafından satın alındı ve faaliyetlerine D Mermer Sanayi A.Ş olarak devam etti. Ancak D Mermer, fabrika üretimine 2011, ocaklardaki üretimlere de 2012 yılında ara verdi.

DTSO ÖNCÜLÜK ETTİ, DÖRT FİRMA BİR ARAYA GELDİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimi ve öncülüğü ile Diyarbakır’da kurulu olan dört madencilik şirketi, Beden Mermer, Dimer Mermer, Diyar Madencilik ve Medos Madencilik bir araya gelerek, Demirören Gruba ait hisseleri Mayıs 2019 tarihinde satın aldı. DTSO da bu işbirliğinde yer aldı ve %2’lik bir pay ile sembolik olarak hissedar oldu.

Satın alma sürecinden sonra Lice Fabrika ve ocaklarda bakım çalışmaları başlatıldı; ocaklarda Haziran 2020’de üretime başlandı.

ŞİRKET HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Şirket tarafından yapılan açıklamada, hedefin iç ve dış pazara Diyarbakır mermerini tanıtmak olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Hani ve Kocaköy mermer havzası, Türkiye ve dünyada önemli bir havza olup, yeniden üretim Diyarbakır ve çevre illerin ekonomilerine önemli bir katkı sunacaktır. Ortak şirketler kendi fabrikaları ve D Mermere ait Lice Fabrikasında, Diyarbakır Mermerlerini en iyi kalitede işleyip, Diyarbakır mermerine olan talebi yeniden canlandırmayı hedeflemektedir. Yeniden üretime doğrudan ve dolaylı olarak binerce kişinin istihdamı sağlanacaktır.

D Mermer, iştirak firmaları ile birlikte Hani-Kocaköy mermer ocakları, Lice ve Diyarbakır’daki mermer fabrikalarıya üç yıl içerisinde 500 kişiyi istihdam etmeyi, yıllık 20 milyon dolar ihracat ve 100 milyon TL de iç piyasa satışını hedeflemektedir.

Diyarbakır Mermerine olan talebin artmasıyla birlikte ocaklardan bölge illerinin tümüne mermer blokları satılması hedeflenmektedir. Sağlanacak hammadde ile birlikte Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Bitlis, Batman, Şırnak ve Van illerindeki onlarca işletmede doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişinin istihdamı sağlanacak, bölge illerinde yıllık 300 milyon TL ciro yaratılacaktır.

Mermer ocaklarından Çin, Hindistan, Tayvan, Singapur, İtalya ve İspanya’ya blok, fabrikadan da Körfez ülkeleri Irak, Avrupa ve ABD’ye işlenmiş mermer ihracatı yapılacaktır.”