Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’daki yerel gazeteler ekonomik çıkmazda!

HABER/ABORİ Son bir yılda dövizdeki dalgalanmayla beraber artarak devam eden ekonomik kriz, her alanda olduğu gibi yerel basını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yaşanan ekonomik kriz ve maliyet artışlarının önüne geçmek için Basın İlan Kurumu (BİK) geçen yıl gazete bayi satışları ve sayfa sayılarında indirime giderken, fikir işçisi kadrosunu da düşürdü. Bunlarla beraber ilan sütun […]

Diyarbakır’daki yerel gazeteler ekonomik çıkmazda!
  • 30 Mayıs 2019 00:58

HABER/ABORİ

Son bir yılda dövizdeki dalgalanmayla beraber artarak devam eden ekonomik kriz, her alanda olduğu gibi yerel basını da olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Yaşanan ekonomik kriz ve maliyet artışlarının önüne geçmek için Basın İlan Kurumu (BİK) geçen yıl gazete bayi satışları ve sayfa sayılarında indirime giderken, fikir işçisi kadrosunu da düşürdü. Bunlarla beraber ilan sütun santim fiyatları da BİK Genel Kurulunun teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından bir yılda iki kez artırıldı. Bu olumlu girişimlere paralel olarak krizin etkilerini azaltma yoluna giden Diyarbakır’daki yerel gazeteler, hafta sonu (Pazar günü) çıkmama kararı aldılar. Gerek BİK’in aldığı kararlar ve gerekse gazetelerin hafta sonu çıkmama kararına rağmen gazeteler ekonomik olarak kötü bir dönemden geçmeye devam ediyor.

Ekonomik krizden kaynaklı ilanlarda yaşanan azalmalar bir yana ilanların doğrudan temin ve 3/b istisna alımları gibi benzer yöntemlerle kısıtlanması da gazetelerin ana gelir kaynağı olan ilanlar da azalmaya sebep oluyor.

Tüm bu olumsuzluklar, gazeteleri olduğu kadar BİK’i de etkiliyor. İlan pastasındaki azalmaya paralel olarak gelirlerinde ciddi azalmalar olan BİK de küçülmeye giderek bazı illerdeki şubelerini kapatma kararı aldı.

Yerel gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, doğrudan temin ve istisnai alımlar üzerinden yapılan ihalelerle zirveye ulaştığını belirten Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği ve kentteki yerel gazete temsilcileri, sıkıntıların giderilmesi için bir dizi tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Hem ulusal basına giden ilanların, hem de doğrudan temin ve istisnai alımlarının önünün alınması gerektiğine vurgu yapan gazeteciler, Basın İlan Kurumu’nun daha aktif bir pozisyon alması gerektiğini belirtti. İl Valiliği başta olmak üzere, belediyeler ve kentteki sivil toplum kuruluşlarına da duyarlılık çağrısı yapan gazeteler söz konusu durumla ilgili destek talebinde bulundu.