Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’da iklime uygun olmayan ağaçlar kuruyor

Diyarbakır’da iklim koşullarına uygun olmamasına rağmen kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçlarından sonra Limoni Selvi’ler de kurudu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçları, kentte tartışmalara neden olmuştu. Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samed Ucaman, palmiyelerin Arecaceae familyasından, ağaçsı gövdeye sahip, monokotilodon (tek çenekli) bitkiler olduğunu belirterek, 20 derece kuzey ile 20 […]

Diyarbakır’da iklime uygun olmayan ağaçlar kuruyor
  • 5 Mayıs 2021 21:07
  • 6 Mayıs 2021 12:31

Diyarbakır’da iklim koşullarına uygun olmamasına rağmen kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçlarından sonra Limoni Selvi’ler de kurudu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçları, kentte tartışmalara neden olmuştu. Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samed Ucaman, palmiyelerin Arecaceae familyasından, ağaçsı gövdeye sahip, monokotilodon (tek çenekli) bitkiler olduğunu belirterek, 20 derece kuzey ile 20 derece güney enlemleri arasında ılıman bölgelerde yetiştiğini ifade etti. Türkiye’de ılıman bölgelerde 100 kadar palmiye türünün yetiştiğini belirten Ucaman, şunları söyledi:

 

Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samed Ucaman.

“Bölgenin iklim verilerin incelenmeden Egzotik bitkilerin Diyarbakır’a yoğun bir maliyet harcanarak getirilip dikilmesi kamu kaynaklarını heba etmektir. Çünkü kentimizin meteorolojik verilerine baktığımızda kışın belirli yıllarda -11 C0e hatta daha aşağı derecelere ulaştığını görebilmekteyiz. Bu verilerde havadaki nisbi nemine baktığımızda ne Urfa gibi Akdeniz iklimi etkisi altında olduğumuzu ve ne de Mardin gibi mikro klima alanı içerisinde olduğumuzu, bilakis karasal iklimin etkisi altında olduğumuzu görmekteyiz.

Karasal iklimlerde Don öncesi veya don sırasında yağan yağmur, palmiyenin taç kısmını etkileyerek,  büyüme noktasının ölmesine neden olabilir. Ayrıca Kökü suda olan bir palmiyenin, kökünün donma olasılığı, kuru toprakta bulunan palmiyeninkine göre daha fazladır. Yine Karasal iklimde havadaki nem oranı düşüktür. Dolaysı ile ılıman bölgelerdeki -2 C0 soğukluk ile karasal iklimdeki -2 C0 hissedilen derecesinin nisbi nemden dolayı farklı olacağı canlılar için genel bir değerlendirmedir. Kışın don sırasında yağan yağmur, palmiyenin taç kısmını etkileyerek, dona ve büyüme noktasının ölmesine neden olabilir. Yine Eğer kuru soğuk ki, Diyarbakır gibi karasal iklimlerde kışın durgunluk devrini yaşayan palmiyenin kökleri, aşırı ıslak topraktan gereğinden fazla miktarda su aldığından ve yağan yağmur suyunun palmiyenin büyüme ucunda birikmesi ve donması, büyüme ucunun ölümüne neden olur.  Palmiye türü bitkilerin tolerans sınırları diğer birçok egzotik bitki gibi karasal iklim karakterli bölgelerde yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı kışın donar ve bunun sonucunda ölmesi olasıdır.”

LİMONİ SELVİ’LER DE KURUDU

Diyarbakır’da özellikle Diclekent ve Mahabad Bulvarı’nda ekilen tüm Limoni Selvi’lerin de kuruduğu öğrenildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kuruyan Limoni Selvi’leri yerlerinden sökmeye başladı.