Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır yine yoksul, Bitlis ve Hakkari ondan yoksul!

HABER/ABORİ Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, gelir dağılımında acı gerçekleri bir kez daha tüm çarpıcılığı ile ortaya koydu. O gerçeklerin birincisi ve en değişmeyeni ise şu: Türkiye’de on yıllardır zenginin geliri hiç azalmıyor. Fakirin ise geliri hiç artmıyor. Yani Türkiye’nin toplam gelirinden bu iki kesimin aldığı pay neredeyse hiç değişmiyor. İki […]

Diyarbakır yine yoksul, Bitlis ve Hakkari ondan yoksul!
  • 24 Eylül 2019 03:36

HABER/ABORİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, gelir dağılımında acı gerçekleri bir kez daha tüm çarpıcılığı ile ortaya koydu. O gerçeklerin birincisi ve en değişmeyeni ise şu: Türkiye’de on yıllardır zenginin geliri hiç azalmıyor. Fakirin ise geliri hiç artmıyor. Yani Türkiye’nin toplam gelirinden bu iki kesimin aldığı pay neredeyse hiç değişmiyor.

İki kesim derken gelirin en yüksek dilimini alan nüfusun yüzde 5’lik kesimi ile gelirin en düşük dilimini alan yüzde 5’lik kesimi kastediyoruz. En büyük dilimi alan yüzde 5’lik kesimin bundan 10 yıl önceki geliri Türkiye’nin toplam gelirinin yüzde 21.4’ünü teşkil ediyordu. Bugün aynı kesimin bu geliri yüzde 22.3’e çıkmış. Peki buna karşın en yoksul yüzde 5’lik dilimi oluşturanların geliri ne olmuş. Gele gele yüzde 0,7’den 1.0’e gelebilmiş. Yani bunun daha anlaşılabilir tanımı şu. Yoksulumuz yoksullaşmaya devam etmiş. Zenginimiz ise zenginleşmesini sürdürmüş.

Açıklanan verilere göre 2018’de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 10 bin 965 TL ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari),11 bin 204 TL ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve 11 bin 357 TL ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır).