Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: Finansal sıkıntı çekiyoruz, devlet desteği artırılmalı

İşsizliğin ciddi boyutlarda yaşandığı Diyarbakır’da, 287 fabrikasıyla 8 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Diyarbakır OSB, dördüncü etabın faaliyete geçmesi durumunda toplamda 12 bin kişiye iş olanağı sağlayacak. Dördüncü etabın altyapı çalışmaları devam ederken, beşinci etap için de kolları sıvayan OSB yönetimi, bölgeye yatırımcı çekebilmek için faaliyet yürütüyor. Sanayi TV’ye konuk olan Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa […]

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: Finansal sıkıntı çekiyoruz, devlet desteği artırılmalı
  • 28 Ekim 2020 22:19

İşsizliğin ciddi boyutlarda yaşandığı Diyarbakır’da, 287 fabrikasıyla 8 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Diyarbakır OSB, dördüncü etabın faaliyete geçmesi durumunda toplamda 12 bin kişiye iş olanağı sağlayacak. Dördüncü etabın altyapı çalışmaları devam ederken, beşinci etap için de kolları sıvayan OSB yönetimi, bölgeye yatırımcı çekebilmek için faaliyet yürütüyor. Sanayi TV’ye konuk olan Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, pandemi sürecinde yaşadıklarını, OSB’nin mevcut durumunu, devlet destekleriyle ilgili görüşlerini anlattı. Fidan, 2001 yılında tüzel kişilik kazanan Diyarbakır OSB’nin dört etaptan oluştuğunu belirterek, üç etabın tamamen dolduğunu, dördüncü etapta yer tahsislerinin başladığını kaydetti. Beşinci etabın revize çalışmalarının başladığını dile getiren Fidan, beşinci etabın da devreye girmesiyle büyüklüklerinin 1.000 hektarı geçeceğini söyledi. Fidan, Diyarbakır altıncı bölgede yer aldığı için devlet desteklerinin oldukça fazla olduğunu ancak bu desteklerin biraz daha arttırılmasının kenti daha cazip hale getireceğini ifade etti.

OSB Başkanı Mustafa Fidan’la yapılan ve Sanayi Gazetesi’nde yer alan röportaj şöyle:

*Diyarbakır OSB hakkında bilgi alabilir miyiz?

OSB’mizin kamulaştırma çalışmaları 1991-1995 yılları arasında devam etti. Bölgemiz 2001 tarihinde tüzel kişilik aldı. OSB’miz dört etaptan oluşuyor. Üç etap dolu, dördüncü etapta yer tahsisleri başladı ama altyapı ihalesi henüz bitmedi. Birinci ve ikinci etabımız 532, üçüncü etabımız 188, dördüncü etabımız 195 hektar büyüklüğünde. Şu an beşinci etabın revize çalışmalarını yapıyoruz. Toplam 287 firmamız var. Bunların 32’si inşaatta, 24’ü proje aşamasında, 13’ü de yatırımını bitirmiş vaziyette. Beşinci etabımız da devreye girdiğinde 1.000 hektarı geçmiş olacağız. OSB’mizdeki firmaların sektörel dağılımına baktığımızda, yüzde 19 ile ilk sırada gıda, yüzde 12 ile tekstil, yüzde 11,5 ile metal sektörü yüzde, yüzde 8 ile ağaç-mobilya sektörü yer alıyor. Bölgede 8 bin 500 civarında çalışanımız var. Yapımı devam eden fabrikalar devreye girdiğinde çalışan sayımız 12 bini geçecek. Arıtma tesisi projemiz biterse, 4 boyahane fabrikamız 2021 içinde kademe kademe devreye girer diye düşünüyoruz. ÜRETEN DİYARBAKIR Firmalarınız Avrupa’ya mı yoksa Orta Doğu ülkelerine mi daha çok ihracat gerçekleştiriyor? Diyarbakır Orta Doğu’ya yakın bir alanda yer alıyor. Bir tarafımızda Irak, İran, Suriye, bir tarafımızda Gürcistan, Azerbaycan var. Suriye’de savaş bittiği zaman Orta Doğu’daki konumumuz güçlenecek. Avrupa ve Amerika’ya da ürünlerimiz gidiyor. Ama bizim daha çok üretim ve ihracat yapmamız lazım. Kendi şirketimiz 122 ülküye ihracat yapıyor. Sloganımız Üreten Diyarbakır. Üretip dünyaya satmayı hedefliyoruz.

*OSB’nizin üniversite ile iş birliği var mı?

Farklı kurumlarla yürüttüğünüz projeler var mı? OSB yönetimine geldiğimizde ilk işimiz üniversite ve kamu ile iş birliği çalışmalarını geliştirmek oldu. Üniversite ile iş birliği halindeyiz. Üniversiteye kendi binamızda odalar yaptık, akademisyenlerle toplantılar gerçekleştirdik. Bu konuda önemli bir yol kat ettik. Güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kamu-üniversite-sanayi iş birliği (KÜSİ) ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, onlardan destek alıyoruz. Güzel şeyler oluyor.

*Pandemi döneminde sanayici ne yaptı? Ekonomik olarak kaybınız oldu mu?

Pandeminin başlangıcında hiç kimse ne yapacağını bilmiyordu. Sosyal mesafe, temizlik, maske çalışmaları yapıldı ama o süreçte insanların pandemiyle ilgili korkuları vardı. Artık pandemiye biraz alıştık. İki aya yakın süre bazı sanayi tesislerimiz kapalı kaldı. Normale dönünce fabrikalar vardiyalarını 24 saate çıkardılar, iki üç ay kapalı kaldıkları için 24 saat çalışarak bu açığı kapatmaya çalıştılar. Şimdi sonbahara girdik, acaba aynı süreç devam edecek mi, fabrikalar kapacak mı diye merak ediliyor. Kış gelince yayılma oranı daha fazla olacak. İnsanlar bazen bunu ciddiye almıyor. Biraz daha dikkat ederek bu süreci en az kayıpla atlatabiliriz. Pandemiden dolayı sıkıntı yaşayan sanayicilerimiz oldu. Bazıları da güçlü oldukları için idare etti. Bir fabrika üç ay iş yapmadığı zaman giderleri birikti. Devletin pandemiyle alakalı yeni bir destek açıklaması lazım. Sağ olsun devletimiz gerekli destekleri verdi. Bir kez daha teşekkür ediyorum. Ama bu desteklerin arttırılması daha iyi olacaktır.

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan.

*Devletin sağladığı desteklerin geri ödemesi konusunda da sıkıntı olacak mı?

Önümüzde kış sezonu var, pandemi artabilir. Kışın kapılar-pencereler kapalı olacağı için hastalık daha çok yayılabilir. Devletimiz sanayiciye yine destek verirse, öteleme yaparsa iyi olur diye düşünüyorum. Devlet aslında destekten ziyade doğuya gerekli yardımı, yatırımı yapıyor. Ama yapılan yatırımlara biraz daha pozitif ayrımcılık yapılabilir. Yatırımcı “Niye Diyarbakır’a geleyim?” diyor. Onları buraya çekebilmek için teşviklerin biraz daha arttırılmasını talep ediyoruz. Kredi limitlerinin yükseltilmesi, teşvik oranını artırması, sanayicinin yatırım yaptığında genel bir desteğin verilmesi lazım. Bir sanayici 300 kişi çalıştırıyorsa, SGK maliyetini hesaplarsanız 300 bin TL kâra geçiyor. Devlet zaten destek veriyor ama biraz daha arttıralabilir. Devlet bankalarının sanayiciye daha çok destek olmasını istiyoruz.

*Diyarbakır sanayisini ileri götürmek için önümüzdeki dönemde yapılmasını istediğiniz projeler var mı?

Yurt dışında fuarlara katılma gibi projelerimiz vardı. Irak’taki fuarlara iki sene üst üste katıldık, İstanbul’daki fuarlara katıldık. Ama pandemiden dolayı bu sene hiçbir fuar gerçekleşmedi. İnternet üzerinden yapılan etkinliklere katıldık. OSB’mizi tüm fuarlarda tanıtacağız dedik ama pandemi bizi vurdu. Finansal sıkıntılar var. Ama bölgemize yeni yatırımcıları getiriyoruz. Teşvikle ilgili devletin verdiği paketler var. Kredi faizinin belli bir oranını devlet karşılıyor. Biz altıncı bölgedeyiz. Bunun birçok avantajı var, SGK, kurumlar vergisi, yapı denetiminde birçok avantaja sahibiz. Bu destekleri anlatıp bölgemize sanayici çekmek istiyoruz. Pandemi döneminde 20’ye yakın tahsis yaptık. Bunların birçoğu inşaata başladı. Kendimiz bizzat yatırımcıya gidip öncü oluyoruz, buraya yatırım yapması için güzel destekler olduğunu anlatıyoruz.