Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır fıstığı geliyor

HABER/VEYSİ POLAT Tarihte göçebelikten yerleşik yaşama geçilip tarımın ilk başlangıç yeri olarak bilinen Diyarbakır, tarım ürünlerine ilk kez yeni bir ürünü dahil ediyor. Güneydoğu’da sadece Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa’da elde edilen fıstık artık Diyarbakır’da da yetişecek. Diyarbakırlı çiftçiler, fıstık fidelerini bu yılın sonuna doğru kentin birçok alanına dikmeye hazırlanıyor. Diyarbakır’da toplam 6 milyon 400 bin […]

Diyarbakır fıstığı geliyor
  • 9 Mart 2020 12:06

HABER/VEYSİ POLAT

Tarihte göçebelikten yerleşik yaşama geçilip tarımın ilk başlangıç yeri olarak bilinen Diyarbakır, tarım ürünlerine ilk kez yeni bir ürünü dahil ediyor. Güneydoğu’da sadece Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa’da elde edilen fıstık artık Diyarbakır’da da yetişecek. Diyarbakırlı çiftçiler, fıstık fidelerini bu yılın sonuna doğru kentin birçok alanına dikmeye hazırlanıyor.

Diyarbakır’da toplam 6 milyon 400 bin dönüm arazi var. Bunun 4 milyon 400 bin dönümünde tarımsal ekim yapılıyor. Geriye kalan 2 milyon 100 dönümlük arazi ise atıl durumda. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre kentte 43 bin çiftçi olsa da bunun 36 bini aktif olarak tarlada ürün ekip biçiyor. Kentte ana ürün buğday, endüstriyel bitkilerde pamuk ve mısır, hububatta ise nohut, mercimek ve mercimek olarak sıralanıyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kentin dağlık bölgesinde yer alan arazilerde fıstık ekimi için bir çalışma başlattı. İlk olarak içerisinde Dicle Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın da yer aldığı bir komisyon kuran DTSO, daha sonra yaptığı toprak analizleri ile bölgenin fıstık ekimine uygunluğunu tespit etti.

“TOPRAK ANALİZİ YAPTIK, EN İYİ ÜRÜN FISTIK”

DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, alternatif ürün çeşitliliğini zenginleştirmek istediklerini ifade ederek, “Bu amaçla başlattığımız çalışmalarda öncelik tercihimiz bademdi. Ancak yapılan tespitlerde bu ürünün çok da uygun olmadığını belirledik. Zeytinle ilgili çalışmamız oldu, iklim elverişli olmadığı için bundan da vazgeçtik. Üçüncü seçeneğimiz fıstıktı. Üniversiteden bilimsel destek alarak yaptığımız çalışmalarda bu ürünün ekilebilirliğine karar verdik. Dünyada fıstık üretimi şu an 1 milyon ton civarında ve bunun yüzde 30’unu Türkiye üretiyor. Türkiye’de fıstık ekimi için en uygun yer Güneydoğu’dur. Diyarbakır, fiziki ve arazi yapısı itibariyle Siirt ve Urfa’ya göre fıstık ekimine daha çok uygun. Projenin hayta geçmesiyle Diyarbakır, üretimde Siirt ve Urfa’yı sollar” diye konuştur.

“7 YIL BOYUNCA ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Projeye göre kentin 17 ilçesinde ve her bir ilçeden iki köy seçilerek çalışmaların başlanacağını anlatan Erdal Avşar, şöyle devam etti: “Her köyde de minimum 2 çifti ve her bir çiftçiye de 10 dönüm alan için destek verilecek. Bir köyde desteklenecek alan miktarı 20 dönümü geçmeyecek. Bu yılın kasım ayında 1000 dönümlük arazide 70-80 çiftçi ile 7 yıl boyunca, yani ekiminden ürün alana kadar takipçisi olmak kaydıyla bir çalışma başlatacağız. Fide, mühendis desteği ve aşılama süreçlerinde çiftçimize destek olacağız.”

“PROJE DİYARBAKIR’A ÖNEMLİ GELİR SAĞLAYACAKTIR”

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da, DTSO’nun öncülük ettiği projenin kent ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını belirterek, “Fıstık ekim ve dikim projesini çok önemsiyoruz ve  destekliyoruz. Tarıma elverişli olmayan bölgelerde fıstığın ekilmesi ilimize ekonomik açıdan ciddi bir gelir sağlayacaktır. Bu modeli başarırsak diğer bölgelere de örnek olacaktır. Diyarbakır için çok önemli bir projedir. Kentimizin özellikle kuzey ilçelerinin dağ yamaçlarına fıstık ekiminin yapılması çiftçilerimize iyi bir gelir sağlayacaktır” dedi.