Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Deprem uzmanı uyardı: Küçük depremler, büyük depremin hazırlık safhasında olduğuna işaret ediyor

HABER/ABORİ Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, “Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor. Kuzey Anadolu Fayı, 1999 depremleri öncesinde de aynı şekilde aynı özellikleri taşıyordu. Kuzey […]

Deprem uzmanı uyardı: Küçük depremler, büyük depremin hazırlık safhasında olduğuna işaret ediyor
Deprem uzmanı uyardı: Küçük depremler, büyük depremin hazırlık safhasında olduğuna işaret ediyor
Abori Editör
  • 27 Eylül 2019 01:52

HABER/ABORİ

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, “Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor. Kuzey Anadolu Fayı, 1999 depremleri öncesinde de aynı şekilde aynı özellikleri taşıyordu. Kuzey Anadolu Fayı büyük deprem üretmeden önce önemli deprem aktivitesine sahipti. Ama bunlar hiçbir zaman büyük depremin enerjisinin hiçbir şekilde sıfırlamaz. O büyük deprem olacak” diye konuştu.

Olası Marmara depreminin 7 civarında olacağını belirten Dr. Doğan Kalafat, şöyle devam etti: “Ama bu hiçbir zaman 17 Ağustos depremi büyüklüğünde olmayacak veya Erzincan gibi 1939 depremi gibi 7,9’lar gibi olmayacak. Depremin büyüklüğü artıkça depremin tahrip gücü de artmaktadır. İkincisi, maalesef Marmara Denizi’ndeki kaynaklar şehirlerimize çok yakın. Depremin merkezi ne kadar yakınsa o kadar etki alanı fazla olacaktır. Üçüncüsü, depremin derinliği. Sığ odaklı depremler ülkemizi çok olumsuz olaylarını yani Japonya depremleriyle mukayese edemezsiniz. Japonya’daki depremler 600 kilometre derinliğe kadar iner. Onların yüzeydeki ve tahrip alanları daha azdır. Ama bizimkiler çok sığ olduğu için tahrip gücü çok fazladır. Diğer olumsuzluk da zemin koşulları. Zemin koşullarına uygun yapı tasarımları yapılması gerekir.”

SON İKİ SAATTE 11 ARTÇI SARSINTI DAHA MEYDANA GELDİ

Bu arada dün gece 23.20’de meydana gelen 4.3 şiddetindeki depremden sonra 01.21 itibariyle merkez üssü Silivri ve Marmara Denizi olmak üzere 11 artçı sarsıntı daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmalar Enstitüsü verilerine göre artçı sarsıntıların en büyüğü 01.02’de 2.9 şiddetiyle Marmara Denizi’nde yaşandı.