Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Covid-19’un etkisi; insanlar evcil hayvanları terk ediyor

HABER/ABORİ Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) evcil hayvanlarda da görülmesi, Türkiye’de yeni sahiplenme olayını düşürdü. Covid-19 tedbirleri kapsamında kısırlaştırma çalışmaları geçici süreli durdurulduğu için bakımevlerindeki mevcut hayvan sayısında azalma görülüyor. Hasta ve yaralı hayvan ihbarına göre sayılar günlük olarak değişirken, ihbarlarda da yaklaşık yüzde 30’luk azalma kaydedildi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal […]

Covid-19’un etkisi; insanlar evcil hayvanları terk ediyor
  • 2 Mayıs 2020 15:42

HABER/ABORİ

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) evcil hayvanlarda da görülmesi, Türkiye’de yeni sahiplenme olayını düşürdü. Covid-19 tedbirleri kapsamında kısırlaştırma çalışmaları geçici süreli durdurulduğu için bakımevlerindeki mevcut hayvan sayısında azalma görülüyor. Hasta ve yaralı hayvan ihbarına göre sayılar günlük olarak değişirken, ihbarlarda da yaklaşık yüzde 30’luk azalma kaydedildi.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, ABD’deki karantina sürecinde hayvan sahiplenme eğiliminin Türkiye’de görülmediğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Türkiye’de nedense tersine işliyor. İnsanların bırakın sahiplenmeyi, kendi hayvanlarını terk etme meyilleri daha fazla. Özellikle bu süreçte sosyal medya üzerinden insanlar birbirlerine hayvanlar hakkında içeriği doğru olmayan mesajlar gönderiyor ve viral olarak dolaşıma sokuluyor bu yanlış bilgiler. Bir kişinin böyle bir şey yapması, bir anda insanların panik olmasına, çevresine göndermesine, yönlendirmesine neden oluyor. Veteriner hekimlerin yanı sıra HAYTAP olarak biz, koronavirüsün evcil hayvanlardan insana bulaşmadığına yönelik açıklama yaptık. Hatta tam tersine insanların bağışıklık oranını artırdığına, evinde hayvan besleyenlerin hasta olma olasılığının düşük olduğunu anlattık. ‘Bir kişiye kediden, köpekten koronavirüs geçti ve o kişi öldü.’ diye bir tane haber çıkmamasına, herhangi bir uzman böyle bir şey söylememesine rağmen, sosyal medyadaki bir paylaşım, görsel çok daha etkili oluyor. Tahmin ediyorum bunun da etkisiyle insanlar hayvanlarını terk ediyor.”