Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

“Cami yıkıyorlar söylemi yalan, kayyımın yanlışını düzelttik”

HABER/ABORİ Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı,Bazı basın yayın organlarında yayımlanan “Cami yıkıyorlar” şeklindeki haberlere tepki gösterdi. Kayapanır Belediye Başkanı Kezban Yılmaz ise “Belediye meclisince alınan karar kayyımın yapmış olduğu hukuka aykırı kararın düzeltilmesinden ibaret olup, tartışmalar tamamen spekülasyondan ibarettir” dedi. Kentte tartışmaya konu olan merkez Kayapınar İlçesi’ndeki imar planı değişikliğine ilişkin basın toplantısı […]

“Cami yıkıyorlar söylemi yalan, kayyımın yanlışını düzelttik”
  • 19 Temmuz 2019 15:58
HABER/ABORİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı,Bazı basın yayın organlarında yayımlanan “Cami yıkıyorlar” şeklindeki haberlere tepki gösterdi. Kayapanır Belediye Başkanı Kezban Yılmaz ise “Belediye meclisince alınan karar kayyımın yapmış olduğu hukuka aykırı kararın düzeltilmesinden ibaret olup, tartışmalar tamamen spekülasyondan ibarettir” dedi.
Kentte tartışmaya konu olan merkez Kayapınar İlçesi’ndeki imar planı değişikliğine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Mızraklı, Belediye Meclisi’nin aldığı kararlara karşı Diyarbakır Valiliği’nin mahkemeye başvurmasını eleştirdi. Valiliğin konuyu yargıya intikal ettirdiği bilgisini kendilerine iletmeden önce basına servis edildiğini ifade eden Mızraklı, “Valiliği kararını basından duyduk. Henüz resmi olarak da bize ulaşmış değil. İdari ahlak böyle değildir. Valiliğin bu tutumunu eleştiriyorum” dedi.
Daha önce mevzuata aykırı kararlar alınırken neden itiraz edilmediğini soran Mızraklı, şöyle devam etti: “2017 ve 2018 yıllarında bu yapılara ilişkin kararlar alınırken neden mevzuatlara, imar yasalarına aykırıdır denilmedi de şimdi bu hataların düzeltilmesine yönelik yapılan uygulamalara karşı çıkılıyor. Burada ciddi anlamda meseleye problemli yaklaşan bir anlayış var. Nitekim bu kararlar tesis edilirken bir takım hassasiyetlerimiz dikkate alınarak tesis edilmiştir. Ama ne hikmetse daha temel seviyesinde ve temelin altında olan yerlerde bile hemen bir buçuk ay içerisinde hızlı bir şekilde inşaat yapılan yerler var. Kayapınar Belediye Meclisi’nin böyle bir karar alacağını duyduklarında daha karar çıkmadan iki cami inşaatına hız verdiler. Bunun üzerinden de cami yıkıyorlar demeyi düşünmüşler demek ki. Üsküdar’da cami yıkılırken hiç sesi çıkmayanlar, başka yerlerde camilerin satışını yapanlar bugün kalkıp böyle bir yaklaşımda bulunmaları da hakikaten düşündürücüdür. Buyursunlar hukukun önünde de gerekli hesaplaşmayı yaparız. Eşitlikçi ve adil olmak gerekiyor. Aynı yerde birileri mevzuata aykırı bir şekilde izin almadan ‘biz burada okul yapıyoruz ihtiyaç var dernek olarak bir araya geldik okul yapıyoruz’ dese izin verilir mi. MEB ne yapıyor gidiyor merdivenlerine kadar ölçüyor. Herkesin yaslanması gereken hukuktur, adalettir ve eğer bunlar bile olmazsa vicdandır. Buradan yola çıkıp eğer ikincil sonuçlar elde etmek istiyorlarsa biz bu oyuna gelmeyiz. Bu tür provokatif zihniyetlerin ne olduğu ve geçmişte neler yaptığı da çok açıktır.  Biz yerel yönetimler olarak yasal süreç, hukuk ve mevzuat neyse biz o çerçevede yaparız. İki tane inşaatı bitmiş camiyi bitireceğiz ancak daha inşaatı devam eden yerlerde mevzuata uygun neyse onu yapacağız.”
“KAYYIM DÖNEMİNDE HUKUKSUZLUK YAPILDI”
Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Kezban Yılmaz, ilçe sınırları içerisinde imar planında toplamda 165.770 m2lik alanda alanı 534 m2 ile 13163 m2 arasında değişen toplam 46 adet cami alanının bulunduğunu söyledi. Yılmaz, “Kayapınar Belediyesi’ne 2016 yılında kayyım atanmasından sonra çeşitli tarihlerde Kayapınar belediyesi imar sınırları içerisinde 1 otopark alanı ve 7 yeşil alan olarak planlanan toplam 8 parsel, plan değişikliği yapılarak ibadet alanına dönüştürülmüştür. Bu 8 parselden 4 tanesi üzerinde inşa edilen ve kaba inşaatı bitmiş olan ve ince işler boyutuna gelmiş olan yapılarla ilgili Büyükşehir belediye meclisince herhangi tasarrufa gidilmemiştir. Diğer 4 parselde ise herhangi bir inşaat olmadığı halde 31 mart seçimlerinden hemen sonra alelacele temel betonu dökülmüştür” dedi.
“TARTIŞMALAR SPEKÜLASYONDAN İBARETTİR”
Cami yaptırma derneklerinin yaptığı faaliyetlerin ve 4 parsel üzerinde 3194 sayılı imar kanununa aykırı bir şekilde hızlıca inşaatların yapıldığını belirten Yılmaz, “Komisyon görüşmelerinden sonra plan değişikliği askıya çıkarılmıştır. Haziran ayı meclis toplantısında alınan bu karardan sonra cami yaptırma derneği adı altında faaliyet gösteren bu kurumlar tarafından söz konusu 4 parsel üzerinde 3194 sayılı imar kanuna aykırı şekilde hızlı bir şekilde inşaat yapılmaya başlanmıştır. Kayyım döneminde yapılan söz konusu plan değişikliklerinin tamamı 3194 sayılı İmar Kanuna aykırıdır. Kaldırılan park alanlarının hitap ettiği bölge ve nüfusuna karşılık olarak eşdeğer bir alan ayrılmadığı görülmüştür. Kanuna aykırı onaylanan bu dosyaların tamamı yerinde inceleme yapılarak hangilerinin yapıldığı, hangilerinin inşaat aşamasında olduğu ve hangilerinin yapılmadığının tespiti yapılmıştır. Yerinde olmayan ve Kanuna aykırı olarak yapılan bu parsellerden 4 adet İbadet alanı eski fonksiyonlarına yani 3’ü Park Alanına, 1’ide Otopark alanına dönüştürülmüştür… İmar Kanunu’nun amir hükümleri uyarınca belediye sınırları içerisinde yapılacak bütün yapılar ruhsat denetimine tabidir. Camiler ve diğer ibadet yerleri de bu kaideye bağlıdır. Ancak kaba inşaatı tamamlanan 4 adet yapı ve belediye meclisince fonksiyon değişikliği yapılarak yeniden yeşil alan vasfına dönüştürülen 4 adet yapı olmak üzere 8 adet yapının tamamı ruhsatsız, projesiz, yapı denetime ve iş sağlığı ve güvenliğine tabi olmaksızın yapılmaktadır. Bu haliyle inşaat yapılmak istenen bu yerler aynı zamanda can ve mal güvenliğine sebebiyet verebilecek tehlikeli yapılar olarak varlığını korumaktadır. Sonuç olarak belediye meclisince alınan karar kayyımın yapmış olduğu hukuka aykırı kararın düzeltilmesinden ibaret olup, tartışmalar tamamen spekülasyondan ibarettir” diye konuştu.

Kendilerini “İslami STK’lar” olarak adlandıran bir grup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, belediyenin kararlarını gözden geçirmesi talep edildi. 

BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE PROTESTO
 
Bu arada kendilerini “İslami STK’lar” olarak adlandıran bir grup, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı. Cuma Namazı sonrası belediye önünde toplanan grup adına konuşma yapan Mücahit Koyuncu,”Göreve gelir gelmez kentin İslami kesimlerine yönelik menfi kararlar almak hizmet değil provokasyondur. Aynı şekilde hareket etmek dün olduğu gibi bugün de kimseye fayda getirmez. Büyükşehir Belediyesi’nin son günlerde aldığı bazı kararlar maalesef kentin İslami kesimini hedef almaktadır” dedi.