Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

“Bakliyatta vergi sıfırlandı, hibritli Kanada mercimeği yiyeceğiz”

İthalat rejimi kararlarında değişiklik yapıldı. Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren karara göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Uygulama 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürecek. Yine ithalat rejimi kararında değişiklik yapan […]

“Bakliyatta vergi sıfırlandı, hibritli Kanada mercimeği yiyeceğiz”
  • 10 Eylül 2021 11:46

İthalat rejimi kararlarında değişiklik yapıldı. Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren karara göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Uygulama 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürecek.

Yine ithalat rejimi kararında değişiklik yapan diğer Cumhurbaşkanı kararına göre de, kahve ithalatının gümrük vergisi Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri için yüzde 11’den yüzde 6’ya, Kosova için yüzde 13’den yüzde 8’e, D-8 ülkeleri için yüzde 10’dan yüzde 8’e, ve diğer ülkeler için yüzde 13’den yüzde 8’e düşürüldü.

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ: KARAR DERHAL GERİ ALINMALI

Hükümetin açıkladığı kararın orta ve uzun vadede yerli üretime ve milli ekonomiye büyük darbe vuracağına dikkat çeken üretici birlikleri, bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini istiyor. Üreticiler, tepkilerini şöyle getirdi:  “Tarım ülkesi olan Türkiye gibi bir ülkede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çiftçilerimizi koruması gerekirken, gümrük duvarları kaldırıldı. Çiftçilerin girdi maliyeti zaten yüksekti ve zor durumdaydı. Çiftçilerin girdi maliyeti olan; mazot, gübre, zirai ilaç ve diğer tüm masraflar, her gün zamlanırken, bu şekilde daha savunmasız bırakıldı. Artık tamamen yurt dışı üreticilerin pazarı haline geleceğiz. Burası Ortadoğu’nun en büyük hububat ticaret merkezi, dünyanın en kaliteli mercimeği burada yetişiyor. Kanada’dan düşük gümrüklerle hibritli, GDO’lu kırmızı mercimek geliyor, yurt içinde pazarlanıyor, yerli ürün adı altında satışa sunuluyor. Şu an Kanada’dan her gün 15-20 bin ton mercimek geliyor. Kanada’nın hibritli mercimeğini tüketiyoruz.”