Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

1. Diyarbakır Kısa Film Festivali’ne rekor başvuru

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği bünyesinde geçen yıl Haziran ayında yapılması planlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen “1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”, 20-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin direktörlüğünü üstlenen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü mezunu Diyarbakırlı genç yönetmen Serhat Gönen’in direktörlüğünü üstlendiği festivale, belgesel ve kurmaca kategorilerinde kısa sürede çok […]

1. Diyarbakır Kısa Film Festivali’ne rekor başvuru
  • 3 Şubat 2021 10:41

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği bünyesinde geçen yıl Haziran ayında yapılması planlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen “1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”, 20-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalin direktörlüğünü üstlenen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü mezunu Diyarbakırlı genç yönetmen Serhat Gönen’in direktörlüğünü üstlendiği festivale, belgesel ve kurmaca kategorilerinde kısa sürede çok sayıda başvuru yapıldı. Yönetmen Serhat Gönen, festival için 2025 başvurunun yapıldığını ifade ederek, Diyarbakır’a böyle güzel bir organizasyonu kazandırmaktan dolayı mutlu ve heyecanlı olduğunu belirtti. 10’u uluslararası gösterim olmak üzere 30 filmin gösteriminin yapılacağını ve toplamda 14 dalda ödül verileceğini belirten Gönen, “Amacımız her yönüyle çok eski olan kadim kentimizi dünyaya tanıtmak, festivali sürdürülebilir hale getirip gelenekselleşmesini sağlamak ve bu kentin doğal bir plato olduğunu göstermektir” dedi.

FESTİVALE SEKTÖRDEN ÖNEMLİ İSİMLER DANIŞMANLIK YAPIYOR

Tarihi açıdan zengin bir kent olan Diyarbakır, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Diyarbakır Kısa Film Festivali ile oyuncu, yönetmen ve sinema sektörünün önemli isimlerini ağırlayacak. Festivalin danışmanlığını belli bir süre Antalya Film Forum’un Genel Koordinatörlüğünü yapan, Film Endüstrisi Konferans Serisi ve İş Fuarı gibi önemli orgaizasyonları başarıyla üstlenen yapımcı Suzan Güverte ve ödüllü yönetmen ve yapımcı M. Tayfur Aydın bulunuyor. Festivalin koordinatörü ise kendi alanında deneyimli bir isim olan Betül Günay üstleniyor.

KISA SÜREDE ÇOK SAYIDA BAŞVURU YAPILDI

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği’nin geçen yıl şubat ayında start verdiği organizasyon için başvurular Mart ayında başladı. Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan festival, pandemi nedeniyle ertelendi. Ancak online devam edilen başvurularda çok sayıda başvuru alındı.

Festival direktörü Gönen, “Festivalin henüz ilk yılı olmasına göre 2025 genel başvuru yapıldı. 1266’ü uluslararası gösterim, 587’ü kurmaca, 172 belgesel kategorisinden başvuru var” dedi.

Yönetmen Serhat Gönen.

30 FİLMİN GÖSTERİMİ YAPILACAK, 14 KATEGORİDE ÖDÜL VERİLECEK

20-23 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşecek olan festival kapsamında Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde 10’u uluslararası olmak üzere 30 filmin gösteriminin yapılacağını ifade eden Festival Direktörü Serhat Gönen, şunları söyledi:

“Gelenekselleşen bir festival yapmak istiyoruz ve bunun içinde uzun süre ön hazırlık yaptık. Üniversitede okuduğum dönemde Diyarbakır’da bir film festivali yapmak istediğimi hep söylüyordum. Bu konuyu ilk bahsettiğim kişi de danışmanımız olan Tayfur Aydın hocamdı. Daha sonra bunu yapabilmek için çalışmalar yaptım. Farklı ülkelerden festivallere katılarak oradaki festivalleri görme şansı elde ettim ve tecrübe kazandım. Katıldığım festivallerden sürekli notlar aldım, sektörden insanlarla tanıştım; fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladım ve şimdide danışmalarımızın ve ekibimizin de destekleri ile bu festivali gerçekleştiriyoruz. Festivalimizde ileriye dönük bir çok projelerimiz mevcut. Bunun için biraz daha desteğe ihtiyacımız var. İlerleyen zamanlarda festivali büyütüp önemli bir yere getirmek için çok çalışıyoruz. Bizim festivalde en önem verdiğimiz noktalardan biri de ödül sayısı. Çünkü bir film yapıldığında bütün ekip gayretleri ile yapılıyor. Bu yüzden yönetmeninden, oyuncusuna herkesin ödüllendirilmesini önemli buluyoruz. Böylelikle emek veren herkesi motive etmek istiyoruz. Festivalde biz En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Senaryo, En İyi Sanat Yönetmeni gibi ödülleri vereceğiz. Toplam 14 ödül dağıtacağız. Akçeli ödüllerimiz az olabilir ama Diyarbakır imzalı ödül heykelciklerle süslendirmek istiyoruz. Belgeselde 4, kurmacada 9, bir de Diyarbakır İş Kadınları Derneği’nin Kadın Film kategorisinde ödülü olacak.

ÜNLÜ YÖNETMENLER GELECEK, ATÖLYELER DÜZENLENECEK

Amacımız Diyarbakır’da bir network oluşturmak. Finale kalan yönetmenler ile sektörün ileri gelenleri, oyuncu ve yönetmenler ile bir network oluşturmak. Bu işe gönül vermiş insanları bir araya getirerek, tecrübelerini paylaşmalarını isteyeceğiz.

Festival bünyesinde Kamera Önü Oyunculuk Atölyesi, Senaryo Atölyesi, Yönetmenlik Atölyesi, Görüntü Yönetmeni Atölyesi ve Belgesel Atölyesi olacak.

Yeşilçam’ın emektarlarından Liceli Sami Hazinses.

SAMİ HAZİNSES VE AHMET ARİF EMEK ÖDÜLÜ VERİLECEK

Aynı zamanda Yeşilçam’da oynamış, tecrübe sahibi bir konuk oyuncumuz ile masterclass yapacağız. Tecrübelerini aktaracak. Festivalde ayrıca sinemamıza önemli katkılar sağlayan iki emektarımıza “Samo” lakabıyla bilinen Yeşilçam’ın emektarı Diyarbakır Lice doğumlu Sami Hazinses ve kentimizin önemli şairlerinden Ahmet Arif anısına Emek Ödüllerimiz takdim edilecek.”

“GELEN DAVETLİLER  DİYARBAKIR’IN DOĞAL BİR PLATO OLDUĞUNU GÖRECEK”

Diyarbakır’ın birçok kültürün bir araya geldiği kadim ve çok eski bir kent olduğunu ifade eden yönetmen Serhat Gönen, “Tarihe baktığımızda Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin en büyük sinema salonu Diyarbakır’da açılmış. Bu, aslında Diyarbakır halkının sinemaya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi. Diyarbakır, sanat olarak iyi bir konumundaydı. Bizim amacımız bunu yeniden canlandırmak.

Bu kentin doğal bir atmosferi olduğunu, doğal bir plato olduğunu düşündüğümüz için yönetmenler ve yapımcılar buraya geldiklerinde önyargılarının kırılacağını düşünüyoruz. Bu kentin ne kadar güzel ve değerli olduğunu göstermek istiyoruz. Buranın doğal bir plato alanı olduğunu gördükleri zaman filmler çekmek için buraya geleceklerini düşünüyoruz. Kendi memleketimizde bir şeyler yapmaya çalışırken sektörün ileri gelenleri ile ortak çalışma yürütüyoruz.”