Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Tarihin başladığı yer: Göbeklitepe

Haber Abori UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıl öncesinin inanç merkezi olarak kabul ediliyor. Şanlıurfa’nın yaklaşık 12 kilometre kuzeydoğusunda, Tek Tek Dağları’nın üzerinde bulunan Göbeklitepe bulunduğu yer itibarıyla da, “Bereketli Hilal” olarak bilinen coğrafyanın, Fırat ve Dicle nehirleri ile filizlenen Mezopotamya’nın bir parçası. Bereketli […]

Tarihin başladığı yer: Göbeklitepe
  • 30 Mart 2019 23:07

Haber Abori

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıl öncesinin inanç merkezi olarak kabul ediliyor.

Şanlıurfa’nın yaklaşık 12 kilometre kuzeydoğusunda, Tek Tek Dağları’nın üzerinde bulunan Göbeklitepe bulunduğu yer itibarıyla da, “Bereketli Hilal” olarak bilinen coğrafyanın, Fırat ve Dicle nehirleri ile filizlenen Mezopotamya’nın bir parçası. Bereketli Hilal, tarihteki ilk kentlerin, bürokrasinin, yazının ve devletin ortaya çıktığı, başka bir deyişle uygarlığın başlangıç noktası. Büyük bir organizasyon ve hayal gücünün eseri olan Göbeklitepe bu büyüklükteki en eski anıt, ilklerin ötesinde, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturuyor.

Göbeklitepe ören yerinde sürdürülen kazılar bugüne kadar hep beklenmedik keşiflere sahne oldu. İnsanın avcı toplayıcı olarak yaşamını sürdürdüğü bir dönemde, ileri düzeyde mimarlık gerektiren tapınaklar inşa etmesi tüm dünyada şaşkınlık yarattı. Bunun da ötesinde tarih öncesi insanın inanç dünyasını yansıtan, animist figürlerle zenginleştirilmiş tapınaklar Göbeklitepe’yi arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri olmasını sağladı. Kuşkusuz bu etkileyiciliğinin yanı sıra, kazılarda tarih öncesi yaşama dair elde edilecek her türlü veri ve bilimsel sonuç insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyor.

Dünya’nın en eski yapısı olarak kabul edilen Göbeklitepe, yerli ve yabancıl turistler tarafından büyük ilgi görüyor.