
VEYSİ POLAT Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle açılışını yaptığı Diyarbakır-Ergani yolu üzerinde inşa edilen Devegeçidi Köprüsü güzergahına dikilen yaklaşık 200 çam ağacının kuruduğu ortaya çıktı. Diyarbakır’da iklim koşullarına uygun olmamasına rağmen kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçları ve Limoni Selvi’lerden sonra çam ağaçları da kurudu. ORTA REFÜJDEKİ ÇAMLAR KURUDU Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin […]
VEYSİ POLAT
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle açılışını yaptığı Diyarbakır-Ergani yolu üzerinde inşa edilen Devegeçidi Köprüsü güzergahına dikilen yaklaşık 200 çam ağacının kuruduğu ortaya çıktı.
Diyarbakır’da iklim koşullarına uygun olmamasına rağmen kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçları ve Limoni Selvi’lerden sonra çam ağaçları da kurudu.
ORTA REFÜJDEKİ ÇAMLAR KURUDU
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına ekilen palmiye ağaçları, kentte tartışmalara neden olmuştu. Son tartışma konusu Devegeçidi Köprüsü güzergahlarına dikilen çam ağaçları oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu köprünün açılışını 9 Ocak 2021 tarihinde telekonferans yöntemiyle gerçekleştirmişti. Açılış nedeniyle Diyarbakır Ergani yolu üzerindeki orta refüje yüzlerce çam ağacı dikilmişti.
VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERİYOR
Bakımsızlıktan kuruyan ağaçlar, kentte tartışmalara neden oluyor. Vatandaşlar, daha önce Palmiye ve Limoni Selvi ağaçlarının da kuruduğuna dikkat çekerek, “Vatandaşın parasını çar çur etmeye kimsenin hakkı yoktur” dediler.
“İKLİM ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL”
Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samed Ucaman, daha önce Abori’ye yaptığı açıklamda, palimyelerin iklim şartlarına uymadığını ifaderek, şunları söylemişti: “Bölgenin iklim verilerin incelenmeden Egzotik bitkilerin Diyarbakır’a yoğun bir maliyet harcanarak getirilip dikilmesi kamu kaynaklarını heba etmektir. Çünkü kentimizin meteorolojik verilerine baktığımızda kışın belirli yıllarda -11 C0e hatta daha aşağı derecelere ulaştığını görebilmekteyiz. Bu verilerde havadaki nisbi nemine baktığımızda ne Urfa gibi Akdeniz iklimi etkisi altında olduğumuzu ve ne de Mardin gibi mikro klima alanı içerisinde olduğumuzu, bilakis karasal iklimin etkisi altında olduğumuzu görmekteyiz.
Karasal iklimlerde Don öncesi veya don sırasında yağan yağmur, palmiyenin taç kısmını etkileyerek, büyüme noktasının ölmesine neden olabilir. Ayrıca Kökü suda olan bir palmiyenin, kökünün donma olasılığı, kuru toprakta bulunan palmiyeninkine göre daha fazladır. Yine Karasal iklimde havadaki nem oranı düşüktür. Dolaysı ile ılıman bölgelerdeki -2 C0 soğukluk ile karasal iklimdeki -2 C0 hissedilen derecesinin nisbi nemden dolayı farklı olacağı canlılar için genel bir değerlendirmedir. Kışın don sırasında yağan yağmur, palmiyenin taç kısmını etkileyerek, dona ve büyüme noktasının ölmesine neden olabilir. Yine Eğer kuru soğuk ki, Diyarbakır gibi karasal iklimlerde kışın durgunluk devrini yaşayan palmiyenin kökleri, aşırı ıslak topraktan gereğinden fazla miktarda su aldığından ve yağan yağmur suyunun palmiyenin büyüme ucunda birikmesi ve donması, büyüme ucunun ölümüne neden olur. Palmiye türü bitkilerin tolerans sınırları diğer birçok egzotik bitki gibi karasal iklim karakterli bölgelerde yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı kışın donar ve bunun sonucunda ölmesi olasıdır.”
A Complete Unknown 2025 𝚆𝚊𝚝𝚌𝚑 Online Magnet18 Mart 202519:17 Bozzo In The Woods 2025 HDRip Dow𝚗load To𝚛rent18 Mart 202515:17 Sus Hijos Después De Ellos 2025 Dow𝚗load 𝙵ree Magnet18 Mart 202511:18 Diyarbakırlı öğrencilerin büyük başarısı, Türkiye’yi Katar’da temsil edecekler18 Mart 202511:05 The Outrun 2025 Safe Magnet Dow𝚗load18 Mart 202507:19