Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Lice’deki Bırkleyn Mağaraları’nda serinlediler…

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan tarihi Bırkleyn mağaraları, sıcaktan bunalan vatandaşların serinlemek için tercih ettiği mekan haline geldi. Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde seyrettiği Diyarbakır’da vatandaşların serinlemek için tercih ettiği yerlerden biri de Bırkleyn Mağaraları’nın bulunduğu yerdeki su kaynağı. TARİHTE BIRKLEYN Pers seferine çıkan ünlü Makedon Kralı Büyük İskender’in de bir süre konakladığı, antik dönemde “Dünyanın […]

Lice’deki Bırkleyn Mağaraları’nda serinlediler…
  • 3 Eylül 2022 20:38

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan tarihi Bırkleyn mağaraları, sıcaktan bunalan vatandaşların serinlemek için tercih ettiği mekan haline geldi.

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde seyrettiği Diyarbakır’da vatandaşların serinlemek için tercih ettiği yerlerden biri de Bırkleyn Mağaraları’nın bulunduğu yerdeki su kaynağı.

TARİHTE BIRKLEYN

Pers seferine çıkan ünlü Makedon Kralı Büyük İskender’in de bir süre konakladığı, antik dönemde “Dünyanın bittiği yer” ve “Ölülerin yer altı dünyasına giriş yeri” olarak isimlendirdiği Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ndeki Bırkleyn Mağaraları görenleri büyülüyor.

Dicle Nehri’nin iki ana kolundan biri de bu mağarada… Birbirine paralel uzanan iki kayalığın içinde üç mağara bulunuyor. 1 numaralı mağarada, Asur kralları I.Tiglatpileser’e ait (M.Ö 1114-1076) kabartma ile çivi yazılı kitabe; III. Salmanassar’a ait (M.Ö. 859-828) kabartma ile iki adet çivi yazılı kitabe bulunur. 2 numaralı mağaranın girişinde ise, antik çağa ait yapı kalıntıları ve yine III. Salmansar’a ait kabartma ile iki adet çivi yazılı kabartma yer alır. Diğerlerinden daha büyük olan üç numaralı mağara ise, adeta bir doğa harikası. Rivayetlere göre Büyük İskender Doğu seferine çıkarken burayı keşfetmiş ve 15 bin kişilik ordusuyla bir süre bu mağarada konaklamış.

Fotoğraflar: Rudaw