Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

“Kibar Feyzo”, Diyarbakır Bağlar ve bu kentin “sahipleri”…

VEYSİ POLAT  Merhum Kemal Sunal’ın başrolde oynadığı “Kibar Feyzo” filmini izlemeyen yoktur sanırım. Feyzo, gariban bir yoksul köylüdür. Askerden döndükten sonra sevdiği kadın, Gülo’ya talip olur. Köyde Gülo’ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını açık artırıma koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo’ya kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip […]

“Kibar Feyzo”, Diyarbakır Bağlar ve bu kentin “sahipleri”…
  • 24 Mart 2019 13:02

VEYSİ POLAT

 Merhum Kemal Sunal’ın başrolde oynadığı “Kibar Feyzo” filmini izlemeyen yoktur sanırım. Feyzo, gariban bir yoksul köylüdür. Askerden döndükten sonra sevdiği kadın, Gülo’ya talip olur. Köyde Gülo’ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını açık artırıma koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo’ya kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. Ne iş bulsa yapar. Feyzo’nun yolu bir gün amele pazarına düşer. İnşaatta çalışmak için amele pazarına gelenler işçi alımı yaparken “ya ben, ya ben” der durur…

Sabahın 06.00’sında Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ne yolum düştüğünde Kibar Feyzo sahnelerini anımsadım. Bağlar Dörtyol’daki meydana kurulu belediye banklarında oturan, her köşe başında ayakta bekleyen insanlar dikkatimi çekmişti. Bir çay ocağına oturup, saatlerce onları izledim. Duran her arabanın camına yaklaşıp bir şeyler soruyorlar, gelen bir kamyonet ise etrafına üşüşüyorlar…

Merakım daha da artınca dayanamayıp yanlarına gidiyorum. 30’lu yaşlarda Kutmir, 6 çocuk babası. “Burada ne yapıyorsunuz?” diye soruyorum. “Hamalız abi. Ne iş olsa yaparız. Ev taşırız, kanalizasyon açarız, tarlada çalışırız” diyor Kutmir. Mehmet Amca, çoluk çocuğu evlendirmiş torun sahibi. Eşi yatalak ve ağır hasta. “Sabah yemeğini verip evden çıkıyorum. 70 yaşımdayım, bedenim de yük kaldıracak kadar sağlam değil. Ama ne yapayım. Çaresizliğin gözü kör olsun” sözleri, boğazımı düğümlüyor. 67 yaşında ve belinden sakat olmasına rağmen amele pazarına yük taşıma için iş bekleyen Ahmet amcayı da dinleyince susup kalıyorum çaresizler ordusunun karşısında.

Bağlar, 400 bin nüfusu ile Türkiye’nin 36 vilayetinden daha büyük bir nüfusa sahip. Son yıllarda Sur ve Suriye’den aldığı göçlerle yoksulluğun kol gezdiği ilçe adeta. Eskiden bağları ve bahçeleriyle ünlü olan ve adını buradan alan Bağlar’ın hali perişan.

Bu tablo karşısında ilan edilen istihdam seferberliği ve pembe tablolar çizerek bu kenti kandıran, yalan söyleyen, sorunlarını, kanayan yaralarını görmezden gelenlerin açıklamaları düşüyor sosyal medyaya. Bu kente sahip çıkın efendiler. Halkınızı sahiplenin… Bilin ki; keser döner sap döner gün gelir hesap döner…