Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İSİG Meclisi: Irgatlık kader değildir, yetkililer acil sorumluluk almalı

HABER/ABORİ Amed İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, mevsimlik iş göçleri nedeniyle yaşanan trafik kazalarına ve işçilerin gittikleri yerlerde yaşadıklara uygulamalara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Maden Mühendisleri Odası’nda yapılan basın açıklamasında, dün Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 25 kişinin yaralanması ile sonuçlanan mevsimlik iş göçü kazası hatırlatılarak,  “Bölgemizde on binlerce insanın kadını, yaşlısı, çocuğuyla beraber […]

İSİG Meclisi: Irgatlık kader değildir, yetkililer acil sorumluluk almalı
  • 31 Temmuz 2019 15:20

HABER/ABORİ

Amed İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, mevsimlik iş göçleri nedeniyle yaşanan trafik kazalarına ve işçilerin gittikleri yerlerde yaşadıklara uygulamalara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Maden Mühendisleri Odası’nda yapılan basın açıklamasında, dün Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 25 kişinin yaralanması ile sonuçlanan mevsimlik iş göçü kazası hatırlatılarak,  “Bölgemizde on binlerce insanın kadını, yaşlısı, çocuğuyla beraber göç edip Türkiye’nin farklı illerinde derme çatma çadırlarda, barınma yerlerinde sağlıksız bir şekilde yaşayıp güvencesiz çalıştığı bir gerçekliktir. Her yıl yüzlerce tarım işçisi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor” denildi.

Ölümlerin ve iş kazalarının artık yaşanmaması, insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma hayatı için yetkililerin acilen sorumluluk almaları gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Mevsimlik tarım işçilerine dayatılan güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşulları, traktörlerin, kamyonların kasalarında yahut minibüslere kapasitenin çok üstünde bindirilerek yaptıkları yolculuklarla başlıyor. Kullanılan araçların ulaşım aracı olmaması, işçilerin yolcu kapasitesini aşacak şekilde taşınması bu yaşanan hadiselere sebebiyet vermektedir. Ayrıca gittikleri yerlerde ırkçı saldırılara maruz kalmakta ve iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmektedir. Uzun yıllardır Türkiye’de iş cinayetlerinde hayatını en çok kaybedenler inşaat işçileri, ikinci gelen iş kolu ise tarım işçileridir.

Tarım işçilerinin zorunlu olarak sürdürdükleri hayati tehlikesi olan bu yolculukların güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olması gerekir. Her yıl ölüm rakamlarıyla gündeme gelen mevsimlik işçilerinin artık yaşadıkları mağduriyetlere getirilen çözümlerle gündeme gelmesi gerekiyor. Tarım işçileri çalıştıkları bölgede günde 12 saat boyunca, düşük bir yevmiyeyle ve sigortasız çalışıyor, barınmaları için en iyi ihtimalle alt yapıdan yoksun dört duvardan başka bir şey bulamıyor.

Son olarak 30.07.2019 Salı günü Lice’den Karadeniz’e fındık toplayıcılığı işi için yola çıkan iki aileden 25 kişi trafik kazasında yaralanmıştır. Biz buradan şunu söylüyoruz; iş kazaları ve iş cinayetleri kaderimiz değildir! Yoksulluk, ırgatlık kader değildir.

Medeniyetlere beşiklik etmiş bir coğrafyada, “Verimli Hilal’’ olarak bilinen yerde işsizlik/iş bulamama nedeni ile her yıl onbinlerce kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka bölgelere zorunlu olarak göç etmesini mevcut politik süreçlerin ekonomiye bir yansıması olarak görüyoruz.

Bu ölümlerin ve iş kazalarının artık yaşanmaması, insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma hayatı için yetkililerin acilen sorumluluk almaları gerektiğini yineliyoruz.”