Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, 2019’un haziran ayı dünyada şimdiye kadar en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti. Bu haziranın daha önce kaydedilen en sıcak hazirandan 2 derece daha fazla sıcak olduğu tespit edildi. Afrika’daki Sahra Çölü’nden gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle Fransa’da 45.9 dereceyle ülke tarihindeki ek yüksek sıcaklık ölçüldü Fransa’nın yanı sıra İspanya […]
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, 2019’un haziran ayı dünyada şimdiye kadar en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti.
Bu haziranın daha önce kaydedilen en sıcak hazirandan 2 derece daha fazla sıcak olduğu tespit edildi.
Afrika’daki Sahra Çölü’nden gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle Fransa’da 45.9 dereceyle ülke tarihindeki ek yüksek sıcaklık ölçüldü Fransa’nın yanı sıra İspanya ve İtalya’da görülen aşırı sıcak nedeniyle ölümler yaşandı, orman yangınları çıktı, her yaş grubunun risk altında olduğu belirtilerek farklı alarm seviyeleri verildi.
Haziranın son günlerinde ise özellikle Fransa, Almanya ve kuzey İspanya’da sıcaklıklar mevsim normallerinin 6-10 derece üzerine çıktı.
Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası Avrupa’yı kasıp kavururken, sıcaklar sebebiyle kırmızı alarm veren İtalya, aynı sıcaktan, ölümden, savaştan kaçan göçmenleri ölümden kurtaran gemileri korsanlıkla suçlayarak kaptan Carola Rackete’yi gözaltına aldı.
Aynı günlerde Hindistan’da 50 dereceyi bulan aşırı sıcaklar nedeniyle 200’e yakın insan öldü. Ülkedeki 21 büyük kentin yeraltı suları tükenme noktasında. Önlem alınmazsa yüzbinlerce insan göç etmek zorunda kalacak.
Dünyanın bir kısmı sıcaktan pişerken, bir kısmı sıra dışı hava olaylarıyla, aşırı yağış ve sellerle mücadele ediyordu.
Meksika’nın Guadalajara kentinde etkili olan dolu fırtınası kentin bazı mahallelerini kalın bir buz tabakasıyla örttü.
Japonya’nın Kagoşima bölgesindeki şiddetli yağışlar nedeniyle 800 bin kişi tahliye edildi.
Rusya’da etkili olan yağışlar ülkenin neredeyse tüm şehirlerinde sellere neden oldu, 14 kişi öldü. Sibirya’nın İrkutsk’ta bölgesindeki sel felaketinde büyük kayıplar verildi. Tulun nehrinin taşmasıyla 900 ev kullanılamaz hale geldi.
Kuzey Çin’deki Hebei eyaletinde sıcak dalgası yüzünden eyaletin 17 kent ve bölgede yüksek sıcaklıklarla ilgili olarak kırmızı alarm verildi.
İnsan, dünyayı 1 dereceden fazla ısıttığı için aşırı hava olaylarının sıklığı, şiddeti ve yoğunluğu artıyor. Uzmanlara göre bu yaz iki veya üç sıcak hava dalgası daha görülebilir.
Eğer küresel ısınma 1.5 dereceyi geçerse, kavurucu sıcakların gerçekleşme sıklığı iki üç yılda bire inecek, eğer 2 derecelik küresel ısınma eşiğine gelinirse aşırı sıcak dalgaları her yıl gerçekleşecek.
Hızla devletler nezdinde harekete geçilmesini isteyen Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı), FridaysForFuture (Gelecek İçin Cumalar) gibi ağırlığını gençlerin oluşturduğu ve dünyaya dalga dalga yayılan iklim hareketleri mücadelesini sürdürüyor. Ama bundan rahatsız olanlar var.
Dünyanın bugün bu hale gelmesinin baş sorumlularından petrol endüstrisi iklim aktivistleri için “endüstrinin en büyük düşmanı” tanımlaması yapıyor.
OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, “Sivil toplum petrolün iklim değişikliğine neden olduğuna inandırılmak üzere yanlış yönlendiriliyor” dedi.
Zürih Teknik Üniversitesi, küresel ısınmanın 1.5 derecede sınırlandırılması hedefine ulaşmak için yaklaşık 1 milyar hektar alanın ağaçlandırılması gerektiğini açıkladı.
Alışkanlıkları, üretim ve tüketim modellerini değiştirmeden, petrol, gaz ve kömür yakmayı azaltmadan, kirli endüstrileri sınırlandırmadan, zehirli gazları atmosfere daha az salma eylem planları olmadan tek başına ağaç dikmek hem yetersiz hem de kolaycılık… Üstelik meselenin esas sorumlularını gözden kaçırarak, gazları salma, dünyayı kirletme, biyoçeşitliliği yok etme, ormanı, denizi, dağı taşı tahrip etme serbestliğine alan açıyor.
Avrupa sıcak hava dalgasıyla kavrulurken, Fransa’nın en büyük enerji şirketlerinden Total, dünyanın ikinci büyük gaz tedarikçisi olmasını kutluyor, sosyal medyadan videolarla yaktığı fosil yakıtlarla övünüyordu. Geldiğimiz noktada herkes sorunun ne olduğunu biliyor, bizzat deneyimliyor ancak çözüm için çok az adım atılıyor, atılanlar etkisiz kalıyor. İklim insanın aleyhine değişirken, insanlık hiç değişmiyor.
Diyarbakır Valisi’nden Şimşek Alüminyum’a ziyaret4 Aralık 202418:35 Diyarbakır’da bakan ve sanayicileri buluşturan açılış23 Kasım 202420:38 Diyarbakır’da “Ekonomide Kadın Çalıştayı”23 Kasım 202420:32 Kayseri’nin Chocolabs’ı Diyarbakır’a lezzet kattı23 Kasım 202420:25 Amedspor’da Burç Baysal dönemi12 Kasım 202423:47