DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
SON DAKİKA
hava
şimşek yapı yesilambalaj2023
Google News

Düğün salonu işletmeleri neden isyanda?

Son Güncelleme :

04 Eylül 2020 - 12:09

Düğün salonu işletmeleri neden isyanda?

İçişleri Bakanlığı’nın pandemi nedeniyle aldığı organizasyonları bir saate indiren kararına tepki gösterdi. Fiili olarak kepenk kapattıklarını açıklayan Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası (Etkinlik-Sen), Danışma ve İstişare Toplantısı’nda hükümete çağrı yaptı.

 Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle zor günler yaşayan Türkiye’deki düğün salonu işletmecileri, sembolik olarak üç gün kepenk kapatan üyelerine destek amacıyla Diyarbakır’da toplandı.

İçişleri Bakanlığı’nın 25 Ağustos 2020 tarihli 13677 sayılı son genelgesiyle düğün organizasyonları bir saate indirildi. Bu karar sonrası ülke genelinde evlenecek yeni çiftler, düğünlerini ileri bir tarihe erteledi. Süreçten olumsuz etkilenen düğün salonu işletmecilerinin örgütlü olduğu Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası (Etkinlik-Sen), Batman, Ağrı, Van, Erzurum, İzmir, Bursa, Siirt, Şanlıurfa, Gaziantep, Kayseri, Van, Mardin, Bingöl, Ankara, Kahramanmaraş, İstanbul ve Malatya’daki sektör temsilcileri ile Diyarbakır’da zirve yaptı.

“Organizasyonların süresi iki saate çıkarılsın”

“Etkinlik-Sen Danışma ve İstişare Toplantısı” sonrası aldıkları kararı açıklayan  Genel Başkan Ali Koray Özandaç, organizasyon saatlerinin iki saate uzatılmasını talep ederek, İçişleri Bakanlığı’nın kararının pandemiye etkisinin olmadığını ifade etti.

Özandaç, hükümete önerilerini şöyle sıraladı:

  • Mahalle, Sokak, Bahçe, Villa gibi Ruhsatsız ve Ehliyetsiz Tüm Mekanlardaki Kına, Düğün, Taziye, Nişan, Sünnet, Yemek ve Etkinlikler derhal yasaklansın.
  • Ruhsatsız mekanları ve sokak etkinliklerini denetlemek zorunda kalan kolluk kuvvetleri ve denetim ekipleri, mevcut kayıtlı salonların denetimi ile görevlendirilsin ve kurallara uymayan mekanlar ve misafirler en ağır yaptırımlar ile cezalandırılsın.
  • Salonlarda, halen hizmet veren restoran ve cafe işletmelerinin şartlarına uygun şekilde ikram hizmetleri verilebilsin.
  • Düğün ve etkinlik saatleri ritüeller (Giriş ve Çıkışlar, İlk Dans, Nikah Merasimi Fotoğraf  Çekimi, vb) dışında 1 saat olarak belirlensin.
  • İl Pandemi Kurullarında Tüm Etkinlik İşveren Sendikası üyesi olan bir yetkilimiz de görevlendirilsin.
  • Tüketici Hakem Heyetlerinde Tüm Etkinlik İşveren Sendikası üyesi bir yetkilimiz de bulunsun.

“Elektrik, su, parası alınmasın, SGK ödemeleri talep edilmesin”

  • Etkinlik mekanlarımızın bütün bir yılın sadece belli bir zamanında hizmet verdiği düşünülerek, daha önceden verilen kaparo karşılığında tutulan gün ve zamanın değerinin sadece o gün verilen hizmet ve ürünler ile ölçülemeyeceğinin kabul edilmesi, alınmış veya alınacak olan %30 kapora bedelinin her halükârda ve her ne sebeple olursa olsun etkinliğin iptali durumunda işyerine ödenmesi zorunluluğunun kabulü sağlansın.
  • Devletimizce Kapalı tutulduğumuz tarihler oranınca, kira bedeli talep edilmemesi hususunda devlet yetkililerimizce tavsiye kararı çıkartılsın.
  • Devletimiz kapalı tutulduğumuz ve bundan sonra da kısıtlı olduğumuz zamanlar için Elektrik, Su, Reklam ve ilan vergileri, SGK ödemeleri gibi ödemelerimizi talep etmesin.
  • Zora giren, kirasını ödeyemeyen, maaş veremeyen işletmelerimiz için Devlet Bankalarından uygun maliyetli, 6 ay geri ödemesiz uzun vadeli kredi sağlansın.
  • Hükumetimizce Etkinlik Sektörü ile ilgili alınacak tedbir ve kararların, sektörümüzün önceden planlı ve programlı bir şekilde çalıştığı nazara alınarak ve misafirlerimizin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için, en az 10 gün önceden duyurularak uygulamaya alınması sağlansın.”

Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Başkan Yardımcısı Murat Kaçar.

Murat Kaçar: Bakanlıkla görüşebiliyoruz ama valiye ulaşamıyoruz

Düğün Saloncuları ve Organizasyonucular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar, toplantıda yaptığı konuşmada sorunlarını dile getirmek ve çözüm bulmak için arayışlarının bürokrasiye takıldığını söyledi. Kaçar, 3 kez basına açıklama yapmasına rağmen Diyarbakır Valisi ile görüşemediğini dile getirerek, “Ankara’da bir bakan ile çok rahat görüşebiliyoruz ancak Diyarbakır Valisi’ne bir türlü ulaşamadık” dedi.

Düğün salonu işletmeleri: İflasın eşiğine geldik

Bursa Düğün Saloncuları Derneği Başkanı Abdal Cabbar Gürca, İçişleri Bakanlığı’nın son genelgesi ile sektörün iflasın eşiğine geldiğini belirterek, “Bu olumsuz tablodan sadece düğün salonu işletmeleri değil aynı zamanda kuyumcusundan, mobilyacısından, hediyelik eşya sektörüne kadar bir çok işletme etkilenmiştir. Bu kararlar alınırken makul şartlarda süreler tanınsaydı ona göre önlem alabilirdik. 5 aydır kapalı olan sektörümüz yeni kendine gelmişken bir günde yarın kapatıyorsunuz denilmesi iflas etmemizin sebebidir” dedi.

Gaziantep Düğün Saloncuları Derneği Başkanı Hacı Ramazan Demir, pandemide normalleşme sürecine geçiş tarihi olan 1 Temmuz sonrası belirlenen tedbir kriterlerini yerine getirmelerine rağmen korsan işletmelerin ortaya çıktığını söyledi. Demir, “Biz para kazanmaktan vazgeçtik. Her bir işletmede 30-40 kişi çalışıyor. Bunlar işsiz kalmasın diye işletmelerdeki organizasyon süresinin iki saate çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Adana Düğün Saloncuları Derneği Başkanı Ayhan Şirin de İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin sektörü bitirme noktasında getirdiğini savundu. Şirin, “Sektörler arası çifte standart uygulanmaya başlandı. Belirlenen 14 kritere uyan arkadaşlarımız zan altında bırakılmaya başlandı. Düğün salonu organizasyonları artık kayıt dışı, ruhsatı olmayan işletmeler tarafından yapılır hale gelmiştir. Bu karar gözden geçirilmeli, aksi halde iflaslar yaşanacaktır” diye konuştu.

windows 10 education lisans satın al