Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO NEREYE DOĞRU GİDİYOR?

VEYSİ POLAT/ABORİ Hafızlarımızı geçen yılın başlarına doğru götürelim. Siyasi ayrışmanın ve ötekileştirmenin doruğa çıktığı bir dönemde Diyarbakır’da referandum niteliğinde bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı seçimleri gerçekleşti. Şeffaflığı, katılımcılığı ve demokrasiyi esas alacağını beyan eden Yeşil Liste, bu söylemleriyle HDP tabanının desteğini alarak, Beyaz ve Sarı Liste’yi geride bıraktı. 48 Meclis üyeliğinin tamamını kazanan Yeşil […]

DTSO NEREYE DOĞRU GİDİYOR?
DTSO NEREYE DOĞRU GİDİYOR?
Abori Editör
  • 13 Ağustos 2019 23:33

VEYSİ POLAT/ABORİ

Hafızlarımızı geçen yılın başlarına doğru götürelim. Siyasi ayrışmanın ve ötekileştirmenin doruğa çıktığı bir dönemde Diyarbakır’da referandum niteliğinde bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı seçimleri gerçekleşti. Şeffaflığı, katılımcılığı ve demokrasiyi esas alacağını beyan eden Yeşil Liste, bu söylemleriyle HDP tabanının desteğini alarak, Beyaz ve Sarı Liste’yi geride bıraktı. 48 Meclis üyeliğinin tamamını kazanan Yeşil Liste, 16-0 yaparak DTSO seçimlerinde bir ilke de imza atmış oldu.

16 bin üyesi olan DTSO seçimlerini büyük bir zaferle kazanan Yeşil Liste, aradan geçen 1.5 yıllık zaman diliminde aynı yerde mi peki?

Cevabı ne yazık ki DEĞİL!

Peki neden?

İlk tartışma, henüz Yönetim Kurulu’nun belirlenmesi aşamasında yaşandı. Seçim öncesi Yönetim Kurulu’nda yer almasına kesin gözüyle bakılan bazı isimler diskalifiye edildi. Bir diğer tartışma Meclis Başkanlığı için yaşandı. Bu durum seçim öncesi birden fazla kişiye Meclis Başkanlığı sözü verilmiş olduğunu da açığa çıkarmış oldu.

DTSO’yu kendi anlayışına göre dizayn etmek isteyen liste başı, ilk güvensizliğini vermiş; Meclis üyeleri arasında da huzursuzluğun fitilini ateşlemiş oldu.

Bunlar “kozmik oda” bilgileri değil, kentte her STK temsilcisinin, işverenin ve DTSO Meclis üyelerinin bildiği ve ikili görüşmelerde konuştuğu şeyler.

Bizim kimseyle hesabımız yok. Kimsenin koltuğunda da. Susturulmuş bazı yayın kuruluşları gibi de “üç maymun” olmadık ve bundan sonra da olmayacağız. O nedenle gerçekleri dile getirme ve kamuoyunu da bilgilendirme gibi görevimizi her daim yerine getireceğiz. Bu çerçevede bazı önemli detayları paylaşmakta fayda var.

BÖLGE SANAYİ ODALARI BİRLİĞİ’NDEN ÇARK EDİLDİ

Seçim öncesi Abori’ye mülakat veren Mehmet Kaya, yıllardan bu yana DTSO’nun TOBB’da söz hakkının olmadığını ifade etmiş, Ege Bölgeleri Sanayi Odaları örneğinden hareketle Bölge Ticaret Odaları Birliği’ni kurmalarının öncelikli olduğunu ifade etmişti. Seçim sonrası bu söylem havada kaldı. Bu yönde ilk haber yapan Abori, dönemin DTSO Basın Sorumlusu Mervan Yalçındağ tarafından bizzat aranılarak, bu haberin kaynağının Yönetim Kurulu Başkanı tarafından bizzat sorulduğunu aktardı. Oysa bu haberin kaynağı mevcut Van TSO Başkanı Necdet Takva idi ve Takva bizzat twitter hesabından bunun duyurusunu Mehmet Kaya ile birlikte çekmiş olduğu fotoğrafı paylaşarak duyurmuştu. (Sözkonusu twit Necdet Takva’nın hesabında hala mevcut)

ÖTEKİLEŞTİRİLMEYE ÇANAK TUTULDU

Yeşil Liste’nin ruhuna aykırı bir diğer tutum da Diyarbakır Ekonomi Platformu sürecinde yaşandı. AK Parti İl Başkanı ve üç vekilinin dahiliyle toplantılar silsilesi HDP’siz yapıldı. HDP tabanının oyunu alan DTSO Yönetimi buna karşı bir tutum sergilemedi ve Yıllık Faaliyet Raporu’na da bu oluşumun DTSO tarafından hayata geçirildiği bizzat Mehmet Kaya tarafından ifade edildi. Bunu yazan Abori, eleştiriye tahammülü olmayan DTSO’nun ambargosuna maruz kaldı.

HDP BELEDİYELERİNE TELAFİ ZİYARETLERİ

Abori’nin bu yayını bir taraftan eleştiren ve haksız ithamlar yönelten DTSO’nun yönetimindeki bazı isimler, eleştirisel yayınımızdan sonra HDP’li belediyelere ziyaretler silsilesi gerçekleştirdi. Aynı kurumlara iki kez ziyaretler yapıldı. Nikah şahidi olarak davet edildiği düğünde ötekileştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selçuk Mızraklı’nın ekonomi dinamiklerine gerçekleştirdiği her ziyarette Mehmet Kaya’nın da yer alması ve fotoğraf karesine girmesi o kurumların da gündemindeydi. Eksikliğini kabul etmek ve buna göre hareket etmek yerine kamuoyuna farklı algı yaratma yolunu tercih eden Mehmet Kaya, Yeşil Liste’nin kamuoyundaki yerini de alçaltmış oldu.

KAYYUM TARTIŞMALARI VE SON AÇIKLAMA

Bunca eksik ve yanlış adımların sorumlusu olan DTSO Yönetimi, yeniden kayyum tartışmalarının olduğu bir dönemde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı’na çağrı yapıp, “Merkezi yöneticiler HDP ile bir araya gelmiyor. Bu durum kent ekonomisine zarar veriyor” söylemi, inandırıcılıktan oldukça uzak. HDP’nin dahil edilmediği toplantılara öncülük eden ve platformun varlığını sahiplenen kurum olan DTSO’nun Diyarbakır halkına bir özeleştiri borcu vardır. Bunu yapmadığı sürece söylemlerinin de bir inandırıcılığı yoktur.

ELEŞTİRİ KABUL ETMEYEN, İKTİDARKEN KENDİ İÇİNDE MUHALEFET YARATAN BİR KURUM HALİNE GELDİ

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve Yönetim Kurulu’ndaki birkaç isim, kurumu eleştiren, eksikliklerini dile getirenleri, yaygın anlayışla neredeyse “vatan haini” ilan edecek. Kendisini eleştiren Abori için kullandıkları çirkin ithamları, muhalif Meclis üyeleri için de dile getirmeye başladılar şimdi. Sağda solda söylenenler ise oldukça çirkin; “Yönetimde yer vermedik diye bize saldırıyorlar…”

DTSO Yönetimi, bu dilden vaz geçmelidir. Tartışılması gereken konu şu; Tek başına iktidara gelen Yeşil Liste şu an kaç gruba bölünmüş durumda? İktidar kendi içinde ortak bir çalışma ile çıtayı daha yukarı çekmek yerine neden kendi içinde bir muhalefet yarattı?

 

AİDATLARA ZAMMI ELEŞTİRİYE BİLE TAHAMMÜL EDEMEDİLER: İNDİRİMİ PAYLAŞTILAR, ZAMMI AÇIKLAMADILAR

Geçen hafta yerel gazetelerde DTSO, bu kez üye aidatlarına yaptığı zam haberleri ile gündeme geldi. Haberlere göre DTSO, Ocak 2019’da yaptığı zammı üyelerine bildirmemiş; yasa gereği Haziran-Ekim aylarında aidatlarını ödemeye giden bir üyenin ödeme yapmasıyla ortaya çıkmış.

Seçim sürecinde “Nasıl bir DTSO?” sorusuna çıkardığı kitapçıkta “Üretilen her türlü bilgiyi ve faaliyeti şeffaf bir şekilde üyeleri ile paylaşan bir DTSO” şeklinde açıklık getiren Yeşil Liste, yönetime geldikten sonra zam haberini hiçbir sosyal medya hesabında ve web sayfasında paylaşmamış olması dikkat çekici. Dikkat çeken bir diğer husus ise 21.01.2019 tarih ve saat 17.11’de twitter hesabında paylaşılan “DTSO’da yeni dönem! Oda belgeleri artık ücretsiz” paylaşımı da pek manidar. 10-15 TL’lik ücret kaldırımı elbette önemli, ancak yüzde 50’lere varan zammın duyurusunu üyelerine yapmamak şeffaflık ilkesine aykırı.

HİZMET BEDELİ YÜZDE 50 ZAMLANDI

Yerel medyada yazınca en son zammın ne zaman yapıldığını Abori olarak araştırdık. Gerçek şu ki; Ahmet Sayar’ın başkanlık yaptığı bir önceki dönemde üye aidatlarına zam yapılmamış, yeni tarife mevcut Yeşil Liste’ye kısmet olmuş! Geçmiş yönetim; Kobanê, Sur olayları, bankaların çifte standardı karşısında aidatlara zam yapmayı doğru bulmamış. Peki tablo düzeldi mi ki mevcut yönetim zamma sarıldı. Beyler, ortada düzelmiş bir tablo yok. Matematik reeldir, değişmez. Diyarbakır’ın ihracat rakamlarına bakın derim. Yarı yarıya erimiş oranlar. Memleketin Gayri Safi Milli Hasıla’daki rakamlarına bakın. Rakamlar yine erimiş. Gelişmişlik sıralamasında 81 vilayet arasında 62. Sıradan 67. sıraya gerilemişiz. Şimdi sigaraya 3 TL zam geldi diye ortalık ayağa kalktı. Elektriğe, doğalgaz zamlarına gösterilen tepkiler doğal da bir üyenin bu zamma itiraz etmesi mi anormal!

Ticari bir kurum olmayan DTSO’nun yüzde 11 ila 50 oranda zam yapmasının mantığını kim, nasıl izah ederse etsin anlamak mümkün değil. Son basın açıklamasında konuya açıklama getirmek adına kullanılan söylemler, bu konuyu daha da muğlaklaştırmıştır.

Yaptığımız araştırma göre salt üye aidatlarına zam yapılmadığını gösteriyor. DTSO yeni tarifeye göre, üyelerinden aldığı hizmet işlem bedelini 100 TL’den 150 TL’ye, ilan bedelini 200 TL’den 300 TL’ye yükseltirken, harçlara da %40 civarında zam yapmış.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 24’ncü Maddesi; “Kayıt ücreti ile yıllık aidat, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin brüt tutarının yüzde onundan az, yarısından fazla olamaz” diyor. Bu yasaya göre Ticaret Odaları’nın üyelerinden alacağı en alt limitteki aidat miktarı 255 TL, üst limit ise bin 279 TL. Yasaya göre DTSO’nun yaptığı zam yasal ve kendilerine göre meşru. Peki ya Diyarbakır esnafı ekonomi alanında bu kadar zor bir süreçten geçiyorken yapılan bu zam hangi vicdana sığar?

HERŞEYİN ÖZNESİ OLMAKTAN VAZGEÇİN!

Abori’nin kimi DTSO Yönetim Kurulu üyelerince hedef alınmasından sonra kentteki ekonomi dinamiklerinden destekler geldi. Doğru yolda olduğumuzu görmek bizi daha çok sevindirdi. Burada DTSO Yönetim Kurulu üyelerine tavsiyemiz, paydaşı oldukları ekonomi dinamiklerini es geçmeyin! Herşeye “DTSO öncülüğünde” diye başlamayın. Bu yönde kiralık kalemlere haber yaptırmayın. Sizle birlikte bu kente hizmet eden önemli ekonomi kurum ve kuruluşlar var. Ortaklaşın ve bu memleketi ekonomi alanında hak ettiği yere getirin. Siz değerli DTSO Meclis Üyeleri, kurumun bu kadar tartışma konusu olduğu bir dönemde bulunduğunuz makama sahip çıkın.