Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DTSO Kadın Meclisi’nde dönüşümlü başkanlık sistemi

  Haber VEYSİ POLAT 48 kişiden oluşan DTSO Meclisi’nde yüzde 4’lük bir orana sahip olan iş kadınları, yüzde 96’nın da desteğini alarak TOBB tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. DTSO Meclisi’nin onayıyla Kadın Meclisi’ni kuran kadınlar, 5 Nisan 2019 tarihinde seçime gidecek. Kadın Meclisi, görev süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak olan dönüşümlü başkanlık sistemiyle de bir ilke […]

DTSO Kadın Meclisi’nde dönüşümlü başkanlık sistemi
  • 12 Mart 2019 23:49
  • 13 Mart 2019 05:04

 

Haber VEYSİ POLAT

48 kişiden oluşan DTSO Meclisi’nde yüzde 4’lük bir orana sahip olan iş kadınları, yüzde 96’nın da desteğini alarak TOBB tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. DTSO Meclisi’nin onayıyla Kadın Meclisi’ni kuran kadınlar, 5 Nisan 2019 tarihinde seçime gidecek. Kadın Meclisi, görev süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak olan dönüşümlü başkanlık sistemiyle de bir ilke imza atmış olacak.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), bağlı bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarihinde bir ilke imza attı. Kentteki kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma süreçlerine katılımını teşvik etmek amacıyla Kadın Meclisi’ni kuran DTSO, 5 Nisan 2019 tarihinde Yürütme Kurulu’nu belirlemek üzere sandık başına gidecek.

48 kişiden oluşan Diyarbakır TSO’daki kadın temsiliyeti oldukça az. 14 Nisan 2018 tarihinde seçime giden DTSO’da sadece iki kadın meclis üyesi bulunuyor. Bunlardan biri Nevin İl, diğeri de Gülşen Duran. Nevin İl, 11 kişiden oluşan DTSO Yönetim Kurulu’nda görev yaparken, Gülşen Duran ise DTSO Meclis Başkan Yardımcılığı yapıyor. Kurulan Kadın Meclisi’nin Dönem Sözcülüğünü yapan iş kadını Nevin İl, Gülşen Duran ve bir grup iş kadını ile birlikte kentteki kadın girişimci sayısını artırmak, karar alma süreçlerine dahil etmek ve temsiliyet çıtasını yukarı çekmek için kolları sıvadı.

“Cinsiyet eşitsizlik ekonomik alanda da var”

Abori’ye konuşan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Meclisi Kurucular Kurulu Üyesi Nevin İl, toplumsal cinsiyet eşitliğinin en belirgin dengesizliğinin ekonomik alanda görüldüğünü ifade ederek, “Ülkemizde, kadın girişimci sayısı oldukça düşük olduğu gibi, ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar alma organlarında da kadınlar yok denecek kadar azdır. DTSO, kadınlara ekonomik alanda yaşadıkları zorluklar ve özgün sorunlarının üstesinden gelecek desteği vermeye kararlıdır. Bu amaçla, ülkemizdeki tüm diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmak üzere aktif, karar alıcı ve yetkili kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde kurduğu Kadın Meclisi ile çıtayı yükseltecektir” dedi.

KUTU

“Kadın girişimcilere rehberlik yapacağız”

Kadın Meclisi Kurucular Kurulu Üyesi ve DOGÜNKAD Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Vural, tüzük oluştururken dünya örneklerini de incelediklerini belirterek, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“Ticaret Odası içerisinde görev alan 10 arkadaşımız ile birlikte bir çalışma yürüttük. Akademisyen Şemsa Özar’dan da destek aldık. Şemsa hanım hem ülke hem dünya çapında bir araştırma yaptı. Dünyada bunun örneğine rastlamadık. Bu nedenle özgün bir tüzük oluşturmak durumunda kaldık. Taslak tüzüğü hazırladıktan sonra Diyarbakır kadın sivil toplum örgütü temsilcilerini davet ettik. Taslak tüzüğü görüş ve önerilerine sunduk. İstişarelerden sonra tüzüğe son şeklini verdik. Bu tüzük, 18 Ekim 2018 tarihinde DTSO Meclisi onayına sunuldu ve kabul edildi. TSO’ya kayıtlı tüm üyeler doğal delegedir. 2200 kayıtlı üye kadın var, ancak bunlardan 1300’ü aktif. 48 kişiden oluşan bir Kadın Meclisi olacak. 5 Nisan 2019 tarihinde seçimimizi yapacağız. Seçimler 4 yılda bir gerçekleşecek. Meclis kurulduktan sonra yıllık çalışma programı ve bütçesi DTSO Meclisi’ne sunulacak. 48 kişilik meclisimiz kendi içinden 7 kişilik Yürütme Kurulu’nu belirleyecek. 5 üyesi Kadın Meclisi tarafından seçilecek, 1’i DTSO Meclisi, 1’i de Yönetim Kurulu tarafından seçilecek. Başkanı, Yürütme Kurulu kendi içinde belirleyecek. Görev süresi 1 yıl olacak. Dönüşümlü başkanlık olacak. Danışma Kurulumuz; TSO’ya kayıtlı olmayıp, kadın meclisi çalışmalarına destek verecek isimlerden oluşacak. Aralarında akademisyenler de olacak. Hayata geçirmeyi planladığımız ve öncelik vereceğimiz konuların başında eğitim çalışmaları olacak. Danışma Kurulumuz, girişimci kadınlarımıza devlet teşviklerine ve finansa erişmede destek olacak ve aracılık yapacak. Kadın girişimcilere bir nevi rehberlik görevi yürütecek.”

KUTU

DTSO Kadın Meclisi Kurucular Kurulu Üyeleri:

Cahide AKBEY – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Ferda CEMİLOĞLU – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Gülşen DURAN – DTSO Meclis Başkan Yardımcısı

Hediye ATAY – DTSO Meslek Komitesi Başkanı

Nevin İL – DTSO Yönetim Kurulu Üyesi

Ruşen YILMAZ – DTSO Meslek Komitesi Üyesi

Sevim VURAL – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Songül BULDİ – DTSO Meslek Komitesi Üyesi

Zülal KOÇ – DTSO Meslek Komitesi Başkanı