
VEYSİ POLAT Türkiye’nin 40 kentinden 172 firmanın katıldığı “Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Lezzetler Fuarı”, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Fuarın açılış kurdelesi yerine kentin simgelerinden biri olan 21 metrelik örüklü peynir kesildi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ticaret Borsası ve Organize Sanayi Bölgesi ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle TÜYAP Fuarcılık tarafından […]
VEYSİ POLAT
Türkiye’nin 40 kentinden 172 firmanın katıldığı “Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Lezzetler Fuarı”, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Fuarın açılış kurdelesi yerine kentin simgelerinden biri olan 21 metrelik örüklü peynir kesildi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ticaret Borsası ve Organize Sanayi Bölgesi ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen “Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı”na eski Tarım Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Malatya Valisi Aydın Baruş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Sur Belediyesi Eş Başkanı Cemal Özdemir, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Organize Sanayi Başkanı Aziz Odabaşı ile çok kurum, kuruluş temsilcisi katıldı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya.
“DİYARBAKIR, MEZOPOTAMYA’NIN ESKİ YERLEŞİM YERİDİR”
Fuar açılışında konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’ın her zaman farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi yapıları ile tanınan, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu, Diyarbakır Çayönü’nde neolitik döneme ait yaşamın kalıntılarının yer aldığını, Bismil Körtiktepe kazılarında da MÖ 12.000 yıllarına ait kalıntılar bulunduğunu belirtti. Kaya, “Bugün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen sebze ve meyveler tarihten bugüne yöresel lezzetlere farklı tatlar katmıştır. Güvercin gübresi ile yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, yerel tohumlar ile üretilen Lice domatesi, Çermik biberi, üretiminde Türkiye birincisi olduğumuz Diyarbakır mercimeği, volkanik Karacadağ eteklerinde yetişen Karacadağ pirinci gibi menşeisi Diyarbakır olan tarımsal ürün zenginliğine sahiptir” dedi. Kaya, yöresel ürünlerin Avrupa ülkelerinde pazara sunumunun ve katma değer üretiminin çok daha yüksek olduğunu ülkemizde ve bölgemizde yerel ürünlerin korunması için geciktiklerini aktardı. Kaya, GAP İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile gastronomi alanında çalışmalar yaptıklarını, Keçi Burcu’nu sunum alanı, Sur’da tarihi bir yapıyı da gastronomi atölyesi olarak işlevlendireceklerini belirtti.
MALATYA VALİSİ: MİSAFİRPERLİK İÇİN DİYARBAKIR’A TEŞEKKÜRLER
Malatya Valisi Aydın Baruş ise, Malatya’dan selam getirdiklerini ifade etti. Anadolu kültürünün en önemli özelliklerden birinin misafirperverlik ve zengin sofralar olduğunu belirten Baruş, Diyarbakır’a gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ederek, “Anadolu’daki yöresel lezzet, yerel yemek kültürünü buna borçluyuz. Ancak artık bu ürünleri ekonomiye kazandırmamızın zamanı geldi” dedi.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Açılış konuşmalarının ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Okan Üniversitesi arasından gastronomi alanında ortak çalışmalar için işbirliği protokolü imzalandı.
Fuar açılış 21 metrelik Diyarbakır örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile yapıldı. Daha sonra Diyarbakır yöresel ürünler sergisi gezildi ve Diyarbakır Ciğer Tadım Atölyesi gerçekleştirildi.
Diyarbakır’da KOBİ’lere dijital dönüşüm anlatıldı29 Nisan 202520:21 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Kültürel Miras Gezileri26 Nisan 202511:02 Diyarbakır’da tiyatro festivali başladı26 Nisan 202511:00 Diyarbakır’daki 40 bin işçiye lojman piyangosu25 Nisan 202510:50 Diyarbakır yağmurla serinledi25 Nisan 202510:43