Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’daki iki “Dünya Mirası” yanıyor!

HABER/ABORİ Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2015 tarihinde “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil ettiği Diyarbakır’daki Surlar ve Hevsel Bahçeleri, bir gün arayla çıkan yangınlarla hasar gördü. 256 kuş türü, yabani hayvanlar ve onbinlerce ağacın bulunduğu Hevsel Bahçeleri’nde çıkan yangın, On Gözlü Köprüye giden ve eski Mardin yolunda çıktı. Edinilen bilgilere göre, […]

Diyarbakır’daki iki “Dünya Mirası” yanıyor!
  • 9 Haziran 2019 23:51

HABER/ABORİ

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2015 tarihinde “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil ettiği Diyarbakır’daki Surlar ve Hevsel Bahçeleri, bir gün arayla çıkan yangınlarla hasar gördü.

256 kuş türü, yabani hayvanlar ve onbinlerce ağacın bulunduğu Hevsel Bahçeleri’nde çıkan yangın, On Gözlü Köprüye giden ve eski Mardin yolunda çıktı. Edinilen bilgilere göre, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yol kenarında bulunan anızlar ateşe verildi. Bir anda büyüyen yangının UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Hevsel Bahçelerine ait ağaçlık alana doğru sıçradı. Durumu gören vatandaşların haber vermesi üzerine bölgeye itfaiye ekipleri geldi. Yangın büyümeden kontrol altına alınırken, söz konusu yangının kim ya da kimler tarafından çıkardığını bulmak için inceleme başlatıldı.

İkinci yangın ise bu akşam Diyarbakır’ın ikinci Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Surlarında meydana geldi. Fotoğraf sanatçısı Masum Süer tarafından görüntülenen fotoğrafta Ben u Sen Burcu’nun tepesinde yangın çıktığı görülüyor. Masum Süer, paylaştığı fotoğrafın altına, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Yıkılıyor, yakılıyor, kirletiliyor!.. Diyarbakır surlarının Benusen Burcu. Bu fotoğrafı, bugün saat 19.00 sıralarında çektim. Solda, bir süre önce yıkılan bölümün yan tarafındaki otlar ateşe verilmiş, yakılıyor… Son bir haftada surun başka yerlerinde de aynı yangınlar yaşandı. Yakılan ateşler, tarihi taşların dokusunu bozuyor, zarar veriyor, görüntü kirliliğine sebep oluyor…. Özellikle son birkaç yıldır, tarihî surları isteyen istediği gibi kullanıyor… Çöplük, tuvalet olarak kullanıyor… İstediğini yapıyor… İlgili devlet kurumları bir yana, özellikle sivil toplum kuruluşları ve turizmle ilgili çevreler, geniş tabanlı bir platform kurmalı; surları, hatta tüm tarihi yapıları ve hatta tüm kenti sahiplenmeli, koruma önlemleri konusunda kamuoyu oluşturmalı ve resmî kurumlara önerilerde bulunmalı… Yazık oluyor…”