İran ve Irak’ın yanı sıra Türkiye’den 55 kentten 167 firmanın katıldığı “4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı”nda yörelere ait zengin lezzet çeşitliliği ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, ziyaretçilere protein değeri yüksek olan Diyarbakır mercimeğinden yapılan çorba ikramında bulundu. Geçen yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı ilden 150 firmaya […]
İran ve Irak’ın yanı sıra Türkiye’den 55 kentten 167 firmanın katıldığı “4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı”nda yörelere ait zengin lezzet çeşitliliği ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, ziyaretçilere protein değeri yüksek olan Diyarbakır mercimeğinden yapılan çorba ikramında bulundu.
Geçen yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı ilden 150 firmaya ev sahipliği yapan ve geniş bir yelpazede zengin lezzet çeşitliliği sunan “Diyarbakır 4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı”na bu yıl daha fazla ilgi gösterildi.
Ciğer kebabı, burma kadayıfı, mercimeği, üsküre kebabı, tavuk eşkenesi, içli köfte, kabak meftunesi, kenger boranisi, kuru dolma ve simindirik çorbasının da aralarında olduğu 50’ye yakın ürüne Türk Patent Enstistüsü’nden “Coğrafi İşaret Belgesi” alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, yörenin geniş mutfak lezzetini Anadolu ve Mezopotamya mutfağıyla buluşturmaya devam ediyor.
Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen ve 21 Kasım tarihine kadar devam edecek olan “Mezopotamya Gurme Fuarı”, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor. Geçen yıl 246 bin kişinin ziyaret ettiği fuara 52 farklı ilden 150 firma katılımı göstermişti. Bu yıl il sayısı 55’e, katılımcı firma sayısı ise 167’ye yükseldi.
İran’ın Urmiye ve Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentindeki oda, borsaların stand açtığı fuarın bu yıl onur konuğu Hatay mutfağı oldu. Fuara bizzat katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ziyaretçilere Hatay künefesi ikram etti.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri fuarı 350 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini ifade ederek, geçen yıllara oranla katılımcı kent ve firma sayısının geçen artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Kaya, “Fuarları düzenlerken işin sadece görsel kısmıyla ilgilenmiyoruz. Çünkü gastronomi aynı zamanda alt yapısını desteklemeniz gereken bir fuar. Biz oda olarak bu altyapıya önem verdik. Ticaret ve Sanayi Odası olarak 50’ye yakın ürünün coğrafi işaretini aldık. O ürünler burada sergileniyor şimdi. Aynı zamanda bu ürünlerin ticarileşmesini sağlayacak adımlar da burada atılıyor. Mezopotamya’nın lezzetini görücüye çıkarıyoruz. Tabi bunu yaparken sadece kendi ürünümüzü değil, işte fuara katılan 70’e yakın ilimizin ürünleri de burada sergileniyor. Bunu sergilerken biz her yıl gastronomide marka olmuş bir şehri konuk ediyoruz. Bu yıl Hatay’ı onur konuğu olarak seçtik. Gastronomi bizim için Diyarbakır’da turizmde kesinlikle birinci sıraya çıkaracağımız, esnafımızın, tüccarımızın da kazanacağı en önemli bir markamız. Biz bunun farkındayız. Bunu daha da geliştirip bir dünya markası haline getirme hedefindeyiz” diye konuştu.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil de fuarın, zengin lezzet çeşitliliği sunan yöresel ürünlerin markalaşması, coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırarak yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası olacağını ifade etti. Yeşil, “Diyarbakır, buğdayın ilk evcileştirildiği, yerleşik tarıma ilk geçilen, günümüz uygarlıklarının ve gastronominin başlangıç noktasıdır. Bizler de Ticaret Borsası olarak kentimize özgü coğrafi tescil belgesi olan kırmızı mercimek ve Karacadağ Pirincimizi tanıtıyoruz” dedi.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, fuarların kent tanıtımının yanısıra esnaf ve sanatkarlara ciddi katkı sağladığını ifade etti. Ebedinoğlu, “Fuara ciddi bir ilgi var. Fuarların kentimize, ekonomimize esnaf ve sanatkarımıza ciddi anlamda katkısı yıllardır devam etmektedir. Bizler Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, diğer bileşenlerle birlikte fuar sayılarının artması için çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki 2023 yılında bu ve buna benzer fuarların artması, kentimizde biraz daha rekabetle daha doğrusu yöresel ürünlerin daha fazla sergilendiği bir potansiyel haline gelir ve amacımıza ulaşmış oluruz” diye konuştu.
Ünlü şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer alacağı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar ile renklenecek olan Fuar, birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Fuar, 21 Kasım saat 18.00’de kapanışı yapacak.
Ticaret Bakanı: Mobilya ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı21 Ocak 202514:54 Sigortalı çalışan sayısı yükseldi, inşaat zirvede21 Ocak 202514:52 Tarımda yaş ortalaması artıyor21 Ocak 202514:50 Diyarbakır’da gençler için önemli proje20 Ocak 202515:23 Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52