Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır’da “Kent Koruma ve Dayanışma Platformu” kuruldu

VEYSİ POLAT Diyarbakır’da 81 Sivil Toplum Kuruluşu’nun içerisinde yer aldığı Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ kuruldu. Platform, kentin ekonomik ve sosyal gruplarını bir bütün halinde gördüklerini belirterek, herkesi katkı sunmaya çağırdı. Diyarbakır’da aralarında, Baro, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Borsa ve Tabipler Odası’nın da yer aldığı 81 STK’dan oluşan yeni bir oluşum kuruldu. “Diyarbakır […]

Diyarbakır’da “Kent Koruma ve Dayanışma Platformu” kuruldu
  • 19 Aralık 2022 12:43

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da 81 Sivil Toplum Kuruluşu’nun içerisinde yer aldığı Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ kuruldu. Platform, kentin ekonomik ve sosyal gruplarını bir bütün halinde gördüklerini belirterek, herkesi katkı sunmaya çağırdı.

Diyarbakır’da aralarında, Baro, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Borsa ve Tabipler Odası’nın da yer aldığı 81 STK’dan oluşan yeni bir oluşum kuruldu. “Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu” adıyla ilk toplantısını yaparak kendini deklare eden Platform adına açıklamayı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya okudu.

Kaya, şunları söyledi: “Diyarbakır, 12 bin yıl öncesine dayanan tarihiyle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış sayısız kültürün kucaklaştığı kadim bir kenttir. Kentimizin; tarihine, kültürüne, mimarisine, sanatına, ekonomik kaynaklarına ve sosyal dokusuna sahip çıkma; bu amaçla sorunlarının tespiti ve çözümü gayesiyle siyasi görüş, ırk, din, dil, etnik köken, cinsiyet ayrımı olmaksızın her türlü farklılığıyla kentteki bütün aktörleri bir araya getirecek kent dayanışma ve koruma platformuna büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bu farklılıklarımızla kentimizi korumak üzere Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma platformunu oluşturmaya karar vermiş bulunmaktayız.

DEMOKRATİK KATILIM GÜÇLENECEK

Oluşturmayı amaçladığımız bu platform; kentteki gönüllü dayanışmayı harekete geçirerek, farklı aktörlerden oluşan paydaşlarla kentteki sorunların tespiti ve ortak akılla tartışarak paydaşlar arasında uzlaşmayı sağlayacak, kamu kurumları ile toplum arasında diyalog kanalları kurarak sivil toplum güçlendirilecek ve böylelikle yerelde demokratik katılım güçlendirilecektir.

Platformumuz; sürdürülebilir kalkınma, kentli hakları ve yönetişim kavramları etrafında şekillenecektir. Basitçe kentlerin ortak akılla yönetilebilmesi adına o kentin bileşenlerinden ve paydaşlarından oluşan katılımcı bir dayanışma platformu olacaktır. Böylelikle tespit edilen sorun alanlarına yönelik tavsiye niteliğindeki kararlarıyla kamusal alana da güçlü bir katılım ve destek sunacaktır.”

PLATFORMUN AMACI VE HEDEFLERİ

Platformun hedefleri ise şöyle sıralandı:

“Bu niteliği ile Kent Koruma ve Dayanışma platformu olarak hedefimiz;

1-Ekonomik kalkınmanın, toplumsal ve çevresel unsurları bir arada gerçekleştirerek sürdürülebilirliğini sağlayarak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam; nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, yenilikçilik ve sürdürülebilir şehir yaşamını sağlamak;

2-Sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunmasına katkı sunmak;

3-Katılım, çalışma uyumu, çok aktörlü ve toplumsal ortaklıklara dayalı yönetim anlayışını katkı sunmak;

4-Sivil toplumun gelişimine destek olunması ve sivil toplum kuruluşları ile yerel ve kamu yönetimleri arasında iletişimi güçlendirmek;

5-Kent kültürünün ve kent kimliğinin geliştirilmesine katkı sunarak, kent kimliğine duyulan bağlılık ile kentlilik bilinci arttırıp kente ilişkin ekonomik, sosyal ve çevresel kaynakların etkili, verimli ve adil bir şekilde kullanılmasını sağlamak;

6-Fiziksel, çevresel, sosyal ve ekonomik çerçevede kentlerin karşılaşabileceği her türlü tehlike, tehdit ve olumsuz durumlarla kenti oluşturan birçok dinamiklerin, aktörlerin ve kamu kurumlarının koordineli ve kapsamlı bir şekilde mücadele etmesine katkı sunmak olacaktır.

Kentimizin tüm ekonomik ve sosyal gruplarını bir bütün halinde görüyor, platforma katılımlarını önemsiyor ve bu amaçla gerçekleştirilmek istenen hedeflere ulaşmak için hiçbir ayrım gözetmeksizin katkı sunmak isteyen herkesi, katkılarıyla ortaklaşmaya davet ediyoruz. Toplam 81 Kurum Kurucular kurulunda yer almaktadır.”